Και ο Θεός έπλασε το Σεν Τροπέ!

Και ο Θεός έπλασε το Σεν Τροπέ!

Για περισσότερο από μισό αιώνα η μικρή κωμόπολη της Νότιας Γαλλίας έλκει σαν μαγνήτης τους πλούσιους, τους διάσημους, τους γαλαζοαίματους και όσους θέλουν να τους συναναστραφούν. Ωστόσο το φετινό νέο πρόσωπο του Σεν Τροπέ δεν αρέσει καθόλου στην Μπριζίτ Μπαρντό ή αλλιώς στη γυναίκα που καλλιέργησε τον μύθο του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
sa00
«Το Σεν Τροπέ χάνει την ψυχή του». Πέρυσι τέτοιες ημέρες η πικρή διαπίστωση της Μπριζίτ Μπαρντό, δηλαδή της γυναίκας που εν πολλοίς ευθύνεται για την ανάδειξη της περιοχής σε ομφαλό της Γης για jet setters, διασημότητες και κοσμοπολίτες, ήταν πιο κοφτερή και επώδυνη και από μαχαιριά στην καρδιά για εκείνους που λάτρεψαν την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια του Σεν Τροπέ, γεύτηκαν με το κουτάλι της σούπας την παλιά αίγλη του, πάρταραν δίχως αύριο στα εμβληματικά beach bars και clubs του, έζησαν μοιραίους έρωτες και θυελλώδεις χωρισμούς στα πολυτελή καταλύματά του.

Η Μπαρντό είναι το δίχως άλλο μια τοτεμική μορφή για την περιοχή. Οταν το 1956 άφηνε το 16ο διαμέρισμα του Παρισιού και μετοικούσε στον γαλλικό Νότο μαζί με τον τότε σύζυγό της, σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, και τον εραστή και συμπρωταγωνιστή της Ζαν-Λουί Τρεντινιάν για τα γυρίσματα του φιλμ «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», το γραφικό ψαροχώρι που είχε προσφέρει καντάρια έμπνευσης στον Σινιάκ, στον Ματίς και τον Πικάσο ήταν μια terra incognita. Δεν θα έμενε έτσι για πολύ. Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας και κυρίως χάρη στα πλάνα της Μπε Μπε στην παραλία Παμπελόν, τα οποία παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να ανακηρυχθούν σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το Σεν Τροπέ θεμελίωσε τον κοσμοπολίτικο μύθο του. Και έκτοτε γαλούχησε γενιές σταρ: από την Τζόαν Κόλινς, που δηλώνει βαριά ασθενής από τον ιό του joie de vivre που ενδημεί στο γαλλικό παραλιακό θέρετρο, μέχρι την Πάρις Χίλτον και από τον μακαρίτη Καρλ Λάγκερφελντ μέχρι τη φαμίλια Μπέκαμ.

sa02


Για την Μπριζίτ Μπαρντό το Σεν Τροπέ δεν είναι απλώς μια κοσμοπολίτικη κουκκίδα στον χάρτη. Αλλά βιωμένη ανάμνηση, αφού στην πατρογονική πολυτελή έπαυλη της Νότιας Γαλλίας πέρασε τα παιδικά χρόνια της, έγινε το ορμητήριο της κινηματογραφικής καριέρας της και μόνιμος τόπος διαμονής της, μια και τα τελευταία πολλά χρόνια ζει εκεί αποσυρμένη από την πολλή συνάφεια του κόσμου. Είναι τόσο επιδραστική για τον τόπο ώστε το 2017 οι τοπικές αρχές έστησαν άγαλμα προς τιμήν της, επ’ ευκαιρία των 83ων γενεθλίων της. Η Μπαρντό, όπως κάθε μύθος οφείλει, δεν εμφανίστηκε στην τελετή αποκαλυπτηρίων, αλλά επέλεξε να εκφράσει τη συγκίνησή της με τον παλιομοδίτικο τρόπο, μέσω μιας χειρόγραφης επιστολής.

Η εκλογή της να απέχει από τη θορυβώδη παράτα αποδείχθηκε σοφή. Στην πραγματικότητα η Γαλλίδα σταρ είναι θυμωμένη με τις τοπικές αρχές και την επιλογή τους να αναθεωρήσουν το πλαίσιο λειτουργίας των παραλιακών clubs για το διάστημα 2019-2030. Η απόφαση ελήφθη πέρσι από το δημοτικό συμβούλιο της Ραματουέλ, της πόλης στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει η περίφημη Παμπελόν. Περιβαλλοντικοί λόγοι υποχρεώνουν πια τα εστιατόρια και τα clubs που αδειοδοτήθηκαν να αποσύρουν όλο τον εξοπλισμό τους από την ακτή στο τέλος της σεζόν, ώστε η παραλία να έχει τη δυνατότητα να αναπλάθεται φυσικά. Το νέο νομικό πλαίσιο είχε ως αποτέλεσμα πολλά ταυτισμένα με το πνεύμα της περιοχής καταστήματα να χάσουν την άδεια λειτουργίας και, σύμφωνα με τη συλλογιστική της Μπε Μπε, σε λίγα χρόνια το Σεν Τροπέ να μετατραπεί σε έναν προορισμό αποκλειστικό για τους ζάπλουτους και τους προνομιούχους του κόσμου. Λες και μέχρι σήμερα ήταν λαϊκό κεκτημένο.

Κλείσιμο
sa03


Το ένα τ’ άλογο να είναι άσπρο

Ισως το μόνο λαϊκό που μπορεί να βρει κανείς στην αδιαπραγμάτευτη τρυφή του Σεν Τροπέ είναι η λαϊκή μούσα που θέλει το ένα άλογο να είναι άσπρο. Κι αυτό γιατί άσπρο άλογο, ή γαλλιστί Cheval Blanc, είναι το όνομα του ξενοδοχείου που ήρθε να αναβιώσει την παλιά, χαμένη αίγλη της περιοχής. Το εμβληματικό resort που πρωτοάνοιξε το 1930 για να εξυπηρετήσει τον παραθερισμό της crème de la crème της εποχής η οποία ταξίδευε σχεδόν υπνωτισμένη από το Παρίσι αναζητώντας μια θέση στον μεσογειακό ήλιο ανακαινίστηκε εκ βάθρων και υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του τον Μάιο που μας πέρασε. Ο οίκος LVMH του Μπερνάρ Αρνό, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το μυθικό ξενοδοχείο, προφανώς και εγγυάται την πολυτέλεια αλλά και την άνεση που θα απολαύσει όποιος μπορεί να καταβάλλει το ποσό των 6.000 ευρώ ημερησίως. Και μόνο για την ειδυλλιακή τοποθεσία, αφού το χτισμένο μέσα σε ένα κατάφυτο πευκοδάσος «Cheval Blanc» κατοπτεύει τη Μεσόγειο και άρα προσφέρεται ως ιδανικό παρατηρητήριο για τις αρμάδες των χλιδάτων σκαφών που ελλιμενίζονται στον κόλπο του Σεν Τροπέ ή για την υπηρεσία προσωπικού μπάτλερ, αξίζει τα χρήματα και με το παραπάνω. Μάλιστα, στο ξενοδοχείο λειτουργεί και το μοναδικό βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο στην περιοχή ονόματι «La Vague D’Or» υπό την καθοδήγηση του σεφ Αρνό Ντονκέλ.

Κάν’το όπως οι jet setters

Byblos St. Tropez Από την Γκρέις Κέλι και τη Λορίν Μπακόλ μέχρι τη Ναόμι Κάμπελ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ, όλες οι φάρες των celebrities -ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα, ροκ σταρ, γαλαζοαίματοι, επιχειρηματίες- έχουν περάσει μια βραδιά στο ξενοδοχείο-μύθο.

Cheval Blanc Αν δεν φιλοξενείται κανείς σε σκάφος ή σε κάποια από τις θρυλικές επαύλεις της περιοχής, τότε το ανακαινισμένο ξενοδοχείο του οίκου LVMH είναι μονόδρομη επιλογή.

La Reserve a la Plage Νέα άφιξη στην Παμπελόν και μάλιστα με την υπογραφή του Φιλίπ Σταρκ, που υπόσχεται να ανανεώσει τους όρκους αιώνιας πίστης του jet set και των διασήμων με την απροσποίητη πολυτέλεια.

Loulou à Ramatuelle Το «Loulou» του Παρισιού μόλις φέτος απέκτησε έναν πρώτης τάξεως κλώνο στη διάσημη παραλία. Φυσικά σερβίρει σοφιστικέ πολυτέλεια και κοσμοπολιτισμό.

Stefano Forever Το αγαπά η μεγάλη των Ντελεβίν σχολή (βλ. Πόπη και Κάρα) αλλά και η Μαρί-Σαντάλ, η κόρη της Μαρία-Ολυμπία και η ανιψιά της Ταλίτα φον Φίρστενμπεργκ, που εθεάθησαν πέρσι τέτοιον καιρό να παρτάρουν.

sa07
sa04
sa05
sa08
sa06
sa12
sa11
sa14
sa13
sa15
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK