Ιρα φον Φίρστενμπεργκ: Jet setters, έρωτες και Tέχνη

Ιρα φον Φίρστενμπεργκ: Jet setters, έρωτες και Tέχνη

Γόνος της οικογένειας των ιδιοκτητών της Fiat, έζησε μια ζωή μέσα στα πλούτη - Τα τελευταία 25 χρόνια δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα από πολύτιμα υλικά

ira
Μέλος της υψηλής κοινωνίας, βαθύπλουτη από τη μέρα που γεννήθηκε, μούσα κορυφαίων σχεδιαστών, ηθοποιός, σχεδιάστρια κοσμημάτων, καλλιτέχνις. Η ζωή της Ιρα φον Φίρστενμπεργκ μοιάζει με παραμύθι και ως τέτοιο διαβάζεται και η τελευταία βιογραφία της που κυκλοφόρησε το 2019, με τίτλο το όνομά της, «Ira», και συγγραφέα τον ιστορικό Νίκολας Φουλκς - ένα πολυτελές coffee table book που πωλείται μόνο σε επιλεγμένες γκαλερί της Ευρώπης. Τα τελευταία 25 χρόνια, η πολυπράγμων γαλαζοαίματη ασχολείται ενεργά με την τέχνη, δημιουργώντας μια σειρά μοναδικών αντικειμένων από πολύτιμα υλικά, όπως κοράλλια, ίασπη, μαλαχίτη, λάπις λάζουλι και κρύσταλλο, υπό τη γενική ονομασία «Ira Von Fürstenberg: Unique Objects».

«Στη ζωή μου είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πολλούς χώρους. Μόδα, κινηματογράφο, κοσμική ζωή. Η δημιουργία ήταν κάτι που πάντα με ενδιέφερε. Με την τέχνη θέλησα να ασχοληθώ τα τελευταία χρόνια που οι μετακινήσεις μου περιορίστηκαν και εγώ βρήκα τον χρόνο να της αφοσιωθώ», αναφέρει η ίδια στη συνέντευξή μας. Κατά καιρούς μάλιστα, η Ιρα φον Φίρστενμπεργκ εκθέτει τις δημιουργίες της πάντα σε κλειστό κύκλο και σε ιδιαίτερους χώρους, όπως το Museo Correr στη Βενετία το 2018. Στα μέσα Φεβρουαρίου, η πριγκίπισσα-δημιουργός θα κάνει δύο ακόμα εκθέσεις στο «Gstaad Park Hotel», στο Γκστάαντ της Ελβετίας και σε ιδιωτική βίλα στο Παρίσι, με αυστηρή λίστα προσκεκλημένων που περιλαμβάνει ευγενείς και jet setters. «Κάθε έκθεση είναι και μια πρόκληση για εμένα», ομολογεί.

Παρά το υψηλό κόστος τους -κάθε αντικείμενο στοιχίζει από 20.000 ευρώ και άνω- οι δημιουργίες της θεωρούνται iconic και γίνονται ανάρπαστες από σημαντικούς συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, όπως είναι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά και ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ρουίς-Πικάσο. «Για περισσότερο από 50 χρόνια έχω παρευρεθεί σε εκατοντάδες πάρτυ και καλέσματα και έχω επισκεφτεί πολλά σπίτια. Γνωρίζω ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να κάνουν τις βίλες και τις επαύλεις να φαίνονται ακόμη πιο ωραίες», εξηγεί η πριγκίπισσα. Στην Ελλάδα, πάντως, τα μοναδικά αντικείμενα της Ιρα φον Φίρστενμπεργκ διατίθενται αποκλειστικά στην γκαλερί της Βέτας Τσουκαλά, «VST».

Μυθική ζωή
Κόρη του πρίγκιπα της Αυστροουγγαρίας Τασίλο φον Φίρστενμπεργκ και της Κλάρα Ανιέλι, κόρης του ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, Τζοβάνι Ανιέλι, η γεννημένη στη Ρώμη Ιρα ζούσε πάντα μέσα στα πλούτη, στη λάμψη και την περιπέτεια. «Από τότε που άνοιξα τα μάτια μου, η ζωή μού έκρυβε εκπλήξεις», αναφέρει. «Καμία στιγμή δεν έμοιαζε ποτέ με άλλη. Είχα την τύχη να ζήσω μια ζωή γεμάτη πάρτυ, ενδιαφέροντες ανθρώπους, μοναδικές στιγμές. Η διαδρομή μου -ακόμη και τις δύσκολες εποχές- ήταν συναρπαστική».

Τα παιδικά της χρόνια τα περνά στην Ελβετία ενώ στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου μετακομίζει στη Βενετία. Σπίτι της ήταν ένα από τα πιο φημισμένα αρχοντικά, το Mocenigo Nero Palace, μια ανάσα από το περίφημο Palazzo Grassi. Η ίδια σχολιάζει: «Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον όπου το πρωτόκολλο επέβαλλε τον δικό του τρόπο ζωής και -ανεξαρτήτως πλούτου- υπήρχε πάντα αριστοκρατικότητα και φινέτσα. Στο “Caffé Florian” και στο “Quardi” έβλεπες ανθρώπους από πολλά μέρη του κόσμου να απολαμβάνουν συζητήσεις για την τέχνη και τις επιχειρήσεις. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, δύσκολα τα ξεχνώ όλα αυτά. Ηταν εμπειρίες ζωής».

Η Ιρα από μικρή ντύνεται μόνο με δημιουργίες sur mesure και haute couture. Oι κορυφαίοι μόδιστροι της εποχής όπως οι Μαντλέν Βιονέ και Ζακ Γκριφ, που ράβουν τα ρούχα της μητέρας της, επιμελούνται τις μουσελίνες, τις δαντέλες και τους ταφτάδες των πρώτων δικών της φορεμάτων. Είναι μία από τις πιο περιζήτητες debutantes. «Ηταν η εποχή που οι προσκλήσεις έφταναν στο σπίτι μας η μία μετά την άλλη και οι γονείς μου δεν ήξεραν σε ποια να πρωτοανταποκριθούμε. Σε ένα gala στο Παρίσι ή σε μια privé επίδειξη μόδας στο Μιλάνο;» θυμάται. Το όνομά της θα αρχίσει να ακούγεται ακόμη περισσότερο στα γαλαζοαίματα σαλόνια όταν θα ενδώσει στον φακό του Σέσιλ Μπίτον, του προσωπικού φωτογράφου της βασίλισσας Ελισάβετ. Είναι εκθαμβωτικά όμορφη.
Ira221001_19a_p222
Ira221001_10a_p133
Στα 60s ήταν διάσημο μοντέλο
Ira221001_26_p048a
Με τον πρώτο της σύζυγο, τον πρίγκιπα Αλφόνσο του Χοένλοε-Λάνγκερμπουργκ

Η γνωριμία της με τον πρίγκιπα Αλφόνσο του Χοένλοε-Λάγκερμπουργκ, ιδιοκτήτη resorts και clubs στη Μαρμπέλα και την Κόστα ντελ Σολ, δεν θα αργήσει να έρθει. «Είχε τη φήμη της άστατης ζωής κι αυτό τον έκανε ενδιαφέροντα στα μάτια μου», εξηγεί εκείνη. «Η γνωριμία μας ήταν το γεγονός της εποχής, παρότι οι γονείς μου είχαν τις αντιρρήσεις τους. Θυμάμαι ότι το περιοδικό “Paris Match” είχε αφιερώσει περισσότερες από 20 σελίδες στον αρραβώνα μας, το 1955. Ημασταν το ιδανικό ζευγάρι». Ο περίφημος γάμος ήρθε λίγους μήνες αργότερα και ήταν όσο λαμπερός τού άρμοζε. Οι «Sunday Times» είχαν γράψει σχετικά: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός μετά τον πόλεμο. Καλεσμένοι ήταν όλοι οι αριστοκράτες και μέλη 48 βασιλικών οίκων. Η Ιρα είναι μια πριγκίπισσα που ενώνει τα παλάτια με την επιχειρηματικότητα».

Τα πέντε χρόνια που διαρκεί ο γάμος της με τον πρίγκιπα Αλφόνσο του Χοένλοε-Λάγκερμπουργκ, είναι γεμάτα πάθος, χρυσόσκονη και περιπέτειες. Μαζί απέκτησαν και δύο παιδιά. Εναν χρόνο μετά το σιωπηλό διαζύγιό τους, η Ιρα παντρεύεται τον δεύτερο σύζυγό της, τον Bραζιλιάνο επιχειρηματία Φρανσίσκο Πιγνατάρι. Μαζί του θα κάνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο και θα γνωρίσει ακόμη πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους, ανάμεσά τους και ο Σαλβαντόρ Νταλί. «Στον Νταλί εκτίμησα το πνεύμα και την εκκεντρικότητα. Ηταν ο άνθρωπος που με έμαθε να ψάχνω την ιστορία πίσω από τα πράγματα. Του οφείλω πολλά για τη μετέπειτα ενασχόλησή μου με την τέχνη», αναφέρει η ίδια. Ούτε ο δεύτερος γάμος της, όμως, θα κρατήσει πολύ, γιατί η πριγκίπισσα βαριέται εύκολα.

Ο χώρος της μόδας διεκδικεί την υπέρκομψη Ιρα. Η θρυλική αρχισυντάκτρια της αμερικανικής «Vogue», Νταϊάνα Βρίλαντ, ανακαλύπτει στο πρόσωπο της πλούσιας γόνου το νέο ίνδαλμα. «Η οικογένεια Ανιέλι διατηρούσε στενές σχέσεις με τoν Εμίλιο Πούτσι και συχνά, μικρό κοριτσάκι ακόμη, γινόμουν το μοντέλο του. Αργότερα, η Βρίλαντ είχε την έμπνευση να κάνει editorial μόδας με μέλη βασιλικών οικογενειών. Εχω υπέροχες αναμνήσεις. Γνώρισα νέα μέρη και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Φωτογραφήθηκα από σταρ του είδους, όπως ο Ρίτσαρντ Αβεντον και ο Χέλμουτ Νιούτον», θυμάται η ίδια.
Κλείσιμο
Ira221001_02a_p34
Η εγγονή του Ανιέλι κυκλοφορούσε πάντα με Fiat
Ira221001_07a_p56
Στον λαμπερό γάμο τους στη Βενετία είχαν παραστεί 48 μέλη βασιλικών οικογενειών, ενώ το περιοδικό «Life» είχε κάνει εξώφυλλο την άφιξη της νύφης με τη γόνδολα
Ira221001_13b_p156
Με τον Κλάους Κίνσκι, συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «A qualsiasi prezzo (1968

Η Ιρα φον Φίρστενμπεργκ γίνεται ένα από τα κορυφαία μοντέλα των 60s και συνεργάζεται στενά με τον Βαλεντίνο και τον Ιβ Σεν Λοράν, με τους οποίους δένεται με στενή φιλία. Ο Βαλεντίνο, μάλιστα, την κάνει δεξί του χέρι. Το 1969, ο αδελφός της Εγκον παντρεύεται μια Βελγίδα σχεδιάστρια με ελληνική καταγωγή, που θα γινόταν σύντομα διάσημη ως Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ. «Χάρη στην Νταϊάν άρχισα να επισκέπτομαι την Ελλάδα και να αποκτώ πολλούς Ελληνες φίλους. Στα νησιά σας έχω περάσει υπέροχες διακοπές», εξηγεί.

Οταν ο χώρος της μόδας θα κάνει τον κύκλο του, στη ζωή της Ιρα θα μπει ο κινηματογράφος. Χάρη στην ομορφιά της και τις υψηλές γνωριμίες της θα κερδίσει ρόλους δίπλα στον Αντονι Κουίν και τον Κλάους Κίνσκι υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φράνκο Τζεφιρέλι. Είναι η εποχή που η φίλη της Γκρέις Κέλι έχει φύγει από τη ζωή και εκείνη παρηγορεί τον πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ. Οι κοσμικοί κύκλοι κάνουν λόγο για έναν μεγάλο έρωτα. Μεγάλης κυκλοφορίας γαλλικά περιοδικά τούς αφιερώνουν πρωτοσέλιδα. Τις φήμες για τον επικείμενο γάμο τους διαψεύδει η ίδια η Ιρα σε μια συνέντευξη στο «Paris Match»: «Mε τον Ρενιέ θα μείνουμε απλώς δύο καλοί φίλοι. Δεν πρόκειται να παντρευτούμε ποτέ». Και η συναρπαστική ζωή της Ιρα φον Φίρστενμπεργκ συνεχίζεται.
f3f6f44f-88e1-475a-8e7a-7092b05d25c7
70b8bdca-b674-4a99-b6f2-a7b483aae5dc
Ira221001_17a_p214
Με τους πρίγκιπες Ρενιέ και Αλβέρτο του Μονακό
Ira221001_14a_p199
Με τον Καρλ Λάγκερφελντ
Ειδήσεις σήμερα:

Μουσεία: Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας


Εκλογές 2023: Όλα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Ο Μητσοτάκης στη Δυτική Μακεδονία


Καιρός: Με κρύο και βροχές ξεκινάει η εβδομάδα - Έρχεται βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK