50 χρόνια Δελούδης: To design από το χθες στο σήμερα

50 χρόνια Δελούδης: To design από το χθες στο σήμερα

Το brand που «ντύνει» τις πιο καλόγουστες κατοικίες αλλά και εργασιακούς χώρους της χώρας συμπληρώνει μισό αιώνα μιας λαμπρής πορείας με τη δεύτερη γενιά ήδη στο τιμόνι.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
deloudis-m
«Eίμαι πραγματικά ευτυχής που βλέπω ολοένα περισσότερους ανθρώπους να δείχνουν ενδιαφέρον για το πώς μπορεί το design να έχει θέση στη ζωή τους», αναφέρει ο Γιάννης Δελούδης στην πολυτελή έκδοση «50 years Δελούδης» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Η εταιρεία Δελούδης είναι εδώ και μισό αιώνα συνυφασμένη με την υψηλή αισθητική. Είναι εκείνη που από τη δεκαετία του ’70 προμηθεύει όλες τις καλόγουστες κατοικίες αλλά και γραφεία επιχειρήσεων με iconic έπιπλα και αξεσουάρ σπιτιού. Ξεφυλλίζοντας τις περίπου 350 σελίδες του ιδιαίτερου αυτού coffee table book κατανοεί κάποιος πώς μια εταιρεία συνετέλεσε στη διαμόρφωση του ελληνικού αστικού μοντερνισμού τοποθετώντας σε σπίτια αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους ξεχωριστά κομμάτια υψηλού design, πολύ αυστηρά επιλεγμένα.

deloudis-1
Γιάννης και Βάνα Δελούδη
deloudis-2
Το κατάστημα «Δελούδης» στο Κολωνάκι
deloudis-3
Γιάννης Δελούδης, Αλέκος Φασιανός
Ο Κωνσταντίνος Δελούδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δελούδης Α.Ε., αποτελεί τη νέα γενιά της εταιρείας που είναι ταυτισμένη με το art & design lifestyle.
Οξυδερκής, με υψηλή αισθητική και ευέλικτα επιχειρηματικά αντανακλαστικά, αποδεικνύει ότι το success story είναι πολλές φορές και θέμα DNA. Οπως αναφέρει ο ίδιος στη συνάντησή μας στο κατάστημα της εταιρείας στη λεωφόρο Κηφισίας, «Ο πατέρας μου, ο Γιάννης Δελούδης, ξεκίνησε τη διαδρομή του ως interior designer και σκηνογράφος. Το showroom του βρισκόταν στο Κολωνάκι, σε ένα υπόγειο της οδού Λουκιανού. Επιμελούνταν τις βιτρίνες σημαντικών καταστημάτων της Αθήνας, έφτιαχνε σκηνικά για το θέατρο και είχε αναλάβει επιλεκτικά το interior των προσωπικών χώρων κάποιων ανθρώπων. Αγόραζε έπιπλα από το Μοναστηράκι, τα μεταμόρφωνε και τα χρησιμοποιούσε ως ντεκόρ στους χώρους του. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια πελάτισσά του και τον ρώτησε αν πουλάει κάποιο από τα έπιπλα αυτά. Μετά από λίγες ημέρες κάποια άλλη, κι έτσι λόγω της ανταπόκρισης που είχαν οι δημιουργίες του, μπήκε σε αυτό τον χώρο. Επειτα λόγω της γνωριμίας του με τον Ιόλα ήρθε σε επαφή με τους μεγάλους οίκους επίπλων όπως η Cassina, η Flos κ.ά.».

Κλείσιμο
deloudis-01
deloudis-02
Στον μισό αιώνα επιτυχημένης ιστορίας της, η επιχείρηση Δελούδης έντυσε με iconic δημιουργίες διεθνών σχεδιαστών τους ελληνικούς χώρους
deloudis-03


Ο Γιάννης Δελούδης υπήρξε ένας ανήσυχος άνθρωπος, που έψαχνε, διάβαζε και είχε αποκτήσει απίστευτες κοινωνικές δεξιότητες. «Κατείχε βαθιά γνώση του αντικειμένου του design αλλά και της τέχνης, τροφοδοτούσε διαρκώς το μυαλό του με οτιδήποτε νέο. Το ένστικτό του ήταν ξεχωριστό και οι αντοχές του αξιοζήλευτες. Είχε πάντα σθένος, πίστη και επιμονή. Για πολλούς ίσως ήταν ριψοκίνδυνος αλλά, όπως απέδειξε η ιστορία, απλά βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά. Ηταν ένας αντισυμβατικός άνθρωπος αλλά και επιχειρηματίας που σκεφτόταν “out of the box”. Και οι δύο γονείς μου αγαπούσαν τη δουλειά που για εκείνους ήταν τρόπος ζωής. Οι περισσότερες κουβέντες στο σπίτι μας αφορούσαν έπιπλα και νέους οίκους».

deloudis-4
Βάνα Δελούδη, Πολατόφ
deloudis-5
Κωνσταντίνος Δελούδης


«Η αισθητική μας αποτελεί βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς μας, χαρακτηρίζει τις προτιμήσεις μας, τις αξίες, τις επιλογές μας, δίνει στους άλλους το στίγμα μας», αναφέρει στην επετειακή έκδοση η Βάνα Δελούδη, σύζυγος και συνοδοιπόρος του Γιάννη Δελούδη εδώ και πολλά χρόνια. Και συνεχίζει την αφήγησή της: «Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στις τέχνες. Η σχέση μου με τον Γιάννη ήταν καθοριστική για να διευρύνει ακόμη περισσότερο αυτή μου την αδυναμία. Και για τους δυο μας, η τέχνη θρέφει το μυαλό και την ψυχή, επηρεάζει τη ζωή μας. Θυμάμαι, πριν από περίπου 40 χρόνια την πρώτη μου επίσκεψη μαζί με τον Γιάννη στην τότε έκθεση επίπλου στο Μιλάνο. Ενιωσα ότι ανακάλυψα έναν ολοκαίνουριο κόσμο, απόλυτα γοητευτικό και μοναδικό. Ετσι έγινε η αρχή».

Ο Γιάννης Δελούδης αναφέρεται σε ένα άλλο στιγμιότυπο: «Μια ημέρα με κάλεσε στο σπίτι της μια κυρία η οποία ήθελε κάποιες αλλαγές στη διακόσμηση. Στο σαλόνι της υπήρχε μια πολυθρόνα Le Corbusier. Μαγεύτηκα. Τη ρώτησα πού την αγόρασε. Αρχισα να ψάχνω απεγνωσμένα να βρω την πηγή κι έβαλα στόχο να φέρω το ελληνικό κοινό σε επαφή με κάτι διαφορετικό από το κλασικό. Ιόλας, Τσαρούχης, Φασιανός ήταν πάντα δίπλα μου και με τιμούσαν με την παρουσία τους σε κάθε εκδήλωση. Η πραγματική βοήθεια όμως ήρθε από τον ίδιο τον κόσμο. Αυτός με πίστεψε και με προέτρεψε να συνεχίσω».

deloudis-6
Eκδήλωση στο κατάστημα Δελούδης με τον στενό φίλο του Γιάννη Δελούδη, εικαστικό Πάντο
deloudis-7
Γιάννης Δελούδης, Μύκονος (1970)


Η νέα εποχή
Ο Κωνσταντίνος Δελούδης σπούδασε στο Bentley College της Βοστόνης και στη συνέχεια απέκτησε MSc στη Διαχείριση Λιανικής από το SDA Bocconi της Ιταλίας. Επιπλέον, έχει λάβει πιστοποίηση από το Harvard Design School στον τομέα του Real Estate Development. Σήμερα είναι ο άνθρωπος που γράφει τα επόμενα επιτυχημένα κεφάλαια του brand. Τον ρωτώ τι είναι αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι χαρίζει την επιτυχία διαρκείας. «Θεωρώ πως η εταιρεία μας από την αρχή της λειτουργίας της είχε μια πολύ καθαρή ταυτότητα. Γνώριζε ο κόσμος τι μπορούσε να βρει στα καταστήματά μας. Η προσπάθεια να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση του αντικειμένου ήταν καθοριστική. Εδώ και δεκαετίες οι συνεχείς επισκέψεις μας σε εκθέσεις του εξωτερικού, οι παρουσιάσεις νέων σχεδιαστών αλλά και αρχιτεκτόνων διεθνούς φήμης πιστεύω ότι υπήρξαν καταλυτικά στοιχεία στη δυναμική του brand μας». Και η κυρίαρχη αισθητική της σημερινής εποχής; «O κόσμος έχει κάνει στην άκρη τις υπερβολές του παρελθόντος. Το ζητούμενο της αισθητικής πλέον είναι όχι τι φαίνεται όμορφο, αλλά τι μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Το κύριο ζητούμενο για τους σχεδιαστές είναι να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας», διευκρινίζει ο Κωνσταντίνος. Καθώς ολοκληρώνουμε την κουβέντα μας τον ρωτάω για τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας. «Το να συνεχίσω να εμπλουτίζω το portfolio μας με νέες συνεργασίες ώστε να καλύπτω κενά που δημιουργούνται στην αγορά. Σίγουρα κι ένα νέο κατάστημα. Mια design gallery, όπου δίπλα στα έργα τέχνης θα υπάρχει και design. Κι ένα boutique hotel» ◆

deloudis-8
Sun Chair by Charles Jencks
deloudis-9
Tramonto a New York by Gaetano Pesce

info
Το άλμπουμ «50 years Δελούδης» διατίθεται στα καταστήματα «Δελούδης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ