Ευγενία Νιάρχου - Μαριάννα Γουλανδρή: Χρυσό ραντεβού στην Αθήνα

Ευγενία Νιάρχου - Μαριάννα Γουλανδρή: Χρυσό ραντεβού στην Αθήνα

Οι δύο σχεδιάστριες κοσμημάτων και οι πολύτιμες δημιουργίες τους πρωταγωνίστησαν στο pre-Christmas trunk show στο κατάστημα της Ιλεάνας Μακρή στο Κολωνάκι και μίλησαν αποκλειστικά στο «Gala».

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
goul-niarx_main01
Με αριστοκρατικό αέρα και κοσμοπολίτικη ambiance, η Ευγενία Νιάρχου έχει αποτελέσει πολλάκις αντικείμενο αφιερωμάτων στον διεθνή Τύπο ως σχεδιάστρια κοσμημάτων του δικού της οίκου Venyx αλλά και ως fashion icon και jet setter. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν σε editorial της ισπανικής «Vogue» ως... Μαρία Αντουανέτα.

«Ο οίκος Sotheby's μου ζήτησε να ποζάρω για ένα κομμάτι της συλλογής κοσμημάτων της Μαρίας Αντουανέτας καθώς επρόκειτο να τεθεί σε δημοπρασία και σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να το συνδυάσω με τις δημιουργίες μου. Ο στόχος ήταν να δείξουμε ότι οι παλιές εμπνεύσεις μπορούν να φορεθούν από μια σύγχρονη γυναίκα συνδυασμένες με σημερινές δημιουργίες. Η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική, καθώς είχα την ευκαιρία να φορέσω κάποια ιστορικά κομμάτια. Κατά καιρούς έχω εμπνευστεί από κοσμήματα-αντίκες, αλλά αυτό ήταν κάτι μοναδικό...», αναφέρει η Ευγενία Νιάρχου.

niarxou04
Eυγενία Νιάρχου


Την περασμένη Τετάρτη η ίδια και η Μαριάννα Γουλανδρή είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στο κατάστημα της Ιλεάνας Μακρή (Πατριάρχου Ιωακείμ 13-15, Κολωνάκι), όπου και παρουσίασαν κοσμήματά τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιλεάνα Μακρή και οι κόρες της προσκαλούν γνωστούς σχεδιαστές, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας να ανακαλύψει τάσεις από τον παγκόσμιο χώρο της μόδας.
niarxou05
Μαριάννα Γουλανδρή

«Γνωρίζουμε τα δύο κορίτσια πολλά χρόνια και πλέον διατηρούμε στενές φιλικές σχέσεις. Με την Ευγενία βρισκόμαστε συχνά και στις εκθέσεις στο Παρίσι. Εχουμε κάνει ήδη δύο trunk shows στην καθεμία. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και εκτίμηση για τη δουλειά της καθεμιάς. Εξάλλου, της μαμάς μου της αρέσει να βοηθάει νέους ανθρώπους με ταλέντο», μας λέει η κόρη της Ιλεάνας Μακρή, Μυρτώ Αναστασοπούλου.

niarxou03
Δημιουργίες της Μαριάννας Γουλανδρή που διατίθενται στο κατάστημα της Ιλεάνας Μακρή

Ιλεάνα Μακρή

Το 1996 αποτελεί ορόσημο στην πορεία της, καθώς την πρώτη της κιόλας προσωπική συλλογή κοσμημάτων αγόρασε το κατάστημα «Barneys» στη Νέα Υόρκη βάζοντας την υπογραφή της στη διεθνή σκηνή. Θεμέλιος λίθος της φιλοσοφίας της είναι η μελέτη διαφορετικών πολιτισμών και η χρήση συμβόλων. «Τα σύμβολα εκφράζουν μια παγκόσμια γλώσσα που ξεπερνάει τα σύνορα», λέει η ίδια. Το μάτι -άμυνα απέναντι στην κακή ενέργεια για ολόκληρη τη Μεσόγειο και όχι μόνο-, το φίδι -ιερό σύμβολο αναγέννησης στις ανατολικές φιλοσοφίες-, αλλά και τα γεωμετρικά σύμβολα του σύμπαντος είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της μοτίβα. 

Μυρτώ Αναστασοπούλου

Η κόρη της Ιλεάνας Μακρή, Μυρτώ Αναστασοπούλου, ασχολείται κατά βάση με το flagship store τους. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Βοστόνη στις ΗΠΑ και έπειτα δούλεψε στο περιοδικό «Elle» στη Νέα Υόρκη. Κάποια χρόνια αργότερα αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της με αντικείμενο αυτή τη φορά τη γεμολογία στο ινστιτούτο GIA στη Νέα Υόρκη. Πλέον, είναι headbuyer του καταστήματος παραγγέλνει όλα τα αξεσουάρ και κοσμήματα από άλλους designers, ενώ μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της Αμαλία συνεργάζονται στο σχεδιαστικό κομμάτι ιδιαίτερα της «Fine Jewelry» σειράς.

Η Μαριάννα Γουλανδρή, καθώς και η Ευγενία Νιάρχου έχουν άρρηκτη σχέση με τη μόδα, ενώ διαθέτουν το ίδιο κοσμοπολίτικο οικογενειακό background. Το ταλέντο, η έμπνευση αλλά και το class με το οποίο αντιμετωπίζουν τη ζωή αντανακλώνται στα κοσμήματά τους.
niarxou06
Μαριάννα Γουλανδρή, Μιλένα Τσαβλίρη, Λάουρα Μακροπούλου

«Πρόσφατα οι δημιουργίες μου εκτέθηκαν για μια εβδομάδα στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη. Ηταν εκπληκτικό, καθώς πριν από δέκα χρόνια είχα την τύχη να είμαι ασκούμενη εκεί και ήταν χαρά μου να επιστρέψω εκθέτοντας τα δικά μου κοσμήματα. Εχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησα την επιχείρησή μου και έτσι αποφάσισα να δείξω μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές δημιουργίες μου, όπως το δαχτυλίδι-χελώνα της Μαδαγασκάρης, τα αστέρια, τα φεγγάρια, τα ηλιοστάσια και τα μενταγιόν τοπίου. Επανέλαβα κάποια κομμάτια προσθέτοντας περισσότερες πέτρες ή αλλάζοντας μικρές λεπτομέρειες. Εχω, επίσης, μερικά νέα κοσμήματα με μεγαλύτερα διαμάντια. Κάποια από αυτά τα κομμάτια τα παρουσιάζω και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε η Ευγενία Νιάρχου.
niarxou07
Η συνάντηση των δύο κοριτσιών φιλοξενήθηκε στο κατάστημα της Ιλεάνας Μακρή

Η εγγονή του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Μαριάννα Γουλανδρή, αναφέρει για τη συλλογή της: «Η νέα συλλογή εξακολουθεί να έχει έντονες επιρροές από το τρίτο μάτι και άλλα φυλακτά, που είναι το σήμα κατατεθέν μας. Επίσης εισάγει διαφορετικά υλικά, όπως κρύσταλλα και λάπις με χρυσό. Πολλά πράγματα με εμπνέουν. Οι άνθρωποι, τα ταξίδια, η τέχνη και οι συνάδελφοι κοσμηματοπώλες είναι το κλειδί της δημιουργικής παραγωγής μου».

Έντονο προσωπικό στυλ και δυνατή υπογραφή
niarxou10
Ιλεάνα Μακρή, Μαριάννα Γουλανδρή, Μυρτώ Αναστασοπούλου

Με παππού τον Σταύρο Νιάρχο, έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων, που τη δεκαετία του '50 ίδρυσε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επένδυσε στα Διυλιστήρια του Ασπρόπυργου, είχε μόνιμη θέση στη λίστα «Forbes» και διέθετε μια συλλογή έργων τέχνης με τις υπογραφές των Πικάσο, Βαν Γκογκ και Γκογκέν η οποία τον κατέτασσε στους μεγαλύτερους συλλέκτες της Νεότερης Ιστορίας, η Ευγενία μεγαλώνοντας είχε σίγουρα ενδιαφέρουσες προσλαμβάνουσες.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της όμως είχε και η κληρονομιά του DNA από την προγιαγιά της, την ισχυρή εκδότρια του περιοδικού «Harper’s Bazaar», Γκλόρια Γκίνες, μία από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες της εποχής της. H Mαριάννα Γουλανδρή, γνωστή διεθνώς ως Μarianna G, διαθέτει το physique Χoλιγουντιανής σταρ και ένα όνομα που την κατατάσσει αυτόματα στις jet setters της επόμενης γενιάς. Αν και ξεκίνησε σχεδιάζοντας μαγιό, στη συνέχεια επέκτεινε τη διεθνή επιχειρηματική της δράση με τη δημιουργία και κοσμημάτων.
niarxou11
Χρυσιάννα Ανδριοπούλου, Ευγενία Νιάρχου

Τα δύο κορίτσια ανατρέχουν στο παρελθόν: «Από τα αγαπημένα μου κομμάτια που πρωτοφόρεσα ήταν ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια Chanel της μητέρας μου. Μου αρέσει να φορώ κοσμήματά της που έχει επιλέξει καθώς έχει ιδιαίτερο γούστο, και δεν σας κρύβω ότι είναι κάτι που κάνω μέχρι σήμερα», εξομολογείται η Μαριάννα Γουλανδρή, και δίνει τη σκυτάλη στην Ευγενία: «Το πρώτο κόσμημα που θυμάμαι ήταν ένα μικρό χρυσό βραχιόλι με έναν χαραγμένο άγγελο και την ημερομηνία της γέννησής μου που μου έδωσε ο μπαμπάς μου. Υπήρχε και ο σταυρός της βάφτισής μου που φορούσα για προστασία. Το κομμάτι όμως που πραγματικά αγαπώ είναι ένα βραχιόλι φιδιών με μπλε σμάλτο από τον 19ο αιώνα που ανήκε στη γιαγιά μου. Εχω, επίσης, ένα παλιό γεωργιανό ζευγάρι σκουλαρίκια με διαμάντια και κρεμαστά charms για καλή τύχη που μου έκαναν δώρο στα 21α γενέθλιά μου».

Λόγω εποχής, κρατώντας ποτήρια παγωμένης σαμπάνιας και έχοντας χαλαρή διάθεση μιλήσαμε για ευχές, στολισμένα δέντρα και τις γιορτές. «Ανυπομονώ για τα Χριστούγεννα όλο τον χρόνο! Για τη διακόσμηση του δέντρου και του σπιτιού, για να τυλίξω τα δώρα, για να ψήσω μπισκότα... Ολα είναι μέρος της διασκέδασης. Φέτος βρήκα διακοσμήσεις δέντρων του 1950 που μου άρεσαν πολύ. Τα Χριστούγεννα πάντα τα περνάμε όλη η οικογένεια μαζί», αποκαλύπτει η Ευγενία Νιάρχου, και συνεχίζει: «Την πρώτη μέρα του χρόνου καταγράφω όλους τους στόχους μου για το νέο έτος και αξιολογώ τον χρόνο που πέρασε, τι συνέβη και τι θα ήθελα να αλλάξω».
niarxou16
Λάουρα Μακροπούλου, Αταλάντη και Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Σε παλιότερη συνέντευξη είχα ρωτήσει τη Μαριάννα ποια είναι η Πρωτοχρονιά που δεν θα ξεχάσει. «Μια Πρωτοχρονιά των παιδικών μου χρόνων όπου η βραδιά έκλεισε με σοκολατοπόλεμο, με αποτέλεσμα να λερωθεί το υπέροχο φόρεμα της μητέρας μου. Ευτυχώς για εμάς αντιμετώπισε το συμβάν χαλαρά, αλλιώς αυτή η βραδιά θα μας έμενε αξέχαστη, αλλά για λάθος λόγο», είχε απαντήσει. Σίγουρα αξέχαστη, όμως, είναι και η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες, καθώς έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, έναν χρόνο μετά τον παραμυθένιο γάμο της με τον Φίλιππο Λαιμό στο Λονδίνο.
niarxou14
Δημιουργίες της Ευγενίας Νιάρχου

«Θαυμάζω πολύ τον σύζυγό μου. Νομίζω ότι είναι το σπουδαιότερο πρόσωπο που γνωρίζω. Εχει καλό γούστο και πάντα του μιλώ για τις δημιουργίες μου με λεπτομέρειες. Μου σχεδίασε το πιο όμορφο δαχτυλίδι αρραβώνων, οπότε για μένα είναι και εκείνος ένας μυστικός σχεδιαστής κοσμημάτων. Η μητρότητα είναι ό,τι καλύτερο έχω βιώσει. Μου έχει διδάξει πολλά και με έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το μεγαλύτερο μάθημα είναι η διδαχή της υπομονής», αναφέρει η Μαριάννα Γουλανδρή, η οποία εκτός από την επιχείρησή της ασχολείται ενεργά και με το νεανικό τμήμα της «Ελπίδας», «Elpida Youth» - είναι μία εκ των τριών επικεφαλής.

«Η μητρότητα αποτελεί προτεραιότητά μου. Από ’κει και πέρα ισορροπώ μεταξύ πολλαπλών ρόλων. Ευτυχώς, έχω τη δυνατότητα να δουλεύω από το σπίτι και να τρέχω μία μικρή επιχείρηση, οπότε τα καταφέρνω. Στην Αθήνα, όπου ζούμε τώρα πια, θα περάσουμε και τα πρώτα μας Χριστούγεννα με την κόρη μας Χριστιάννα, πράγμα που σημαίνει πολλά. Μπορεί να λατρεύω τη μόδα και να πηγαίνω σε πάρτυ, αλλά πιο πολύ είμαι σπιτόγατα. Απολαμβάνω το μαγείρεμα και τις στιγμές με την οικογένειά μου».
niarxou15
Τζένη Μπαλατσινού, Ευγενία Νιάρχου

Η κουβέντα στρέφεται στη στήριξη ή όχι της οικογένειάς τους στην επαγγελματική τους πορεία. Η Μαριάννα δράττεται της ευκαιρίας και μιλά για τα γυναικεία της πρότυπα, τη μητέρα και τη γιαγιά της Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Είναι ισχυρές γυναίκες που έχουν δυναμικό ρόλο στην οικογένεια. Εχουν πολύ δυνατές οικογενειακές αξίες, είναι πολύ αποφασιστικές και επίσης κοινωνικά δραστήριες. Εχουν την τέλεια ισορροπία. Είμαστε πολύ κοντά, είμαστε και φίλες».

«Ο πατέρας μου με στήριξε πολύ από την αρχή, πράγμα για το οποίο είμαι ευγνώμων. Παρακολουθεί τι κάνω και εκτιμώ τις συμβουλές του», απαντά η Ευγενία, η οικογένεια της οποίας μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο: «Είμαι πολύ περήφανη για το ίδρυμα, το έργο και για το τι έχει κάνει για την Ελλάδα. Τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματά του είναι σημαντικά για κάθε κοινωνία. Είναι συγκινητικό το τι έχει επιτύχει»
niarxou13
Ερση Σκουτεροπούλου
niarxou12
Η Φανή Σαραντοπούλου με την κόρη της
ntavlas01
Τα αδέρφια Γιώργος και Χάρης Ντάβλας των δημοσίων σχέσεων με τις κκ. Μαριάννα Γουλανδρή, Ευγενία Νιάρχου και Ιλεάννα Μακρή
niarxou09
Ρόη Αποστολοπούλου
niarxou08
Το σχεδιαστικό δίδυμο Deux Hommes




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ