Κωστής Γεωργίου: Λύνοντας το Enigma της τέχνης

Κωστής Γεωργίου: Λύνοντας το Enigma της τέχνης

Το πρώτο του έργο, η συνάντηση με τον προσωπικό του θεό και το σχόλιο που δεν θα ξεχάσει ποτέ - Ο Ελληνας εικαστικός με τη διεθνή αναγνώριση μιλάει στο «Gala» 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
k-georgiou-xr
Γλύπτης και εικαστικός με διεθνή αναγνώριση και έργα του να εκτίθενται σε σημαντικούς χώρους σε διάφορα μέρη του κόσμου, ο Κωστής Γεωργίου βιώνει μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του και επιχειρεί κάτι σαν καλλιτεχνικό απολογισμό. Η νέα του έκθεση «ENIGMA 2» στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του, αλλά και νέες δημιουργίες του. Μερικά μάλιστα απ’ αυτά δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα, όπως η γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», μια σύγχρονη απεικόνιση των Εννέα Μουσών της Μυθολογίας.
k-georgiou-1

Απαρτίζεται από 160 έργα ζωγραφικής μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων καθώς και 40 γλυπτά του Κωστή Γεωργίου και αποτελεί το τρίτο σκέλος μιας έκθεσης με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μνημειακών -και όχι μόνο- διαστάσεων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 από το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη. Η ιδανική στιγμή για να του ζητήσουμε μια αναδρομή της ζωής του με δικά του λόγια.
Κλείσιμο
k-georgiou-2

Εγινα καλλιτέχνης επειδή: Με επέλεξε ο θεός της τέχνης, εκεί γύρω στα 13 μου. Ο θεός και ένας προφήτης του, ο πρώτος μου δάσκαλος, ο Πάνος Κουσουτζίδης. Από αυτόν έμαθα ότι όταν δημιουργώ πρέπει να πετάω, αλλά μετά πρέπει να κατεβαίνω στη γη για να οσμίζομαι ό,τι με έλκει και όλα εκείνα που μέσα από την πράξη, και όχι από τα λόγια, θα μεταλλαχθούν σε γνώση και πείρα, για να αρματώσουν το δικό μου στέρεο οικοδόμημα.
k-georgiou-3

Το πρώτο μου έργο: Ηταν εκείνο που όταν το ολοκλήρωσα άρχισα να χοροπηδάω κυριολεκτικά. Μέχρι τότε είχα ζωγραφίσει αρκετά έργα, τα οποία ήταν ρεαλιστικά. Το πρώτο που ένιωσα ότι με απογείωσε και ουσιαστικά μου έδωσε ένα κλειδί, ήταν αυτό που έσπασε τον ρεαλιστικό κανόνα και μου άνοιξε την πόρτα ενός άλλου τύπου δημιουργικού πεδίου έκφρασης. Αυτή ήταν και η μετάβαση στον δημιουργικό κόσμο της τέχνης που με σημαδεύει ως σήμερα.
k-georgiou-4
k-georgiou-5

Τα βιώματα: Θυμάμαι κατά τα παιδικά μου χρόνια το πρώτο σύγχρονο έργο που τοποθετήθηκε στην είσοδο της ΔΕΘ. Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση τόσο το ύψος του όσο και η λογική του και με είχε προβληματίσει. Πιστεύω ότι ήταν το καλύτερο έργο του (Γιώργου) Ζογγολόπουλου. Θυμάμαι ακόμη, στην εφηβεία μου, τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στα οποία ήμουν μόνιμος θεατής, καθώς και τα πηγαδάκια στο «Ντορέ», πριν και μετά τις προβολές. Αλησμόνητες εμπειρίες.
k-georgiou-6

Τα λόγια που με άγγιξαν: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα σχόλια μιας τυφλής κοπέλας η οποία είχε επισκεφτεί την έκθεσή μου στην γκαλερί «Ειρμός», στη Θεσσαλονίκη. Αφού περιεργάστηκε ένα έργο μου με το χάδι της, μου είπε ότι αγγίζοντάς το αισθανόταν τη χαρά μου. Οτι ένιωθε σαν να ακούει τα κύματα και να μυρίζει την αρμύρα της θάλασσας. Συγκινήθηκα πολύ.
k-georgiou-7
Έργα του διεθνούς γλύπτη και εικαστικού Κωστή Γεωργίου εκτίθενται σε σημαντικά μουσεία και χώρους σε όλο τον κόσμο, και σε διάφορα σημεία της Ελλάδας όπως στο λιμάνι της Ιου, στην Κρήτη και το Π. Φάληρο
k-georgiou-8

Επιτυχημένος καλλιτέχνης είναι: Αυτός που σέβεται τον εαυτό του, που περιγράφει ό,τι τον αφορά με πάθος και χωρίς να σκέφτεται τι θα αρέσει στον θεατή και στο κονκλάβιο της Τέχνης. Εκείνος που ακολουθεί και εμπιστεύεται μόνο το ένστικτό του και κλείνει τα αυτιά και τα μάτια του στις Σειρήνες του εφήμερου και του lifestyle.
k-georgiou-9

Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου: Ηταν η μεγάλη ατομική έκθεσή μου ζωγραφικής και γλυπτικής στο περιώνυμο μουσείο Suzhou στην Κίνα. Ενιωσα υπερήφανος που ήμουν ο δεύτερος Ευρωπαίος που παρουσίαζε έργα του σε αυτό το μουσείο, μετά τον Νταλί.
k-georgiou-10

Ευσεβείς πόθοι: Μετά το μουσείο Suzhou στην Κίνα, που ήδη διαθέτει έργα μου, θα ήθελα το γλυπτό μου «Human Heart» να μπει στην Tate Gallery στο Λονδίνο. Το έργο αυτό είναι μια καρδιά που απαρτίζεται από ανθρώπινες μορφές και εκτίθεται τώρα στον Ελληνικό Κόσμο.

Info 
ENIGMA 2: Iδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Αθήνα), μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ