Κώστας και Θέμις Ζουγανέλη: Οι μποέμ της Μυκόνου

Κώστας και Θέμις Ζουγανέλη: Οι μποέμ της Μυκόνου

Από τους χίπις, τις θρυλικές «9 Μούσες» και τον ερημικό Αγιο Σώστη έως την κοσμοπολίτικη Ψαρού, τα διεθνή brands και την επέλαση των Αράβων: το Νησί των Ανέμων μέσα από τα μάτια δύο αυθεντικών ανθρώπων της

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
k-th-zouganeli-1
Το επίθετο Ζουγανέλη είναι συνυφασμένο με τη Μύκονο, το συναντάς πολύ συχνά. Για όποιον όμως την έχει ζήσει στη χρυσή εποχή της, μεταξύ 60s και 70s, ο Κώστας ήταν ο Ζουγανέλης που ήθελες να γνωρίσεις από κοντά: ο διορατικός επιχειρηματίας που ανοίγοντας το θρυλικό μπαρ «9 Μούσες» το 1964 έβαλε το νησί στον παγκόσμιο χάρτη κάνοντάς το πόλο έλξης του διεθνούς jet set, όταν οι τουριστικές υποδομές του τόπου ήταν ακόμα στα σπάργανα. Ο ίδιος «ανοίγει» και το αφιερωμένο στo Νησί των Ανέμων άλμπουμ των εκδόσεων Assouline «Mykonos Muse» περιγράφοντας το ξεκίνημά του εκεί:

«Γεννήθηκα στον Πειραιά, και μάλιστα σε μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο πατέρας μου ασχολείτο με την κυττιοποία και επιπλέον έφτιαχνε κουτιά τσιγάρων για την Καπνοβιομηχανία Κεράνη. Πρωτοπάω στη Μύκονο το 1958, σε ηλικία 18 ετών, για να συναντήσω τους συγγενείς του παππού μου. Τον Κωνσταντή και τον Γιώργο Ζουγανέλη. Ο ένας ήταν μπακάλης και διατηρούσε το μαγαζάκι του κοντά στην παραλία και ο άλλος ήταν πράκτορας των πλοίων και ασχολείτο με την πολιτική. Στη Μύκονο υπάρχουν πάμπολλοι Ζουγανέληδες. Η αλήθεια είναι ότι όλοι είμαστε λίγο πολύ συγγενείς».
k-th-zouganeli-2
Η Θέμις είναι η πρωτότοκη κόρη του Κώστα Ζουγανέλη. Πατέρας και κόρη λατρεύουν ο ένας τον άλλον και έχουν περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια μαζί στον τόπο τους. Οπως αναφέρει η ίδια, «θυμάμαι το νησί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Εκείνα τα πρώτα χρόνια όλοι περπατούσαν ξυπόλητοι και έτρωγαν λουκουμάδες από τη Ζαχαρούλα, τον φούρνο στα Ματογιάννια. Κουβαλώ ακόμη τη μνήμη της γεύσης τους. Η Μύκονος τα συνδύαζε ανέκαθεν όλα: γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, προσωπικότητες και μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα την οποία διαθέτει μέχρι σήμερα. Κακώς κάποιοι την έχουν βάλει στο στόχαστρο της σκληρής κριτικής. Κάθε τόπος οφείλει να εξελίσσεται ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής. Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλους προορισμούς, όπως η Ιμπιζα και οι Κάννες».
k-th-zouganeli-3
Στέφανος Μίσσιος, Κώστας Ζουγανέλης, Νίκι Φιλίνης
Κάποτε στις Κυκλάδες

Κλείσιμο
«Οταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στη Μύκονο, το νησί ήταν τελείως παρθένο», μας ταξιδεύει στο παρελθόν ο Κώστας Ζουγανέλης. «Υπήρχαν ο μπακάλης, ο φούρναρης και οι ψαράδες. Ολο το σκηνικό ήταν τόσο αυθεντικό που δεν ήθελα να φύγω. Ηρθα για Πάσχα και έμεινα και το καλοκαίρι. Αφού έκανα φαντάρος, το ’64 ανοίγω τις “9 Μούσες”. Ακολούθησαν οι “Μούσες” στην Αθήνα, μετέπειτα στον “Αστέρα” Βουλιαγμένης και αργότερα ήρθε ένα ακόμη στέκι στη Μύκονο, το “Cavo Μούσες”, που λόγω καταστάσεων αναγκάστηκα αργότερα να το πουλήσω. Στα μαγαζιά μου διασκέδαζαν εφοπλιστές, jet setters και αστέρες της εποχής όπως ο Πoλ Νιούμαν. Πιστεύω ότι αυτό που έκανε γνωστή τη Μύκονο σε όλο τον κόσμο ήταν η Δήλος. Οι πάντες έρχονταν για να βιώσουν αυτό το ασύλληπτο φως και τη μαγεία της Δήλου», θυμάται.
k-th-zouganeli-4
Από δημοσιεύματα της εποχής: Κώστας Τσαγκάρης, Ελενα Ναθαναήλ, Κώστας Ζουγανέλης
k-th-zouganeli-5
Νίκος Βερνίκος, Κώστας Ζουγανέλης
Η Θέμις χαμογελά και αναφέρει από τη μεριά της: «Ο πατέρας μου ήταν εξαιρετικά αυστηρός μαζί μου. Γνώριζε τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νύχτα και ήθελε να με προστατεύσει. Οταν ήμουν παιδί δεν έπρεπε να πηγαίνω στους χώρους του επειδή ήμουν μικρή και όταν ενηλικιώθηκα μου έλεγε: “Τώρα εσύ, 18 χρονών κορίτσι, και θα έρθεις εδώ;”. Εγώ, ωστόσο, έβρισκα πάντα τρόπους για να τρυπώνω στα μαγαζιά του που ήταν κατά κοινή ομολογία τα πιο μοδάτα της εποχής. Στις “9 Μούσες” της Μυκόνου είδα για πρώτη φορά από κοντά τον Τζέρεμι Αϊρονς. Ολο το βράδυ δεν έκλεισα μάτι, είχα την αίσθηση ότι συνάντησα τον Θεό!».
k-th-zouganeli-6
Ζάχος Χατζηφωτίου, Τόλης Βοσκόπουλος, Ζωή Λάσκαρη, Ματούλα Καρριέρε, Κώστας Ζουγανέλης
k-th-zouganeli-7
Κώστας Ζουγανέλης, καλοκαίρι του 2000. Αριστερά πάνω: ο Billy Bo με την Κατερίνα Ζουγανέλη (σύζυγος του Κώστα). Αριστερά κάτω: με τον Τόμας Φριτς και την πρώτη του σύζυγο Aννα. Δεξιά κάτω: με τα δύο παιδιά του Θέμιδα και Κωνσταντίνο και αριστερά με τη Βάνα Μπάρμπα.
Η μνήμη του Κώστα Ζουγανέλη εστιάζει στον θρυλικό Γάλλο χορευτή Μορίς Μπεζάρ: «Είναι η προσωπικότητα που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση απ’ όσο κόσμο γνώριζα εκείνη την εποχή. Μας είχε επισκεφτεί μαζί με το μπαλέτο του το 1967. Θυμάμαι ότι χορευτές του είχαν αγοράσει κοσμήματα από τη Σοφία Θανοπούλου, μια δημιουργό που προμήθευε κοσμήματα-έργα τέχνης όλους τους VIP τουρίστες. Ακόμα και η Σοράγια συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των πελατών της», λέει και συμπληρώνει για εκείνα τα αθώα χρόνια: «Πήγαινες στο λιμάνι και δεν ήξερες αν θα φύγεις... Ηταν να φύγεις το πρωί και τελικά έφευγες μεσημέρι! Υπήρχε και τελωνείο. Οταν έφταναν οι βότκες, έπρεπε να εκτελωνιστούν».
k-th-zouganeli-8
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Αγγελο Αντωνόπουλο. Στη μέση: Κώστας Ζουγανέλης. Δεξιά πάνω: Ο Μάνος Κοτούδας και ο Ντίμης Κρίτσας. Κάτω: Η Τζίκα, ο Νίκι και η Μικέλα Φιλίνη.
k-th-zouganeli-9
Στιγμιότυπο από τον γάμο του Κώστα Ζουγανέλη με την Αννα, μητέρα της Θέμιδος
Ο Κώστας Ζουγανέλης θυμάται και τον περίφημο Πιέρο, την ψυχή του ομώνυμου gay bar, σημείου αναφοράς της παλιάς Μυκόνου. «Το “Pierro’s” πρέπει να άνοιξε γύρω στο 1970. Ο ιδιοκτήτης του εκδιώχτηκε από το νησί κατά τη διάρκεια της επταετίας για δήθεν συνεργασία με τη CIA. Eπρόκειτο για έναν ιδιόρρυθμo Ιταλό που ντυνόταν εκκεντρικά, του άρεσε η επικοινωνία με τον κόσμο και έφερνε κοσμικούς και σταρ απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Στο μαγαζί του συνάντησα πολλούς απ’ αυτούς. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τη μητέρα του Αμερικανού σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν. Το “Pierro’s” το άνοιξε για να περνά πρώτα απ’ όλα καλά ο ίδιος. Μας έφτιαχνε και μακαρονάδες, που ήταν φοβερά καυτερές για να τραβιέται το ποτό. Από την άλλη, ήταν η ταβέρνα του Φιλιππή, η κυρα-Μαρία με τους κεφτέδες της, το εστιατόριο του Ζαννή, όπου τρώγαμε όλο τον χρόνο βερεσέ, ο Θωμάς με το περίπτερο, το “Remezzo” του Μάκη Ζουγανέλη, το μαγαζί του Φούσκη στο Ματογιάννι. Ο Φούσκης, που ήταν πρωταθλητής κολύμβησης, ήταν επικοινωνιακός αλλά και ζωηρός. Τότε είχε κι ένα καΐκι με το οποίο μετέφερε τον κόσμο απέναντι, στη Δήλο».
k-th-zouganeli-10
Η Θέμις Ζουγανέλη στο σπίτι της στη Μύκονο
Κοσμοπολίτης, ο Κώστας Ζουγανέλης έχει επιλέξει ως μόνιμο σπίτι του τη Μύκονο: «Παρότι βρίσκομαι πολύ συχνά στην Αθήνα, δηλώνω απροκάλυπτα μόνιμος κάτοικος Μυκόνου. Το σπίτι μου στον Αγιο Σώστη είναι ο παράδεισός μου. Η Μύκονος του χθες, αλλά και του τώρα είναι μια μαγεία. Οι Μυκονιάτες κατάφεραν να κάνουν το μικρό αυτό νησί διεθνή προορισμό. Ενα μέρος ισάξιο με προορισμούς-βαριές τουριστικές βιομηχανίες όπως η Ιμπιζα, το Σεν Τροπέ και το Σεν Μπαρτς. Είναι επιτυχία το ότι πείσαμε μεγάλους οίκους όπως οι Dior, Louis Vuitton κ.ά. να έρθουν στο νησί και ότι ορισμένα τουριστικά καταλύματα αποτελούν πρότυπο σε διεθνές επίπεδο πλέον».
k-th-zouganeli-11
Ο Κώστας Ζουγανέλης με την πρωτότοκη κόρη του Θέμις
Η τέχνη της φιλοξενίας

Για τη Θέμιδα, που τους χειμερινούς μήνες μένει μόνιμα στο Γκστάαντ μαζί με τον σύζυγό της Τάκη Κανελλόπουλο και τα παιδιά τους, καλοκαίρι σημαίνει Μύκονος: «Πριν από περίπου δώδεκα χρόνια αγοράσαμε ένα σπίτι στον Τούρλο, το οποίο ανακατασκευάσαμε και επεκτείναμε. Ευτυχώς για εμένα, ο σύζυγός μου αγαπά το νησί όσο κι εγώ, γι’ αυτό και τους καλοκαιρινούς μήνες τούς περνάμε εδώ οικογενειακά. Θελήσαμε να φτιάξουμε έναν χώρο υψηλής αισθητικής που να είναι πάνω απ’ όλα σπίτι, ένας χώρος φιλόξενος και οικείος που να σε παροτρύνει να διώξεις την ένταση και να χαλαρώσεις χωρίς να φοβάσαι να ανεβάσεις τα πόδια σου στον καναπέ. Η πιο ευτυχισμένη μου στιγμή στο σπίτι αυτό ήταν όταν ανακάλυψα την πρώτη μου εγκυμοσύνη, αλλά και αργότερα, όταν έφερα τη δεύτερη κόρη μου, ως νεογέννητο. να περάσει το πρώτο της καλοκαίρι εδώ. Είναι αμέτρητες οι χαρούμενες στιγμές με φίλους που μας επισκέπτονται για να περάσουν το καλοκαίρι μαζί μας ή κάποιο Σαββατοκύριακο και μας δίνουν την ευκαιρία να τους μυήσουμε στην έννοια της ελληνικής φιλοξενίας και της διασκέδασης. Οι φιλοξενούμενοί μας συνήθως δεν θέλουν να φύγουν γιατί νιώθουν μια υπέροχη ηρεμία. Διακεκριμένοι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έχουν περάσει το κατώφλι μας αποκομίζοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από τη Μύκονο. Η Τατιάνα Μπλάτνικ μένει μαζί μας πολύ συχνά μαζί με τη μητέρα της».
k-th-zouganeli-12
Στις θρυλικές «9 Μούσες»
k-th-zouganeli-13
Στο κατάστημα «Themis Z» στη Μύκονο
Με έμπνευση απ’ το νησί

Το luxury lifestyle brand της Θέμιδος Ζουγανέλη μοιάζει με ένα ατόφιο κομμάτι της Μυκόνου με δημιουργίες που διαδίδουν το Aegean chic και εκτός συνόρων.
«Το πρώτο λανσάρισμα τoυ Themis Z έγινε πριν από τρία χρόνια στο νησί, με καλεσμένους απ’ όλο τον κόσμο. Στη δουλειά μου η κυκλαδίτικη έμπνευση δένει αρμονικά με τις διεθνείς αναφορές. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό όταν ξένα έντυπα όπως η “Daily Telegraph”, το “House & Garden”, το βρετανικό “Harper’s Bazaar”, το “World of Interiors” κ.ά. αναφέρονται έκτοτε στις δημιουργίες μου με σχόλια όπως “η αρμονία, ο εκλεκτισμός και η κοσμοπολίτικη αύρα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Themis Z”. Θα έλεγα ότι το μικρόβιο του design είναι για εμένα θέμα DNA, αφού ο αδελφός της μητέρας μου υπήρξε περίφημος αρχιτέκτονας, ενώ η μητέρα μου, Αννα Μιχάλσκι, πολωνικής καταγωγής, ενημερωνόταν για τις τάσεις μέσα από τις σελίδες του “Harper’s Bazaar”. Ετσι κι εγώ το 2019 απέκτησα τη δική μου μπουτίκ στη Μύκονο, ένα αρχοντικό στο κέντρο της Χώρας, απέναντι από το δημοφιλές “Appaloosa”, όπου φιλοξενούνται οι συλλογές μου από είδη σπιτιού, αξεσουάρ, ρούχα και κοσμήματα. Τον χώρο μού τον βρήκε ο πατέρας μου, ο οποίος ήθελε να έχω παρουσία σε ένα νησί που αποτελεί πια διεθνή προορισμό. Στην αυλή του “Themis Z” υποδεχόμαστε φίλους για ένα παγωμένο ποτήρι κρασί και πολλή κουβέντα. Οι μελωδίες της κλασικής μουσικής και η θέα στη Δήλο λειτουργούν χαλαρωτικά».
k-th-zouganeli-14
k-th-zouganeli-15
Μέρες χαράς

Μπαμπάς και κόρη περιγράφουν τη σημερινή καθημερινότητά τους στη Μύκονο: «Τα μεσημέρια τα περνάμε όλοι μαζί στο σπίτι μου στον Αγιο Σώστη με ουζάκι και μυκονιάτικο λουκάνικο, το οποίο ετοιμάζει η σύζυγός μου Βαρβάρα. Μου αρέσει που έχω κοντά μου τα τρία παιδιά μου και τα εγγόνια μου», αναφέρει ο Κώστας Ζουγανέλης και η Θέμις συμπληρώνει: «Η Μύκονος σου προσφέρει τη δυνατότητα να περάσεις όπως επιθυμείς. Είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί για όλα τα γούστα. Για τα party animals, τους ψαγμένους, τους απαιτητικούς, εκείνους που αναζητούν το φως της Δήλου, τους γιόγκι, τους μποέμ... H Μύκονος του σήμερα διαθέτει τη δική της γοητεία, όπως και η Μύκονος του χθες. Τα πράγματα εξελίσσονται σε διεθνές επίπεδο και επομένως τα δεδομένα έχουν αλλάξει για όλους και για όλα». Λίγο προτού αποχαιρετηθούμε, ρωτώ τον Κώστα Ζουγανέλη τι πιστεύει ότι έκανε τελικά το συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων ένα από τα πιο προβεβλημένα του κόσμου: «Κανείς δεν κοιτάζει, ούτε εστιάζει στο τι κάνει ο διπλανός του. Στη Μύκονο όλοι απελευθερώνονται και ζουν όπως πραγματικά θέλουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ