Μαργαρίτα B' της Δανίας: Η μοναδική βασίλισσα της Ευρώπης

Μαργαρίτα B' της Δανίας: Η μοναδική βασίλισσα της Ευρώπης

Η αδερφή της «δικής» μας Αννας-Μαρίας μέχρι πρότινος καμάρωνε ως η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στον θρόνο της Δανίας από το 1412 - Πλέον θα είναι γνωστή και ως η μακροβιότερη μονάρχης, παίρνοντας τα σκήπτρα από την πρόσφατα εκλιπούσα Ελισάβετ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
queen_margarette_gala_xr
Ισως η Δανή βασίλισσα δεν καταφέρει ποτέ να σπάσει ή έστω να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 70 χρόνων μοναρχίας της Ελισάβετ, της οποίας ο πρόσφατος θάνατος στα 96 της αντιμετωπίστηκε ως κοσμοϊστορικό γεγονός.

Η Μαργαρίτα είναι ήδη 82 ετών και μόλις στις αρχές του 2022 συμπλήρωσε 50 χρόνια παραμονής στον δανέζικο θρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, τα είκοσι επιπλέον χρόνια φαντάζουν μάλλον μακρινός στόχος, παρότι η ίδια παραμένει ακμαία και δεν δείχνει καμία πρόθεση να ακολουθήσει σύντομα την αείμνηστη ομόλογό της - με την οποία συνδέονταν με συγγένεια και στενή φιλία που τους επέτρεπε να απευθύνονται η μία στην άλλη με τα χαϊδευτικά τους: Λίλιμπετ και Νταίζη.
GettyImages-3140957

Αλλωστε οι δύο εστεμμένες μοιράζονταν πολλά κοινά. Και οι δύο ανέβηκαν στον θρόνο πολύ νέες: η Ελισάβετ στα 27 και η Μαργαρίτα στα 31. Και οι δύο, επίσης, παντρεύτηκαν τους άντρες της επιλογής τους. Αλλά σε αντίθεση με τον Φίλιππο που ήταν πρίγκιπας εκ γενετής, ο βασιλικός σύζυγος της Δανίας είχε γεννηθεί ως Ανρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά και ήταν κοινός θνητός. Ηταν, όμως, και ένας ωραίος, μορφωμένος και φιλότεχνος Γάλλος διπλωμάτης που η Μαργαρίτα γνώρισε στο Λονδίνο το 1965, τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και τον παντρεύτηκε ετσιθελικά δύο χρόνια αργότερα. Ο γάμος τους κράτησε 50 ευτυχισμένα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του το 2018, ενώ εκείνος έπασχε από άνοια.
GettyImages-103454066
Η βασίλισσα Μαργαρίτα και ο πρίγκιπας Ερρίκος στα 40ά της γενέθλια (1980)
Κλείσιμο

Η βασική διαφορά τους ήταν ότι ενώ η Ελισάβετ ακολουθούσε κατά γράμμα το πρωτόκολλο και κρατούσε με νύχια και με δόντια ατσαλάκωτη τη δημόσια εικόνα της, η Μαργαρίτα δεν θυσιάζει τις συνήθειές της στον βωμό του καθωσπρεπισμού. Για παράδειγμα, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι μανιώδης καπνίστρια και έχει φωτογραφηθεί εκατοντάδες φορές με ένα τσιγάρο στο χέρι. Ως ένδειξη σεβασμού στους κανόνες της δημόσιας υγείας πάντως, το 2006 το Παλάτι ανακοίνωσε ότι πλέον η βασίλισσα θα καπνίζει μόνο ιδιωτικώς.
GettyImages-103454073
Με τον πατέρα της την ημέρα του γάμου της (1967)

Να το κόψει ούτε λόγος. Σε αντίθεση, επίσης, με την Ελισάβετ, η Δανή βασίλισσα επιλέγει την εξωστρέφεια στις δημόσιες εμφανίσεις της και δεν κρατάει τον λαό της σε απόσταση. Viral είχε γίνει η φωτογραφία της στους εορτασμούς των 70ών γενεθλίων της, όπου η αειθαλής μονάρχης συνόδευε με μπρίο από το μπαλκόνι της το «Happy Birthday» που της τραγουδούσε η λαοθάλασσα που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το ανάκτορο. Η Ελισάβετ δεν θα το έκανε ποτέ αυτό.
GettyImages-103454108
Διακοπές στις Παρθένους Νήσους με τον σύζυγό της και τους δύο γιους τους, τον διάδοχο πρίγκιπα Φρειδερίκο και τον πρίγκιπα Ιωακείμ (1976

Ισως όμως αυτό το πιο ανθρώπινο πρόσωπο της Μαργαρίτας να είναι ένας από τους λόγους που οι Δανοί την έχουν μέσα στην καρδιά τους και παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους φιλομοναρχικοί. Αλλωστε, και η ίδια είναι αψεγάδιαστη στον ρόλο που της ανέθεσε η μοίρα και δεν δείχνει να βαρυγκωμά κάτω από το βάρος της κορόνας που φοράει στο καλοχτενισμένο κεφάλι της. Με αφορμή τους εορτασμούς του Ρουμπινένιου Ιωβηλαίου της, στις 14 Ιανουαρίου 2012, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο BBC: «Εκπροσωπούμε μια πολύ μακρά Ιστορία και αυτή είναι η Ιστορία της χώρας μας. Δεν πρόκειται για ισόβια κάθειρξη, αλλά για ισόβια αφοσίωση στο καθήκον». Από τότε έχουν κυλήσει άλλα δέκα χρόνια στο αυλάκι.
000_9PD6L4
Βόλτα με ψαράδικο στις ακτές της Γροιλανδίας (2021)

Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα Αλεξανδρινή Θόρχιλντουρ Ινγκριντ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1940 στα βασιλικά ανάκτορα Αμαλιένμποργκ στην Κοπεγχάγη, ακριβώς μια εβδομάδα μετά την επέλαση των ναζί στη Δανία. Πατέρας της ήταν ο διάδοχος πρίγκιπας, ο οποίος εφτά χρόνια αργότερα θα ανέβαινε στον θρόνο ως βασιλιάς Φρειδερίκος Θ’. Λόγω της γερμανικής κατοχής αλλά και λόγω του φύλου της, η έλευσή της δεν χαιρετίστηκε από τον λαό με τη μεγαλοπρέπεια που της άρμοζε. Αλλωστε, σύμφωνα με τη νομοθεσία που είχε θεσπιστεί το 1850 στη Δανία, μόνο άντρες είχαν το δικαίωμα να ανέβουν στον θρόνο. Η τελευταία Δανή βασίλισσα ήταν η Μαργαρίτα Α’, που άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1412.
000_APP2000110778125
Ο βασιλιάς Φρειδερίκος, η βασίλισσα Ινγκριντ και οι κόρες τους Μαργαρίτα (στη μέση), Βενεδίκτη και Αννα-Μαρία (1956)
000_Par1360615
Η Δανή βασίλισσα, o σύζυγός της και τρία από τα οχτώ εγγόνια τους (2007)

Οι νομοθεσίες όμως εύκολα αλλάζουν, ειδικά στη Δανία του 1953, που είχε γίνει πιο σύγχρονη και πιο ανοιχτόμυαλη χάρη στον νεωτεριστή Φρειδερίκο Θ’. Κι ενώ νόμιμος διάδοχός του θα ήταν κανονικά ο αδερφός του πρίγκιπας Κνουτ, καθότι η βασιλική σύζυγος Ινγκριντ είχε καταφέρει να του χαρίσει μόνο τρεις κόρες, οι Δανοί για χάρη του αναθεώρησαν το Σύνταγμά τους επιτρέποντας και σε γυναίκες να ανεβαίνουν στον θρόνο. Και κάπως έτσι, ανέλπιστα και απρογραμμάτιστα, η πρωτότοκη κόρη του Δανού βασιλιά ανακηρύχτηκε η νόμιμη διάδοχός του.
GettyImages-508531114
Με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τους συζύγους τους στο Γουίνδσορ (2000)

Ο νέος της τίτλος και ό,τι αυτό συνεπαγόταν θα μπορούσε να βαρύνει τους ώμους μιας 13χρονης. Η Μαργαρίτα, όμως, πήρε από την αρχή ζεστά τον ρόλο της. Αλλωστε, ακόμα και αν δεν της είχε επιτραπεί νομοθετικά να γίνει βασίλισσα της χώρας της, όλο και κάποιο άλλο βασίλειο θα της άνοιγε την αγκαλιά του μέσω γάμου. Η μικρότερη αδερφή της Αννα-Μαρία, για παράδειγμα, για ένα φεγγάρι είχε γίνει βασίλισσα της Ελλάδος.
GettyImages-514976466
Το πορτρέτο για τα 18α γενέθλιά της (1958)
000_TP4N7
Οταν ο Χάρι συνάντησε τη Μαργαρίτα στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ (2017)

Η έφηβη διάδοχος μπήκε από νωρίς στα βάσανα: συνόδευε συχνά τους γονείς της στα επίσημα ταξίδια, έγινε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στα 18 της και παρακολουθούσε στενά τον πατέρα της για να μαθαίνει πώς να διαφεντεύει ένα κράτος. Αυτό, βέβαια, δεν την εμπόδισε να σπουδάσει στις σχολές της αρεσκείας της. Λάτρης της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας παιδιόθεν, παρακολούθησε μαθήματα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λόγω της μελλοντικής θέσης της, συνέχισε με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους στη Δανία και μετά στη Σορβόνη και ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή της μόρφωση με ένα πέρασμα από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Μιλάει επίσης τέσσερις γλώσσες άπταιστα -και με τη μητρική της πέντε-, έχει συμμετάσχει σε πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές για να της φύγει ο παιδικός καημός και είναι μέλος της Εταιρείας Αρχαιοδιφών στο Λονδίνο.
000_SAPA970917820370
Με τον πρίγκιπα Ερρίκο παρήγαγαν το δικό τους κρασί στο Chateau de Caix, στη νότια Γαλλία

Εκτός από την αξιοσημείωτη καλλιέργειά της, η βασίλισσα της Δανίας έχει ευλογηθεί και με άλλα ταλέντα. Καταρχήν είναι καταξιωμένη ζωγράφος και έχει εκθέσει πολλές φορές έργα της σε γκαλερί. Εχει επίσης φιλοτεχνήσει τις εικόνες που στολίζουν τις σελίδες της δανέζικης έκδοσης του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ινγκάλχιλντ Γκράθμερ, αλλά και το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής του επίσης πολυτάλαντου συζύγου της πρίγκιπα Ερρίκου, «Cantabile», που εκδόθηκε το 2000.
GettyImages-681647854
Με την αδερφή της Αννα-Μαρία (2017)
GettyImages-1372330001
Με την πρικίπισσα της Ουαλίας Κέιτ στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ (2017)

Και επειδή πιάνει το χέρι της, είναι και ευρηματική σχεδιάστρια κοστουμιών, έχοντας μάλιστα ντύσει σε αρκετές παραστάσεις τους χορευτές του Royal Danish Ballet. Στον ελεύθερο χρόνο από τα βασιλικά της καθήκοντα, ράβει και τα ρούχα που φοράει η ίδια. Οχι όλα βέβαια. Την γκαρνταρόμπα της συμπληρώνουν δημιουργίες Δανών σχεδιαστών, γιατί πάνω απ’ όλα είναι πατριώτισσα. Δεν συγκαταλέχθηκε άδικα από τη βρετανική «Vogue» στις 50 πιο καλοντυμένες γυναίκες του κόσμου, ενώ έχει εκθειαστεί ουκ ολίγες φορές για το αρκετά εκκεντρικό για τα βασιλικά δεδομένα στυλ της.
000_18O1M9
Με το ζεύγος Μακρόν στο ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ (2018)

Ναι, η βασίλισσα της Δανίας είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Και παρότι μπορεί να μην τη γνωρίζουν μέχρι τα πέρατα της Γης, όπως την εκλιπούσα Ελισάβετ, είναι δικαιωματικά μία από τις πιο αξιόλογες εστεμμένες του κόσμου, η οποία σέβεται απόλυτα τον ρόλο της, αλλά φροντίζει ταυτόχρονα να τον φέρνει με τσαχπινιά στα μέτρα της ◆


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόσωπο-κλειδί φαίνεται να ήξερε για τον εφιάλτη της 12χρονης στον Κολωνό

Επικίνδυνα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά

Νέα κλιμάκωση «υπόσχεται» το Κρεμλίνο μετά τους βομβαρδισμούς Πούτιν - Συνεδριάζουν οι G7 για αντίμετρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network