Λουθ Καζάλ: Η επιστροφή της ντίβας

Λουθ Καζάλ: Η επιστροφή της ντίβας

Η Ισπανίδα με τη μεσογειακή φωνή που λατρέψαμε από τις αλμοδοβαρικές επιτυχίες έρχεται στην Αθήνα και μιλάει στο Gala για τη σχέση της με το τραγούδι, τη σκηνή και το αγαπημένο της ελληνικό κοινό

louz_arthro
Κάθε τραγούδι που έχει ερμηνεύσει φέρνει στον νου κινηματογραφικές σκηνές, ψηλά τακούνια και αξεπέραστες εμμονές: ίσως γι’ αυτό η Λουθ Καζάλ είναι η μεσογειακή φωνή που αγαπάνε τόσο οι Ελληνες. Αυτή τη φορά έρχεται στην Ελλάδα μαζί με μια ορχήστρα σολιστών που, όπως λένε οι πληροφορίες μας, έχουν ετοιμάσει ειδικό ρεπερτόριο για το ελληνικό κοινό. Η αλμοδοβαρική ντίβα, η φωνή που συνόδευσε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη ενσαρκώνοντας τα πάθη των ηρώων του, θα τραγουδήσει και πάλι τα «Piensa en mi» και «Un año de amor»,  το «Historia de un amor», το «18 años»,
αλλά και δημοφιλείς ροκ μπαλάντες και τραγούδια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αξέχαστης Νταλιντά, ενώ αναμένεται 0να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό νέα κομμάτια από το τελευταίο της cd «Que Corra El Aire».

Δεν μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε για την ανάγκη της να τα δίνει όλα στη σκηνή, αφού μοιάζει να μην ερμηνεύει απλώς τα κομμάτια της, αλλά να παίζει κάθε φορά ολόκληρη παράσταση - κάτι που έκαναν οι μεγάλες ντίβες όπως η Εντίθ Πιαφ και η Νταλιντά. «Η αλήθεια είναι ότι ο δικός μου τρόπος ερμηνείας, ανεξάρτητα από το είδος ή το ύφος που θα επιλέξω, απαιτεί να αισθάνομαι ουσιαστικά και βαθιά τους στίχους και να ακολουθώ τη μελωδία», εξομολογείται στο «Gala». «Ωστόσο, προσπαθώ να συνδέσω την ερμηνεία αυτή με δικές μου προσωπικές εμπειρίες και βιώματα ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι στίχοι.

Είναι πολύ ουσιαστικό για μένα να επικοινωνώ με το κοινό και να συνδέομαι μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο, εγκαθιδρύοντας έτσι μέσω της φωνής μου μια σχέση που στόχο έχει να διεισδύσει στην ψυχή και την καρδιά», αναφέρει και προσθέτει: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι έχω το κοινό ζωντανό μπροστά μου και αυτό όχι μόνο μου δίνει τεράστια ενέργεια, αλλά και με γεμίζει με υπευθυνότητα - νιώθω ότι του οφείλω, με την έννοια ότι καλούμαι να κάνω οτιδήποτε ώστε να νιώσουν τους στίχους ακόμα κι αν είναι σε διαφορετική γλώσσα ή τουλάχιστον να πάρουν αυτά που έχω να δώσω.

Και σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο η φωνή, αλλά και η ενορχήστρωση, το περιβάλλον, ακόμα και η παραμικρή κίνηση του σώματός μου. Δηλαδή τα πάντα».

Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον τόσο ανταγωνιστικό, όπου το παν είναι η επιτυχία, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ρομαντικά. Τι γνώμη έχει για τα αστέρια που γεννιούνται από διάφορους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς, κάνουν μερικές επιτυχίες και μετά χάνονται; Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε το φαινόμενο αυτό στο ότι δεν έχουν συγκεκριμένο ρεπερτόριο ή ταυτότητα όπως η ίδια; Ή αυτό δεν είναι απαραίτητο;
«Αναμφίβολα το να βρεις ένα ρεπερτόριο που να σου ταιριάζει είναι πολύ σημαντικό. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η φωνή. Η tesitura είναι άμεσα συνδεδεμένη με κάποια χαρακτηριστικά που υπάρχουν εκ γενετής και κάνουν μια φωνή ξεχωριστή. Αυτό προέχει. Μπορεί να σου πάρει ενδεχομένως χρόνια να το κατακτήσεις ή να βρεις το ρεπερτόριο που σου ταιριάζει».

Της ζητάμε να μας αποκαλύψει τα μυστικά της, πώς συνδυάζει την καθημερινότητα με τη ζωή της ντίβας, και μας απαντά ότι πάντα φροντίζει να έχει τα πόδια της σταθερά στη γη και καθημερινά να εργάζεται σκληρά.

Οσο για τους Ελληνες φίλους της που της δείχνουν κάθε φορά τη μεγάλη τους αγάπη, δεν θα μπορούσε παρά να τους έχει ιδιαίτερη αδυναμία. «Πάντα θα είμαι ευγνώμων για το ότι κατάφερα κάπως να βρω τον δικό μου μικρό χώρο στον πλούσιο κόσμο της ελληνικής μουσικής.

Κλείσιμο
Επιστρέφω στην Αθήνα για να δώσω μια συναυλία σε ένα από τα ωραιότερα μέρη όπου έχω τραγουδήσει ποτέ στη ζωή μου. Σας αρκεί, άραγε, αυτό ως απόδειξη της μεγάλης μου αγάπης για τη χώρα σας;».

louz1


info: Luz Casal, «Amor»,
Ηρώδειο, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου
Εισιτήρια: www.viva.gr, 11876,
Seven Spots, Reload Stores, Media Markt
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ