Χόλιγουντ, το ορόσημο της χώρας των αστέρων

Χόλιγουντ, το ορόσημο της χώρας των αστέρων

Αν υπάρχει μία επιγραφή που να περικλείει όλη τη λάμψη της κινηματογραφικής βιομηχανίας είναι αυτή που στέκεται περήφανα στους λόφους της Σάντα Μόνικα στο Λος Αντζελες - Οι ιστορίες που κρύβει πίσω της είναι όσο συναρπαστικές ταιριάζουν στον μύθο της

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
HOLLYWOOD-MAK
Το Παρίσι έχει τον Πύργο του Αϊφελ, το Λονδίνο το Big Ben και η Αθήνα την Ακρόπολη. Και παρότι θα ακουστεί σχεδόν ιερόσυλο -ειδικά όσον αφορά το αθηναϊκό ορόσημο-, κανένα άλλο έμβλημα πόλης δεν είναι τόσο διάσημο όσο τα εννέα γράμματα που ορθώνονται στο όρος Λι και σε καλωσορίζουν στο Λος Αντζελες. Δεν είναι μόνο ότι η λέξη «Χόλιγουντ» που σχηματίζουν συμβολίζει έναν κόσμο λάμψης, ματαιοδοξίας, πλούτου, φήμης και υπερβολής - όλα σε υπερθετικό βαθμό. Είναι και οι ιστορίες που συνδέονται με την επιγραφή, οι οποίες την ανάγουν σε κάτι περισσότερο από ένα ακόμα ινσταγκραμικό αξιοθέατο. Πρόκειται για ιστορίες φιλοδοξίας, παρακμής και αναγέννησης, που σε τελική ανάλυση είναι απολύτως ταιριαστές με τον μύθο του ίδιου του Χόλιγουντ.

Ισως δεν είναι ευρέως γνωστό, βέβαια, αλλά η επιγραφή-καλωσόρισμα στη Μέκκα του κινηματογράφου δεν είχε από την αρχή αυτή τη χρήση, ούτε ανέγραφε πάντα νέτα σκέτα «Χόλιγουντ». Πίσω στο 1923, την εποχή που η ευρύτερη περιοχή γνώριζε οικοδομική άνθηση, ο εκδότης της «Los Angeles Times», Χάρι Τσάντλερ, εμπνεύστηκε το όνομα «Hollywood Land» (γη του Χόλιγουντ) για την πινακίδα που θα διαφήμιζε ένα πολυτελές μεσιτικό πρότζεκτ. Χρειάστηκε να ξοδευτούν πολλές εργατοώρες και 21.000 δολάρια για να στηθούν πάνω στον επιβλητικό λόφο δεκατρία γράμματα ύψους 14 μέτρων, που φωτίζονταν από 4.000 φωτάκια - τα οποία αναβόσβηναν ξεχωριστά στις λέξεις «Holly», «Wood» και «Land». Στο αρχικό πλάνο, η επιγραφή θα είχε περιορισμένο χρόνο παραμονής στην κοινή θέα, μόλις 18 μήνες, αλλά τελικά ρίζωσε εκεί για πάντα, ως σύμβολο της ολοταχώς ανερχόμενης κινηματογραφικής βιομηχανίας.
HOLLYWOOD
Η Κάιλι Μινόγκ στα νιάτα της ταξίδεψε από την Αυστραλία για να αποτίσει φόρο τιμής στο σύμβολο της Χόλιγουντ (1988)

Επειδή όμως το Χόλιγουντ δεν αφορά μόνο τις επιτυχίες των σταρ, αλλά και τις αποτυχίες εκείνων που δεν γνώρισε ούτε ο θυρωρός τους, η επιγραφή-σύμβολό του συνδέθηκε και με μια τραγωδία βγαλμένη από τα σπλάχνα των κινηματογραφικών στούντιο. Το 1932, ένας ποδηλάτης ανακάλυψε στο φαράγγι κάτω από την επιγραφή ένα γυναικείο παπούτσι, μια τσάντα και ένα σακάκι. Η τσάντα περιείχε ένα και μοναδικό αντικείμενο: ένα χειρόγραφο σημείωμα που ανέγραφε: «Δυστυχώς είμαι δειλή. Συγγνώμη για όλα. Αν το είχα κάνει αυτό νωρίτερα, θα είχα γλιτώσει από πολύ πόνο. Π.Ε.». Λίγο αργότερα, θα βρισκόταν και το πτώμα της Π.Ε. κάτω από το γράμμα «H».

Η Μίλισεντ «Πεγκ» Εντγουιστλ ήταν μια ανερχόμενη ηθοποιός, 24 ετών, που λόγω υπέρμετρης φιλοδοξίας έκανε μια σειρά από επαγγελματικά ατοπήματα που σπίλωσαν το όνομά της και έγιναν αιτία αποπομπής της από την κινηματογραφική βιομηχανία. Οι τίτλοι τέλους της σύντομης ζωής της γράφτηκαν μελοδραματικά με εκείνη να πέφτει στο κενό από την ταμπέλα που συμβόλιζε τον κόσμο που την απέρριψε. Η αυτοκτονία της Εντγουιστλ στοίχειωσε το σύμβολο του Χόλιγουντ και ακόμα και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, κυκλοφορούν ιστορίες για το λευκοντυμένο φάντασμα γυναίκας που εμφανίζεται τις νύχτες να περπατά κάτω από τα διάσημα γράμματα. Spooky, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Χολιγουντιανοί.
Κλείσιμο
HOLLYWOOD__1_
Πίσω στο 1925, όταν τα μεταφορικά μέσα φλέρταραν ακόμα με τον πρωτογονισμό, η διάσημη επιγραφή έδειχνε ακόμα φρέσκια και περιείχε τη λέξη «land»

Το 1949 αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες να κοπεί η λέξη «land» και να μείνει η επιγραφή που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρησή της δεν φάνηκαν να την αγαπούν όσο της άξιζε. Με το πέρασμα των χρόνων και τα αλλεπάλληλα μαστιγώματα από τον αέρα και τη βροχή, τα εννέα γράμματα άρχισαν να πέφτουν σε παρακμή - ως κατασκευή, όχι ως ορόσημο. Μόλις τη δεκαετία του ’70, και ενώ η εμβληματική επιγραφή ήταν πλέον σχεδόν κατεστραμμένη, το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Λος Αντζελες, σαν μόλις να ξύπνησε από τον λήθαργο, την ανακήρυξε σε Ιστορικό-Πνευματικό Μνημείο και άρχισε να αναζητά πόρους για την αναστήλωσή της.

Το εκτιμώμενο ποσό ήταν 15.000 δολάρια, τα οποία κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέσω ευγενών δωρεών και μιας σειράς συναυλιών και πολιτιστικών events. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1973, και αφού ένα φιλότιμο συνεργείο εργάστηκε νυχθημερόν για αρκετές εβδομάδες για να επιδιορθώσει τις φθορές και να περάσει μερικά χέρια φρέσκια μπογιά τα ταλαιπωρημένα γράμματα, ορίστηκαν τα αποκαλυπτήρια της ανακαινισμένης επιγραφής. Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η γερασμένη πλέον αλλά εξίσου λαμπερή πρώην σταρ του βωβού κινηματογράφου Γκλόρια Σβάνσον, η οποία θα πατούσε το κουμπάκι για τη φωταγώγηση του ρετουσαρισμένου μνημείου. Η πυκνή ομίχλη που διάλεξε εκείνη την ημέρα να κάνει έκτακτη εμφάνιση, όμως, ανέτρεψε το πρόγραμμα και μετέτρεψε το event σε θέατρο σκιών. Κάποιοι θα έλεγαν αργότερα ότι αυτό ήταν σημάδι για τις ακόμα πιο άσχημες μέρες που θα έρχονταν. Οπερ και εγένετο: μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 1978, μια αδυσώπητη ανεμοθύελλα θα κατέστρεφε ανεπανόρθωτα τα μισά γράμματα της μυθικής επιγραφής, δίνοντας οριστικά τέλος στις μεσοβέζικες λύσεις.
HOLLYWOOD__5_
Οι διάσημοι που σέβονται τη φήμη τους έχουν φωτογραφηθεί τουλάχιστον μία φορά με φόντο την επιγραφή «Χόλιγουντ» - Ντέπι Χάρι (1977)
HOLLYWOOD__4_
Ο Χιου Χέφνερ με το μοντέλο Κρίσταλ Χάρις (2010)

Τα μέλη του Συμβουλίου σήκωσαν και πάλι τα μανίκια και βγήκαν στους δρόμους της πόλης προς άγραν ακόμα μεγαλύτερων κεφαλαίων για να γίνει κατασκευή από την αρχή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, πλέον απαιτούνταν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250.000 δολαρίων. Και κάπου εδώ μπαίνει στην εικόνα ο Χιου Χέφνερ, ο περιβόητος εκδότης του «Playboy», που πήρε πάνω του την υπόθεση και ηγήθηκε της εκστρατείας «Σώστε την επιγραφή». Στο πλευρό του στάθηκαν οχτώ ακόμα πλούσιοι και διάσημοι, από τον ροκ σταρ Αλις Κούπερ μέχρι τη δισκογραφική εταιρεία Warner Bros Records, που έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη, δωρίζοντας έκαστος από 27.000 δολάρια, όσο στοίχιζε δηλαδή το κάθε γράμμα. Ναι, το σύμβολο του Χόλιγουντ είναι πανάκριβο.
HOLLYWOOD__3_
Η Πάμελα Σιρλ, στάρλετ των 60s, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει πρώτο όνομα, αλλά είχε μία φωτογραφία να θυμάται ότι πέρασε και αυτή κάποτε από το Χόλιγουντ (1959)

Στα 99 χρόνια ζωής της, η επική επιγραφή έχει χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες φορές ως φόντο για τις πόζες των σταρ κάθε βαθμού διασημότητας, ως ένα είδος απόδειξης ότι ανήκουν και οι ίδιοι στην πιο φημισμένη κοινότητα. Εχει κάνει πέρασμα ως guest από διάφορες κινηματογραφικές ταινίες (από το film noir «Down to Dark Streets» του 1954 και το «Πέρα από την κοιλάδα με τις κούκλες» του 1970 μέχρι το «Argo» του 2012 και τους «Διώκτες του εγκλήματος» του 2013) ή έχει καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς για τις ανάγκες άλλων (όπως το «Earthquake» του 1974, το «Superman» του 1978 ή ακόμα πιο πρόσφατα το «Resident Evil: Afterlife» του 2010). Λόγω τοποθεσίας και σημασίας, έχει επίσης βανδαλιστεί ή παραφραστεί κατά καιρούς από ευφάνταστες ομάδες που έστηναν τα δικά τους λογοπαίγνια πάνω στον λόφο για να περάσουν τα μηνύματά τους. Ενας από τους πιο διάσημους βανδαλισμούς ήταν η παραλλαγή «Hollyweed» που εμφανίστηκε για μία και μόνη μέρα, την 1η Ιανουαρίου 1976. Ηταν έργο μιας ομάδας φοιτητών που με μερικά τόπια μαύρου και λευκού υφάσματος μετέτρεψαν τα δύο «Ο» σε «Ε» για να γιορτάσουν τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης στην Καλιφόρνια.
HOLLYWOOD__2_
Η Πεγκ Εντγουιστλ ήταν νέα, ωραία και ταλαντούχα. Λόγω της αυτοκτονίας της, έμεινε στην ιστορία ως «το κορίτσι της επιγραφής του Χόλιγουντ»

Με αφορμή τα 100ά γενέθλια της επικής επιγραφής, που θα εορταστούν πανηγυρικά το 2023, το Συμβούλιο του Λος Αντζελες έχει βάλει ήδη μπροστά τις διαδικασίες εξωραϊσμού της. Η εταιρεία που ανέλαβε να κάνει το makeover ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου 1.000 λίτρα έξτρα λευκής μπογιάς για να κάνει τα γερασμένα γράμματα σαν καινούρια μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων. Ο μύθος του Χόλιγουντ πάντα χρειάζεται λίγο ακόμα φρεσκάρισμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE, ALAMY / VISUALHELLAS.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ