Domus: Μια ρωμαϊκή έπαυλη εν πλω

Domus: Μια ρωμαϊκή έπαυλη εν πλω

Στην πραγματικότητα, domus σημαίνει σπίτι στα λατινικά, όμως αυτό το σκάφος υπόσχεται να σας κάνει να νιώσετε σαν αυτοκράτορες των ωκεανών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
domus_gala_xr
Τα γραφεία Van Geest Design και Rob Doyle Design ένωσαν τις δημιουργικές δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα εντυπωσιακό ιστιοπλοϊκό τριμαράν μήκους 40 μέτρων. Το «Domus», που συναγωνίζεται επάξια ένα γρήγορο μηχανοκίνητο γιοτ 60 μέτρων και 750 τόνων, στοχεύει να γίνει το πρώτο σκάφος μηδενικών εκπομπών και να δώσει ένα νέο νόημα στον χαρακτηρισμό «πλωτό σπίτι».

To όνομα «Domus» στα λατινικά σημαίνει σπίτι χτισμένο γύρω από ένα αίθριο, όπως τα κτίσματα που συναντά κανείς στην αρχαία Ρώμη και την Πομπηία, και το συγκεκριμένο σκάφος χρησιμοποιεί αυτή την πτυχή του σχεδιασμού για να προσφέρει μια νέα αίσθηση στο ταξίδι με σκάφος. Συνδυάζει τη γρήγορη ταχύτητα, την άνεση χώρου, τον υπερσύγχρονο σχεδιασμό αλλά και την οικολογική συνείδηση αποτελώντας ένα μοναδικό μοντέλο.

Οι άνθρωποι πίσω από το πρωτοποριακό θαλάσσιο παλάτι ισχυρίζονται ότι το «Domus» διαθέτει διπλάσιο εσωτερικό χώρο από ένα καταμαράν του ίδιου μεγέθους και προσφέρει όλη την άνεση ενός πολυτελούς σούπερ γιοτ. Οι δύο ομάδες που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του ήταν αποφασισμένες να κατασκευάσουν ένα επιβλητικό τριμαράν με το κόστος ενός συμβατικού καταμαράν.
domus_gala_in__2_
Συνδυάζoντας ταχύτητα, πολυτέλεια και οικολογική συνείδηση το «Domus» είναι το μέλλον της σύγχρονης ναυπηγικής

Οι δημιουργοί

Ο Ρομπ Ντόιλ, του γραφείου Rob Doyle Design και πατέρας του «Domus», είναι ένας από τους σχεδιαστές σκαφών νέας γενιάς με περγαμηνές στη ναυπηγική, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις στην απαιτητική βιομηχανία των γιοτ. Εχοντας μια δυναμική 20ετή καριέρα στον τομέα των μεγάλων σκαφών αναψυχής, η πλούσια εμπειρία του θεωρείται μοναδική στον πρακτικό τομέα του σχεδιασμού αλλά και της high end ναυτικής αρχιτεκτονικής.

Κλείσιμο
Η ομάδα του Van Geest Design, από την άλλη, κατάφερε να διατηρήσει τον σχεδιασμό «καθαρό» αλλά και «ατημέλητο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όχι μόνο στη μεγάλη εικόνα, αλλά κυρίως στις λεπτομέρειες. Το γραφείο στόχευσε σε μια αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και των εσωτερικών χώρων του σκάφους. Με οδηγό την καινοτομία, οι δύο δημιουργικές ομάδες κατέληξαν σε αυτό το θαλάσσιο θαύμα: το «Domus» είναι το μέλλον της σύγχρονης ναυπηγικής.
domus_gala_in__3_

«Από την αρχή προσεγγίσαμε το πρότζεκτ με το σκεπτικό “γιατί όχι;”», εξηγούν οι σχεδιαστές. «Επειδή τα σούπερ γιοτ έχουν μια συγκεκριμένη μορφή σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουν έτσι». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι πίσω από το φουτουριστικό «Domus» έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 60 σούπερ γιοτ με κύρια εργαλεία την πλούσια εμπειρία στον σχεδιασμό και τη βαθιά γνώση της ναυπηγικής.

Στα ενδότερα

Χωροταξικό επίκεντρο του «Domus» είναι το εντυπωσιακό αίθριο που συνδέει όλα τα τμήματα του σκάφους. Οι άνετοι εσωτερικοί χώροι των 780 τ.μ. με ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη αφού χωρίζονται σε δύο πλουσιοπάροχα επίπεδα. Το σκάφος διαθέτει έξι υπερπολυτελείς VIP καμπίνες, ανάμεσά τους και δύο σουίτες με ιδιωτικά σαλόνια.
domus_gala_in__4_
Στο υπερσύγχρονο σκάφος που όμως διαθέτει και παραδοσιακά πανιά κυριαρχεί το αίθριο που συνδέει όλους τους design εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Ταξιδεύοντας με το «Domus» δύσκολα θα πλήξει κανείς, καθώς οι επιλογές εν πλω δεν είναι λίγες. Από το εστιατόριο, το μπαρ και το ντεκ χαλάρωσης μέχρι το γυμναστήριο, το σπα με τις αναζωογονητικές θεραπείες, την αίθουσα κινηματογράφου, αλλά και την ευρύχωρη πισίνα, ένας μακρύς κατάλογος υπηρεσιών μετατρέπει τη διαμονή στο γιοτ σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής.

Κι αν το όνομα «Domus» σάς ακούγεται κάπως... αρχαίο, η τεχνολογία που συναντάει κανείς στο ολοκαίνουριο τριμαράν έρχεται σίγουρα από το μέλλον. Ενδεικτικά, το στούντιο Van Geest Design ισχυρίζεται ότι αυτό το σκάφος θα είναι «το πρώτο γιοτ μηδενικών εκπομπών άνω των 750 μεικτών τόνων». Για τον σκοπό αυτό στο «Domus» επιστρατεύεται ένας συνδυασμός ηλιακής ενέργειας, τεχνολογίας υδροαναγέννησης και κυψελών καυσίμου υδρογόνου.
domus_gala_in__1_
Ουσιαστικά το αθόρυβο cruiser θα παράγει, θα αποθηκεύει και θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια θα τροφοδοτείται από το σύστημα μπαταρίας τη νύχτα. Ασφαλώς και είναι επίσης εξοπλισμένο με πανί, το οποίο παρέχει επιπλέον ενέργεια από τη δύναμη του ανέμου για τους λάτρεις της πιο παραδοσιακής υδάτινης βόλτας. Καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον και εξοπλισμένο με ό,τι επιθυμεί ένας καλομαθημένος ταξιδευτής, το «Domus» φιλοδοξεί να γίνει η ρωμαϊκή βίλα μας στην ανοιχτή θάλασσα ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα