Château de Saran: Στον πύργο της Moët & Chandon

Château de Saran: Στον πύργο της Moët & Chandon

Αριστοκρατική αύρα και μια μακραίωνη παράδοση που συνοδεύει τις χαρούμενες στιγμές μας: μετά από πέντε χρόνια εργασιών η διάσημη γαλλική σαμπάνια παρουσιάζει το ανακαινισμένο κάστρο στην Καμπανία απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
saran-m
Η αίγλη μιας άλλης εποχής αναβιώνει στο Château de Saran, στην καρτποσταλική επαρχία της Καμπανίας, όπου γεννήθηκε η διεθνώς δημοφιλής σαμπάνια Moët & Chandon. Η περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους περίτεχνους κήπους του ιστορικού πύργου πείθουν και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη ότι πρόκειται για ένα αρχοντικό-ύμνο στην καλή ζωή. Η ιδιόκτητη έπαυλη χτίστηκε ως κυνηγετικό κατάλυμα το 1801 από τον Jean-Rémy Moët, εγγονό του Claude Moët, ο οποίος ίδρυσε τη Moët & Chandon το μακρινό 1743. Το 1833 το κεντρικό κτίσμα και οι περιποιημένοι αμπελώνες που το περιέβαλλαν πέρασαν στον γιο του Jean-Rémy, Victor Moët, ο οποίος μέχρι το 1846 είχε μεταμορφώσει το άλλοτε λιτό εξοχικό καταφύγιο του πατέρα του σε ένα υπέρκομψο οίκημα, αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «πύργο».

saran-5
Ο Benoît Gouez, Cellar Master της Moët & Chandon


Σήμερα το Château de Saran παραμένει ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα της γαλλικής υπαίθρου που υποδέχεται επιλεκτικά τους καλεσμένους του κατόπιν αποκλειστικής πρόσκλησης για μια αξέχαστη εμπειρία ευζωίας και φιλοξενίας. Διαφορετικά, κανείς δεν μπορεί να «αγοράσει» μια νύχτα στον περίφημο πύργο. Στο βιβλίο των επισκεπτών ανακαλύπτει κανείς μυθικές προσωπικότητες όπως η βασιλομήτωρ Ελισάβετ που κάποτε απόλαυσε την πολυτελή της διαμονή εδώ, ενώ ανάμεσα στους σύγχρονους ευνοούμενους του οίκου Moët & Chandon που έχουν διανυκτερεύσει στις παραθυμένιες σουίτες του Château de Saran συναντάμε διασημότητες από διάφορους χώρους, όπως οι Ρότζερ Φέντερερ, Κέιτ Μος, Jay-Z, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ούμα Θέρμαν και Νάταλι Πόρτμαν, οι οποίοι συμμετείχαν στο επίσημο γκαλά για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων της Moët Impérial που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στους χώρους του.

Κλείσιμο
saran-1
saran-2
saran-3
Υστερα από τη ριζική ανακαίνιση που διήρκεσε πέντε χρόνια, το Château de Saran άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στους εκλεκτούς καλεσμένους του, διατηρώντας ατόφια την αριστοκρατική του αίγλη
saran-4
saran-6
saran-7


Το 2019 η Moët & Chandon παρουσίασε το πλήρως ανακαινισμένο Château de Saran, μετά την ολοκλήρωση των εντατικών εργασιών που διήρκεσαν πέντε ολόκληρα χρόνια. Οι παγκοσμίως φημισμένοι αμπελώνες που κάθε φθινόπωρο γεμίζουν τα κελάρια της Moët εξακολουθούν να λαμπυρίζουν κάτω από τον ζεστό μεσογειακό ήλιο, ενώ το ίδιο το κτίριο είναι ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. Διαθέτει μόλις 12 σουίτες, όλες σχεδιασμένες από τον ιστορικό τέχνης Yves de Marseille που εμπνεύστηκε ένα διαφορετικό θέμα για τη διαμόρφωση της καθεμιάς. Ενδεικτικά, η σουίτα «Oriental» είναι ένα ευρύχωρο δωμάτιο πολλών τετραγωνικών με γαλανόλευκα πλακάκια και μπάνιο που βλέπει στην κοιλάδα του Μάρνη. H βρετανική σουίτα έχει χαρακτηριστική ταπετσαρία, η σουίτα «Louis XIV» μαρμάρινες επιφάνειες στους τοίχους, ενώ υπάρχουν ακόμα το «Κινέζικο Δωμάτιο», η σουίτα του «Βασιλιά Ηλιου», αλλά και η σουίτα «Χόλιγουντ». Κοινό τους σημείο η κοσμοπολίτικη αύρα και η πολυτέλεια σε έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό με την ιστορικότητα του χώρου. Ο τυχερός φιλοξενούμενος νιώθει σαν να μεταφέρεται πίσω στον χρόνο, συλλέγοντας σπάνιες εικόνες και αποκτώντας μια εμπειρία ζωής που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις ονειρεμένες ημέρες.

saran-8
Από τους απέραντους αμπελώνες του Château de Saran ξεκινάει το υπέροχο ταξίδι της Moët & Chandon μέχρι να καταλήξει σε φίνα κρυστάλλινα ποτήρια σαμπάνιας


Οσο για την επιλογή του Yves de Marseille, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει χαρίσει αμίμητο στυλ σε πολλούς χώρους που ταυτίστηκαν με σημαντικά ονόματα. Οπως το Château de La Colle Noire στην Προβηγκία, το οποίο μόλις το απέκτησε ο Κριστιάν Ντιόρ ανέθεσε στον De Marseille να το μετατρέψει σε έναν ιδιωτικό παράδεισο. Ετσι και στο Château de Saran, έπιπλα και αντικείμενα που έχουν αποκτηθεί από σημαντικές δημοπρασίες στον παρελθόν έχουν τοποθετηθεί μελετημένα στους χώρους, όπως οι καναπέδες στην αίθουσα γευσιγνωσίας που κάποτε κοσμούσαν το ιστορικό ξενοδοχείο «Ritz» στο Παρίσι, ενώ τα χαλιά έχουν υφανθεί ειδικά για το κάστρο από κορυφαίους οίκους. Στις σουίτες, στους διαδρόμους και στις μαρμάρινες σκάλες με τις κομψές κουπαστές, τα διακοσμητικά στοιχεία μοιάζουν να έχουν παραμείνει αναλλοίωτα εδώ και 150 χρόνια, όμως στην πραγματικότητα επανασχεδιάστηκαν μετά την προσεκτική ανακαίνιση με υλικά κορυφαίας ποιότητας, όπως η ντόπια ξυλεία και τα μάρμαρα Carrara. Οι κήποι του παραμένουν απέραντοι και εντυπωσιακοί, ενώ η αίθουσα πρωινού αντανακλά τη γαλλική κομψότητα σε κάθε σπιθαμή.

saran-9
saran-10
Το ιστορικό κάστρο προσφέρει στους καλεσμένους του μοναδική φιλοξενία, υπέροχες γεύσεις και εκλεκτή σαμπάνια
saran-11
saran-13


Οι φιλοξενούμενοι του κάστρου δεν περνούν την ώρα τους θαυμάζοντας απλώς τη μαγική θέα στο καταπράσινο τοπίο με ένα κρυστάλλινο ποτήρι σαμπάνιας στο χέρι - αν και σίγουρα έχουν πολλές ευκαιρίες να το κάνουν κι αυτό. Βιώνουν την πλήρη εμπειρία Moët & Chandon, η οποία περιλαμβάνει από την περιήγηση στα κελάρια του 1743 που εκτείνονται σε 28 χιλιόμετρα γεμάτα από τα επώνυμα μπουκάλια στοιβαγμένα σε κάθε διαθέσιμο χώρο, διαχωρισμένα με ειδικούς κωδικούς από τους οινοποιούς, μέχρι μια επιμορφωτική επίσκεψη στους αμπελώνες. Ορισμένοι ίσως έρθουν και για πρώτη φορά σε επαφή με τις βασικές αρχές του πώς ανοίγουμε και σερβίρουμε σωστά τη σαμπάνια, όπως το ότι ξεκινάμε στρίβοντας το μπουκάλι και όχι τον φελλό.

saran-12
Ρότζερ Φέντερερ


Ο γοητευτικός και πνευματώδης Benoît Gouez, Cellar Master της Moët & Chandon, είναι ο άνθρωπος-κλειδί του υπέροχου αυτού ταξιδιού, επιβλέποντας όλη τη διαδικασία παραγωγής και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του μύθου. «Δεν μεγάλωσα στον κόσμο των αμπελουργών. Η επαγγελματική μου πορεία διαμορφώθηκε από μια σειρά τυχαίων συναντήσεων και τυχερών περιστάσεων, αλλά κυρίως από την έμφυτη κλίση μου σ’ αυτό το επάγγελμα», ομολογεί. Ακόμη και το παλιό οινοποιείο του συγκροτήματος έχει αξιοποιηθεί: πλέον φιλοξενεί δύο τραπεζαρίες όπου ο executive chef της Moët & Chandon, Marco Fadiga, αναλαμβάνει να μυήσει τους καλεσμένους στην πλούσια γαστρονομική ιστορία της Γαλλίας και οι γκουρμέ δημιουργίες του συνδυάζονται με το ιδανικό ποτήρι σαμπάνιας.

saran-14
Η Γαλλίδα ηθοποιός Ντάνι Ρόμπιν (1955)


Το Château de Saran είναι μια γιορτή για όλες τις αισθήσεις, μια αστείρευτη πηγή όλων των θετικών συναισθημάτων που έχουμε ταυτίσει με τη σαμπάνια Moët & Chandon σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Ναι, ίσως τελικά ο πύργος της Καμπανίας να είναι το μέρος απ’ όπου ξεπηδούν όλες αυτές οι λαμπερές φυσαλίδες της χαράς ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ