Billie Kark: Ο νέος ήχος της ποπ σκηνής

Billie Kark: Ο νέος ήχος της ποπ σκηνής

Η φωνή της ντύνει τα πιο όμορφα αστικά παραμύθια, οι στίχοι της είναι μικρά ποιήματα και εκείνη θεωρεί τη μουσική την καλύτερή της φίλη - Αυτό είναι το κορίτσι πίσω από το τραγούδι «Παραγωγικότητα»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
billie-kark34
Αν ρωτήσεις την Billie KarK ποιος είναι ο αγαπημένος της ήχος, θα σου απαντήσει πως είναι το τραγούδι των τζιτζικιών το καλοκαίρι. Το δικό της τραγούδι «Παραγωγικότητα», από την άλλη, μας κίνησε την περιέργεια από την πρώτη στιγμή που το ακούσαμε στο ραδιόφωνο: «Δύο τρία πράγματα έχω σήμερα να κάνω. Τρίτη σεζόν στα “Φιλαράκια” όπου να ’ναι φτάνω. Βαριέμαι υπερβολικά. Και το μυαλό μου χάνω. Θα ήταν πιο ενδιαφέρον να κάνω τη γάτα μπάνιο. Βρέχει κι όμως θέλω να σκουπίσω το μπαλκόνι. Η σκέψη τού να κοιμηθώ λιγάκι με σκαλώνει. Ισως αν πιω κι άλλον καφέ να αλλάξει η ροή και επιτέλους γίνω κι εγώ παραγωγική». Στίχοι που θα μπορούσαν να συνοδεύονται από το hashtag #moodoftheday, όπως γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μέλη της Gen Z, της γενιάς στην οποία ανήκει και η νεαρή καλλιτέχνις.

Billie Kark - Παραγωγικότητα (Official Video)


Η Billie KarK, Μπίλυ ή Βασιλεία, όπως τη φωνάζουν φίλοι και συγγενείς, αγάπησε τη μουσική από πολύ νωρίς και αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί της διά βίου. Σπουδάζει Φιλολογία όποτε το θυμάται, αν και υποσχέθηκε στην οικογένειά της ότι θα πάρει πτυχίο. Είναι μόλις 21 ετών και δηλώνει περήφανη μαμά 29 φυτών εσωτερικού χώρου, αριθμός που ολοένα πληθαίνει με σκοπό να δημιουργήσει στο σπίτι της μια προσωπική ζούγκλα, όπου θα μπορεί να χάνεται όποτε το ακραίο αστικό περιβάλλον την ενοχλεί. Εχει μεγαλώσει στην Αθήνα, αλλά ελπίζει ότι θα σπάσει τα δεσμά της πρωτεύουσας κάποια στιγμή γιατί απεχθάνεται τις μεγάλες πόλεις. Θέλει κυριολεκτικά να πάρει τα βουνά, να βρίσκεται κοντά στη φύση και να παίζει κανονάκι στα λιβάδια, σαν μια πιο χίπικη εκδοχή της Μαρία φον Τραπ στην ταινία «Η Μελωδία της ευτυχίας».
kark__1_
Κιμονό Dimitris Strepkos, Celebrity Skin. Πουκάμισο, Nika. Αρβύλες, Vagabond

«Η μουσική ήταν πάντα στη ζωή μου. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σ’ ένα μουσικό σπίτι, κυρίως εξαιτίας της μαμάς μου και του πιάνου της. Της είμαι ευγνώμων γιατί κατάφερε να με πείσει να δώσω εξετάσεις για το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, στο οποίο ανακάλυψα τον μεγάλο μου έρωτα, το κανονάκι μου», εξηγεί. Η Billie δεν σταματά να είναι σε εγρήγορση και να κάνει πράγματα που τη γεμίζουν. Ενα από αυτά είναι να εργάζεται ως ξεναγός σε ομάδες τουριστών στην Αθήνα. Αραγε χρησιμοποιεί τα τραγούδια της σαν μουσικό χαλί στις ξεναγήσεις της; «Εργάζομαι ως group leader, που σημαίνει ότι όλοι γίνονται αυτομάτως groupies μου, αλλά αναφέρω τα τραγούδια μου μόνο αν κάποιος με ρωτήσει για μένα. Μέχρι στιγμής η πλειονότητα των ανθρώπων που έχω γνωρίσει λατρεύουν την Ελλάδα λόγω της Ιστορίας της και του καιρού. Τρελαίνομαι να γνωρίζω τουρίστες, γιατί με κάνουν να νιώθω κι εγώ τουρίστρια στη χώρα μου, στα μέρη που έχω χιλιοπερπατήσει και πολλές φορές έχω ξεχάσει να εκτιμήσω. Η Ελλάδα έχει ήλιο και όπου υπάρχει ήλιος οι άνθρωποι περνάνε λίγο καλύτερα», αναφέρει.
Κλείσιμο
kark__3_
Τζάκετ και παντελόνι, Nika
Η δημιουργία ενός alter ego βοηθάει αρκετά κάποιον να διαχωρίσει την προσωπική από την καλλιτεχνική του ζωή. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Billie και τη Βασιλεία; «Θα έλεγα ότι η Βασιλεία καμιά φορά ντρέπεται ενώ η Billie είναι πιο αποφασιστική. Γενικότερα όμως όχι, δεν μου αρέσει να έχω φίλτρο ή να κάνω πράγματα με τον “σωστό τρόπο”. Η Βillie δεν είναι κάποια περσόνα, είμαι εγώ» διευκρινίζει. Πόσο εύκολο είναι, όμως, για έναν νέο καλλιτέχνη να μπει στο δισκογραφικό κύκλωμα; «Καθόλου εύκολο», μου απαντάει. «Αλλά δεν θα έλεγα ότι με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μπω στο κύκλωμα. Μου αρέσει να μοιράζομαι αυτά που νιώθω και αναρωτιέμαι ακόμα αν αρέσουν μόνο στις γάτες μου. Κάθε φορά που σκέφτομαι πόσοι είναι στ’ αλήθεια οι άνθρωποι που με στηρίζουν νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο. Ο κολλητός μου ο Δημήτρης, για παράδειγμα, είναι ο άνθρωπος που με στηρίζει έμπρακτα περισσότερο απο όλους. Φυσικά, χωρίς τα παιδιά από τη Mellowsophy Music, την ομάδα με την οποία γυρίζουμε τα βιντεοκλίπ, και την οικογένειά μου, δεν θα είχα κάνει τίποτα».

Η Billie εκτιμά όλα τα μουσικά είδη, αλλά έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην ηλεκτρονική μουσική και στην techno. Τώρα περνάει έναν εθισμό με τους London Grammar, ενώ διαχρονικά θαυμάζει πολύ τον Ντέιβιντ Ογκουστ και τον Μπεν Μπόχμερ, αλλά και τους Babo Koro, τους Gemma και τον Σείριο Σαββαΐδη. «Εχω μια μικρή εμμονή με την παράδοση και τον ελληνικό στίχο. Θα ήθελα να συνεργαστώ με όλους», μου λέει. Το πρώτο της άκουσμα, πάντως, ήταν το τραγούδι «Ενα μικρούλι σύννεφο» από την πρώτη ταινία του Γουίνι, αλλά αγαπάει και οποιοδήποτε άλλο τραγούδι από τις ταινίες της Disney.

Το πιο αγαπημένο δικό της τραγούδι είναι το «Νερό», το πρώτο που έγραψε μόνη της εξ ολοκλήρου, το 2021. Η ίδια εξηγεί τους στίχους του ως εξής: «Το νερό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό στοιχείο της φύσης, καθώς δημιουργεί και συντηρεί τη ζωή σ’ όλες τις μορφές της. Το μαγικό νερό είναι αυτό που μας πλένει εκ των έσω, αυτό που μας παίρνει στην αγκαλιά του για να μας παρηγορήσει και να παρασύρει μακριά από οτιδήποτε εμποδίζει τη ροή μας, οτιδήποτε μας είναι πλέον περιττό».

Billie Kark - Νερό (Official Audio)


Η επόμενη επιτυχία της, το «Θαλασσάκι», γεννήθηκε τις ήσυχες μέρες της καραντίνας και είναι μια δική της εκδοχή του ομώνυμου παραδοσιακού τραγουδιού από τη Σκύρο. «Ημουν από εκείνους τους περίεργους, που στην καραντίνα πέρασαν υπέροχα. Ανέκαθεν δεν μου άρεσαν οι ρυθμοί της κοινωνίας, οπότε στην καραντίνα χαλάρωσα, δημιούργησα, βρήκα τον εαυτό μου και όλα τα λοιπά κλισέ. H αλήθεια είναι ότι στην πρώτη καραντίνα μού ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα για το “Θαλασσάκι’’», αναφέρει.

Billie Kark - Θαλασσάκι (Παραδοσιακό)

Θα περίμενε κανείς πως η Billie θα ταίριαζε αρκετά με τη συνονόματή της Μπίλι Αϊλις. Εκείνη όμως έχει έναν ολόδικό της ήχο, καμωμένο με τα δικά της όνειρα, γεμάτο παραδοσιακή μουσική. Θα την ενδιέφερε να κάνει και άλλες διασκευές μετά το «Θαλασσάκι»; «Λατρεύω την παραδοσιακή μουσική, έχω μεγαλώσει με αυτά τα ακούσματα στο σπίτι μου, στο σχολείο. Δεν μπορώ να αποφασίσω αν αυτό που με τραβάει περισσότερο είναι οι μελωδίες και τα ηχοχρώματα ή οι στίχοι. Φυσικά και σκοπεύω να συνεχίσω τις διασκευές, μου αρέσει να μπλέκω τα ακούσματά μου».

Οσο για την «Παραγωγικότητα», το καινούριο της single, δεν μοιάζει με κανένα άλλο τραγούδι. Είναι τόσο μοναδικό, τόσο επίκαιρο, ένα χιτ που μιλάει στην καρδιά της γενιάς της. Αρπάζω την ευκαιρία για να τη ρωτήσω ποια είναι κατά τη γνώμη της τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της ηλικίας της. «Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γενιά μου είναι η ταχύτητα. Ολα κινούνται γρήγορα, εμείς, οι άλλοι, το μετρό, η αρχική σελίδα μας στο Instagram. Εχω αποδεχτεί πλέον πως δεν μπορώ να ζήσω με τον ρυθμό της κοινωνίας και προσπαθώ, όσο μπορώ, να μην αγχώνομαι και να απολαμβάνω τη στιγμή», σχολιάζει.
kark__2_
Tζάκετ, Celia Dragouni. Παντελόνι και τοπ, DNA Stars. Μπότες, RL Archive


Η Billie KarK είναι ξεκάθαρη και λιτή, με αρκετό χιούμορ, γλύκα και μεγάλη δημιουργικότητα. Γράφει στίχους, μουσική, τραγουδά. Ποιο από τα τρία απολαμβάνει περισσότερο στην καλλιτεχνική δημιουργία; «To να φτιάχνω μουσική. Εχω περάσει ώρες μπροστά από τον υπολογιστή μου χωρίς να σηκωθώ ή να φάω. Δεν φανταζόμουν ποτέ πως η παραγωγή και η σύνθεση ήχων θα ήταν κάτι που θα μπορούσα να κάνω. Ευελπιστώ να συνεχίσω να γίνομαι όλο και καλύτερη». Για το τέλος τη ρωτάω τι μπορεί να περιμένει στο μέλλον. «Δεν ξέρω και ούτε θέλω να σκέφτομαι το μέλλον», ξεκαθαρίζει. «Αυτό τον καιρό σκέφτομαι να στραφώ περισσότερο στον παραδοσιακό στίχο και τους πιο techno ρυθμούς. Δεν περιμένω τίποτα, αλλά ό,τι με περιμένει στο μέλλον είναι καλοδεχούμενο!». Ισως τελικά αυτό το μότο να ταιριάζει ιδανικά με τη νέα σεζόν: ας μην έχουμε προσδοκίες, ας μη γεμίσουμε ευθύνες, ας μη φουσκώσουμε με υποχρεώσεις, ας δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, απλά.


Styling: Λίζη Παπάζογλου. Make-up/Hair: Ελισάβετ Δερέ. Βοηθός Styling: Ελένη Εξάρχου. Βοηθός Φωτογράφου: Μάριος Κόλλιας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ