Πάνος Ζήνας: Ο Μr Cinema και η αναβίωση των Καλλιστείων

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας φωτογραφίζεται στη βίλα του στη Μύκονο και μιλά για τα τρία πράγματα που λατρεύει περισσότερο: τη μόδα, το Νησί των Ανέμων, και τα καλλιστεία Σταρ Ελλάς, Μις Ελλάς, Μις Γιανγκ - και το δυναμικό comeback τους

Ο Πάνος Ζήνας είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του. Δραστήριος και πολυπράγμων, καταπιάνεται με πολλά projects ταυτόχρονα, λατρεύει τη δουλειά του και εκφράζεται κυρίως μέσα από τις δημιουργίες του. Το success story του ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν σε ηλικία 19 ετών εργαζόταν στο Λονδίνο δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες και μάθαινε να σχεδιάζει ρούχα. Σε ηλικία 23 χρόνων είχε ήδη το δικό του μικρό κατάστημα στην Oxford Street ενώ παράλληλα έτρεχε και άλλα δύο shop in shop στην Kensington High Street και στην King’s Road.

Λίγο καιρό μετά επέστρεψε στην Αθήνα και ξεκίνησε να φτιάχνει τα δικά του μοναδικά ρούχα. Ηταν η εποχή που στη διεθνή μόδα μεσουρανούσαν ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ και ο Ιβ-Σεν Λοράν, ενώ η ελληνική ήταν ακόμα στα σπάργανα και περιοριζόταν στα ρούχα βιοτεχνιών και στα κλασικά σχέδια. Ο Πάνος Ζήνας άλλαξε τα δεδομένα δημιουργώντας το brand Cinema και παρουσιάζοντας τα φορέματα με τα ενσωματωμένα σουτιέν που σμίλευαν το γυναικείο σώμα. «Το μυστικό κρύβεται στις αέρινες γραμμές αλλά και στον τρόπο που το ρούχο αγκαλιάζει το σώμα - και άρα ενισχύει τη θηλυκότητα, μια και προβάλλει ιδιαίτερα το μπούστο. Οταν ξεκίνησα υπήρχαν τα ωραία ρούχα και τα καλά εσώρουχα. Εγώ φρόντισα να τα συνδυάσω, υιοθετώντας μια μοναδική πατέντα που τονίζει τη θηλυκότητα του γυναικείου σώματος», είχε αναφέρει σχετικά παλαιότερα.

Σταρ του σινεμά

Οι δυο μας συναντηθήκαμε στο σπίτι του στη Μύκονο. Καθισμένοι δίπλα στην πισίνα, ξεκινήσαμε τη συζήτηση με μια σύντομη ανασκόπηση στο αρχικό του όραμα. «Ξεκίνησα όταν για πρώτη φορά ονειρεύτηκα τη γυναίκα αυθεντικά θηλυκή και ξεχωριστή. Παρακινήθηκα από την επιθυμία μου να σχεδιάσω ρούχα που θα της χάριζαν απαράμιλλο σεξαπίλ που θα το εξέπεμπε κάθε φορά που θα φορούσε μια δημιουργία μου. Ηθελα τα ρούχα μου να απογειώνουν τη φυσική της ομορφιά και να κολακεύουν τις καμπύλες της. Τα πρότυπα των καχεκτικά αδύνατων κοριτσιών, εξάλλου, δεν με βρήκαν ποτέ σύμφωνο», διευκρινίζει.

Ελληνίδες και ξένες, πολλές είναι οι διάσημες γυναίκες που φόρεσαν τις δημιουργίες του. Του ζητάω να μου αναφέρει μερικές. «Η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Πάρις Χίλτον, η Ναόμι Κάμπελ, η Αμπερ Χερντ, η Ελένη Μενεγάκη είναι μερικές από τις κυρίες που έχουν τιμήσει τα ρούχα μου στο πέρασμα του χρόνου. Για μένα σημαντικές είναι όλες οι γυναίκες, επώνυμες ή όχι, Ελληνίδες ή ξένες, που μέσα από τα σχέδιά μου τιμούν τη γοητεία του φύλου τους και γίνονται γνήσιες πρέσβειρες της γυναικείας θηλυκότητας και ομορφιάς», σχολιάζει. Και η ονομασία Cinema πώς προέκυψε; «Εμπνεύστηκα από τα φιλμ του σινεμά. Ηθελα η κάθε γυναίκα που φοράει δημιουργία Cinema να είναι η πρωταγωνίστρια της βραδιάς, όπως ακριβώς είναι κάθε διάσημη ηθοποιός. Για μένα το σινεμά συμβολίζει την εξέλιξη, είναι συνώνυμο της ζωής και αποτελεί σύμβολο της διάρκειας. Χαρακτηριστικά που ήθελα να περιλαμβάνει η ονομασία του brand μου», μου εξηγεί.
Τζένη Μπαλατσινού, Σταρ Ελλάς 1990
H Σταρ Ελλάς 1953 Ντορέτα Ξηρού με το αυτοκίνητο-έπαθλό της

Τα καλλιστεία

«Την εποχή που μεσουρανούσαν οι διαγωνισμοί, ήμουν αρκετά ενεργός στα τηλεοπτικά media κι έτσι προέκυψε η συνεργασία μου με το κανάλι του ΑΝΤ1 και τα καλλιστεία Σταρ Ελλάς αλλά και των Playmates στο SΤΑR CHANNEL. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε κάτι σαν θεσμός το να ντύνω τις υποψήφιες και τις παρουσιάστριες των διαγωνισμών ομορφιάς, αλλά και να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής. Τελικά τα έφερε έτσι η ζωή ώστε τώρα είμαι συνιδιοκτήτης των καλλιστείων Σταρ Ελλάς, Μις Ελλάς και Μις Γιανγκ. Eλληνική ομορφιά για μένα σημαίνει ένα πλατύ χαμόγελο, πολύ χιούμορ και μια έμφυτη ευγένεια στις κινήσεις μιας γυναίκας. Kομψότητα σε όλες τις εκφράσεις της και δυναμικότητα στις αποφάσεις της. Είναι η γυναίκα που δεν την παρασύρουν τα εποχιακά πρότυπα, αλλά ξέρει τι της ταιριάζει και πώς θα το διεκδικήσει χωρίς να χάνει τη θηλυκότητά της. Αν αυτό βέβαια συνδυάζεται και με ένα σώμα που δεν ξεχνά να πάει στο γυμναστήριο, τότε έχουμε το απόλυτο θηλυκό», καταλήγει γελώντας.

Φέτος τα καλλιστεία γιορτάζουν τα 70 τους χρόνια και ο Πάνος Ζήνας πρωτοστατεί στην αναβίωση του θεσμού. «Αναβιώνουμε αυτόν τον λατρεμένο θεσμό ομορφιάς, γιατί είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που φέρει αυτή την τεράστια κληρονομιά αλλά και γιατί μας έλειψε!», μου λέει ενθουσιασμένος και συνεχίζει: «Ο κόσμος του θεάματος έγινε πιο φτωχός όσο αυτά έλειψαν από την τηλεόραση.

Επαψαν να βγαίνουν νέες σταρ και είδωλα μόδας. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να δώσουμε ξανά στις νεαρές γυναίκες του σήμερα νέες ευκαιρίες ώστε να τολμήσουν να κάνουν όνειρα που δεν θα θεωρούσαν καν πιθανά πριν από το ταξίδι τους στα καλλιστεία -όπως ακριβώς συνέβη στις ζωές τόσων γυναικών μέχρι τώρα- μέσα σε ένα πλαίσιο αξιοπρέπειας και κύρους προσδίδοντας στο γυναικείο φύλο τον σεβασμό που του αξίζει. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις νέες γυναίκες που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στον χώρο της μόδας και της showbiz να έρθουν να τις γνωρίσουμε από κοντά προκειμένου να λάβουν μέρος στον φετινό μεγάλο διαγωνισμό που πρόκειται να διεξαχθεί το φθινόπωρο».
Κορίνα Τσοπέη, Μις Υφήλιος 1964
Η Μις Ευρώπη 1997 Ισαβέλλα Δάρα με τον Αλέν Ντελόν

Οπως αρμόζει σε όλα τα γενέθλια, τα 70ά των καλλιστείων θα εορταστούν με ένα πάρτυ. Ο Πάνος Ζήνας μάς δίνει τις λεπτομέρειες: «Θα γιορτάσουμε τα γενέθλια του θεσμού μας στις 25 Μαΐου με μια μικρή γιορτή, με καλεσμένες όλες τις αγαπημένες μας Σταρ και Μις. Θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε αναμνήσεις και εμπειρίες, να αναπολήσουμε με την έκθεση σπάνιων φωτογραφιών και να απολαύσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας. Μετά από τη δύσκολη εποχή του COVID, όπου όλοι καταφύγαμε στις φόρμες γυμναστικής και στις πιτζάμες, είναι καιρός επιτέλους να θυμηθούμε πως η ζωή είναι ακόμη ωραία, πως μπορούμε ακόμα να ντυθούμε και να επιστρέψουμε στην εποχή του αληθινού φλερτ και να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και την ψευδαίσθηση του κινητού».

Επιτυχημένος, λάτρης του ωραίου, αλλά και του γυναικείου φύλου και αμετανόητος εργένης. Τον ρωτάω πώς και δεν αποφάσισε τόσα χρόνια να αποκτήσει οικογένεια: «Μα έχω οικογένεια!», μου απαντάει. «Εχω αδέλφια, φίλους που με αγαπούν και τους αγαπώ βαθιά και συνεργάτες που έχω μαζί μου χρόνια, τους οποίους αισθάνομαι σαν πραγματική οικογένεια. Εχω το σκυλί μου την Μπέλα. Ενα χαρτί, μια υπογραφή, μια τυπική συνθήκη δεν λένε τίποτα για εμένα. Η ουσία είναι αλλού. Στην καθημερινότητα και στην πραγματική ηρεμία», καταλήγει.
Ειρήνη Σκλήβα, Μις Κόσμος 1996

Η ζωή του είναι συνυφασμένη με το Νησί των Ανέμων. «Η ζωή μου στη σημερινή Μύκονο έχει συστατικά από τους καλούς φίλους και την παρέα τους, έχει την αλμυρή γεύση του αέρα και της θάλασσας και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Εχει την αυτοπεποίθηση της κοσμοπολίτισσας αλλά και τη σεμνότητα του απλού νησιού. Οταν ήρθα, δεν υπήρχαν κινητά, μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς μαγιό και αντηλιακό. Ημασταν όλοι μια μεγάλη παρέα που όταν ανάβαμε φωτιά στην παραλία μαζευόμασταν γύρω της για να παίξουμε μουσική και να χορέψουμε. Η Μύκονος του τότε είχε έναν αέρα ελευθερίας και ξεγνοιασιάς. Μια ενέργεια μοναδική που τη μοιραζόμασταν όλοι έχοντας λιγότερα προβλήματα και έγνοιες, αφού τότε ούτε που φανταζόμασταν πως θα αναπτύσσονταν τόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σήμερα το νησί είναι ακόμα πανέμορφο, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά με την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, και χθες και σήμερα και αύριο και πάντα, η Μύκονος θα έχει τον ήλιο, τον άνεμο, τη θάλασσα, τη φιλοξενία και την ομορφιά που δεν βρίσκεις σε κανένα άλλο μέρος της Γης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr