Μπουράκ Χακί: «Η τέχνη δεν έχει εθνικότητα»

Μπουράκ Χακί: «Η τέχνη δεν έχει εθνικότητα»

Ο Τούρκος ηθοποιός μπορεί να αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο στη νέα τηλεοπτική παραγωγή του ΑΝΤ1+, όμως επιμένει πως η ζωή του δεν κρύβει κανέναν απολύτως γρίφο. Αν και βέβαια, ακόμα και για τον ίδιο, παραμένει αίνιγμα πώς από φέρελπις μπασκετμπολίστας έγινε σούπερ σταρ της μικρής οθόνης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
burak-hakki-1
Δεν θέλει πολύ μυαλό για να σκεφτείς ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν είναι η καλύτερη για να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα. Ομως ο Μπουράκ Χακί ενσαρκώνει το οξύμωρο. Παραμένει αταλάντευτα αγαπητός και δημοφιλής στη χώρα μας, ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων που περνούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως λέει, «η τέχνη είναι τέχνη. Δεν έχει εθνικότητα». Ο ίδιος είναι η απτή απόδειξη.

Ο Κενάν, όπως αγαπήθηκε και στη χώρα μας μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Κισμέτ», έχει καταφέρει τον τελευταίο χρόνο να ρίξει τον σπόρο μιας δεύτερης καριέρας στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται πως ήδη αποδίδει καρπούς. Την αρχή έκανε πρωταγωνιστώντας στη θεατρική παράσταση «Ο Κύκλος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη, συνέχισε με τη συμμετοχή του στο φιλμ «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση και κορυφώνει την προσπάθειά του με μια φιλόδοξη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή της νέας συνδρομητικής πλατφόρμας ΑΝΤ1+.
burak-hakki-2
Πουκάμισο και παντελόνι, Ralph Lauren
Βασισμένη στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Bron/Broen», η «Γέφυρα», που ξεκίνησε να προβάλλεται από τα τέλη Μαΐου, είναι η ελληνοτουρκική εκδοχή μιας καθηλωτικής ιστορίας που εκατομμύρια τηλεθεατές έχουν παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια διασκευή, ένα remake της σκανδιναβικής σειράς, όμως αρκετά αλλαγμένο. Παραμένει μια σειρά μυστηρίου, η αφήγηση της οποίας ξεκινά με ένα πτώμα το οποίο εντοπίζεται στη συνοριακή γραμμή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η μισή σορός βρίσκεται στη μία χώρα και η άλλη μισή στην άλλη. Το έγκλημα αναλαμβάνουν να ερευνήσουν και να διαλευκάνουν οι Αρχές και των δύο χωρών. Κι εγώ υποδύομαι τον επικεφαλής των τουρκικών ερευνητικών αρχών. Ετσι ξεκινούν όλα
», εξηγεί ο Μπουράκ Χακί, ο οποίος παρά την υπερτροφική διασημότητα που απολαμβάνει στη γείτονα χώρα παραμένει αξιοσημείωτα, ύποπτα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, προσηνής και φιλικός.
burak-hakki-3
Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς είναι για εκείνον να ενσαρκώνει έναν Τούρκο aficionado στη διαλεύκανση εγκλημάτων για τους Ελληνες τηλεθεατές. «Πώς είναι να υποδύομαι τον Τούρκο ντετέκτιβ για το ελληνικό κοινό; Ομολογώ ότι είναι πολύ ωραίο. Είχα δει την πρωτότυπη σειρά και την είχα απολαύσει πραγματικά, οπότε όταν ήρθε η πρόταση από τον ΑΝΤ1+ ήμουν εξαρχής θετικός. Και ήμουν σίγουρος ότι το δικό μας αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Ξεκινήσαμε πριν από περίπου έναν χρόνο. Κάναμε πολλά δοκιμαστικά, πολλές πρόβες, πολλές συζητήσεις. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Εχει ροή και δυναμική. Πραγματικά ένιωσα ικανοποιημένος όταν είδα το αποτέλεσμα», λέει. Την ίδια ικανοποίηση νιώθει και για το γεγονός ότι έχει καταφέρει να αποδομήσει το στερεότυπο και να απολαμβάνει όχι μόνο αναγνωρισιμότητα αλλά και δημοφιλία στην Ελλάδα.

«Είναι όμορφο να σε αγαπούν. Είναι σπουδαίο. Είμαστε άνθρωποι και μας αρέσει και να μας αγαπούν και να μας σέβονται. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φανταστεί πως θα μπορούσα να έχω μια παράλληλη καριέρα στην Ελλάδα. Ομως να που γίνεται. Επαιξα στο θέατρο στον “Κύκλο” σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη, μετά ήρθε η ταινία της Μιμής Ντενίση, τώρα η σειρά. Ωστόσο, ποτέ δεν κάνω δύο πράγματα ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω επιλέξει τις ελληνικές παραγωγές. Είναι αρχή μου να εστιάζω κάθε φορά σε ένα project. Δεν μπορώ να τα κάνω όλα μαζί, δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Με τρελαίνει».

Κλείσιμο
Από το 2000, όταν δηλαδή ο Μπουράκ Χακί ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική, λέει πως πρωταγωνιστεί σε μία σειρά τον χρόνο. Δεν ήταν κάτι που επιδίωξε, ούτε πολύ περισσότερο που είχε φανταστεί. Στην πραγματικότητα ο 50χρονος ηθοποιός δεν είχε ονειρευτεί ποτέ τον εαυτό του ηθοποιό. Οι άλλοι είδαν σε εκείνον ταλέντο και προοπτική κι εκείνος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τους δικαιώσει. Προηγουμένως ο Χακί, που πλέον απολαμβάνει δάφνες σούπερ σταρ στην Τουρκία, ήταν ένας επιμελής φοιτητής οικονομικών κι ένας πολλά υποσχόμενος μπασκετμπολίστας.

Αλλά καλύτερα να τα πει ο ίδιος: «Εκανα το MBA μου στο πανεπιστήμιο και παράλληλα έπαιζα μπάσκετ σε ομάδα της σούπερ λιγκ. Τότε ξεκίνησα και το μόντελινγκ. Ηταν μια part-time δουλειά που μου εξασφάλιζε ένα καλό χαρτζιλίκι. Ομως μέσα από το μόντελινγκ έγινα τελικά πάρα πολύ γνωστός. Ξαφνικά ήμουν παντού. Είχα έναν πολύ καλό ατζέντη κι έτσι το μόντελινγκ έγινε τελικά η ζωή μου. Συμμετείχα σε πολλά fashion shows, φωτογραφήσεις, διαφημιστικά. Δούλευα περίπου δέκα χρόνια ως μοντέλο όταν ένας τηλεοπτικός παραγωγός μού πρότεινε να παίξω για πρώτη φορά σε σειρά. Τι απάντησα; “Μα εγώ είμαι μοντέλο”. Ηθελα πρώτα να σπουδάσω. Ξεκίνησα μαθήματα υποκριτικής και το 2000 πήρα το βάπτισμα του πυρός στην τηλεόραση. Δεν ξέρω αν ήμουν καλός ηθοποιός, ήμουν όμως σίγουρα επιθυμητός από τους παραγωγούς. Είχα άπειρες προτάσεις. Ετσι έγινα ηθοποιός. Και παραμένω εδώ και 20 χρόνια».
burak-hakki-4
Πουκαμίσα, Ralph Lauren
Το χρονικό διάστημα είναι σίγουρα αρκετό για να γνωρίζει πια αν είναι χαρούμενος και πλήρης με μια επιλογή που δεν ήταν η πρώτη του, αλλά αποφάσισε να μην την προσπεράσει όταν εμφανίστηκε μπροστά του. «Εννοείται πως είμαι χαρούμενος. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα ασχολιόμουν με την τέχνη, ότι θα υποδυόμουν ρόλους, ότι θα έκανα μια δουλειά η οποία στην πραγματικότητα δεν τελειώνει ποτέ.

Μπορείς να παίζεις μέχρι τα βαθιά σου γεράματα. Στη “Σμύρνη” έπαιξα με έναν σπουδαίο ηθοποιό, τον Γιάννη Βογιατζή. Είναι το απτό παράδειγμα. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τα έχεις δει ή ότι τα έχεις παίξει όλα. Αν το πεις, σημαίνει ότι έχεις τελειώσει ως ηθοποιός. Δεν ξέρω τι είδαν σε μένα οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες. Ισως το ταλέντο μου. Ισως το γεγονός ότι υιοθέτησα ένα πολύ ρεαλιστικό παίξιμο. Ισως το γεγονός ότι ήμουν ήδη δημοφιλής. Ισως όλα μαζί. Κάποιες φορές σε επιλέγουν γιατί είσαι λαοφιλής, άλλες γιατί σε εμπιστεύονται. Αλλά δεν μπορώ να είμαι βέβαιος. Θα έπρεπε να ρωτήσεις τους παραγωγούς τι βρίσκουν σε μένα. Εχω έναν γιο 14 ετών και πολλές φορές με ρωτούν στις συνεντεύξεις μου αν είμαι καλός πατέρας. Τους απαντώ ότι θα πρέπει να ρωτήσουν εκείνον. Είναι το ίδιο πράγμα».

Ο Χακί έχει μάλιστα την τιμιότητα αλλά και το κουράγιο να παραδέχεται σήμερα πως η αυταπόδεικτα μοντελική εμφάνισή του λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την τηλεοπτική καριέρα του. «Φυσικά και η εμφάνισή μου βοήθησε την καριέρα μου. Το ιδανικό για έναν ηθοποιό βέβαια είναι να συνδυάζει ταλέντο και εμφάνιση. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν εκατομμύρια όμορφοι αλλά ατάλαντοι ηθοποιοί.
burak-hakki-5
Μπλούζα και παντελόνι, Ermenegildo Zegna
Ισως κάποιοι με υποτίμησαν εξαιτίας της εμφάνισής μου, αλλά είμαι εντάξει με αυτό. Ξέρετε, κάθε φορά που ολοκληρώνω μια δουλειά, την παρακολουθώ και με αξιολογώ. Για την ερμηνεία μου στη “Γέφυρα” ή στη “Σμύρνη” νιώθω ικανοποιημένος. Αν με ρωτήσετε για την πρώτη τηλεοπτική δουλειά μου, θα χρειαστεί να ομολογήσω ότι δεν μου άρεσε καθόλου. Η ερμηνεία μου ήταν σκουπίδι. Αν είμαι τελειομανής; Με τον εαυτό μου, απόλυτα».

Αυτή η τελευταία του φράση του περί τελειομανίας δεν θα έπρεπε να παρερμηνευτεί ως μονομανία. Ο Χακί έχει αποφασίσει να ζει. Οχι εξεζητημένα ή πολυτελώς, αλλά βιώνοντας τις στιγμές και εστιάζοντας σε εκείνα που του δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας. «Η ζωή μου είναι στ' αλήθεια πολύ απλή. Η βάση μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνήθως περνάω τον χρόνο μου με τον 14χρονο γιο μου, τους ανθρώπους που αγαπώ και τη σύντροφό μου. Τέσσερις με πέντε μήνες τον χρόνο ζω στο κτήμα μου στην Καλλίπολη με τα ζώα και τα δέντρα μου. Εχω 1.000 καρυδιές. Αυτή είναι η ζωή μου», καταλήγει.

Αυτή την απλότητα και την αφαίρεση βρίσκει και στην Ελλάδα κάθε φορά που την επισκέπτεται. Και δεν την αλλάζει με τίποτα. Οπως και τους Ελληνες φίλους του. «Μου αρέσουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Εχω πολλούς Ελληνες φίλους. Νομίζω ότι στη χώρα σας ακόμα δουλεύετε για να ζείτε, δεν ζείτε για να δουλεύετε. Εχετε μια δυσεύρετη ισορροπία. Κι αυτή είναι μια κατάκτηση που θαυμάζω και αγαπώ».

Styling: Λίζη Παπάζογλου. Grooming: Ελευθερία Σαββοπούλου. Βοηθός styling: Ελένη Εξάρχου. Βοηθοί φωτογράφου: Μάριος Κόλλιας, Πάρης Ρίζος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK