Ροζάνα Γεωργίου: Το διεθνές πρόσωπο της ελληνικής μόδας

Ροζάνα Γεωργίου: Το διεθνές πρόσωπο της ελληνικής μόδας

Η «Ελληνίδα Θεά» ξεκίνησε την καριέρα της έφηβη, για να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον προβεβλημένα top models. Στα 26 της χρόνια είναι ένα διεθνώς καταξιωμένο μοντέλο που στέκεται ισάξια δίπλα στις αδελφές Χαντίντ, στην Αλεσάντρα Αμπρόσιο και την Αντριάνα Λίμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
rozana-gewrgiou34
Aνοιξη 2010. Στην μπουτίκ του οίκου Vassilis Emmanuel Zoulias μπαίνει ένα ψηλόλιγνο νεαρό κορίτσι. Με το χέρι της χαϊδεύει απαλά τα ρούχα στις κρεμάστρες. Τη συνοδεύει η Ολλανδέζα μητέρα της. Ο Βασίλης Ζούλιας, άνθρωπος με οξεία αντίληψη και κυνηγός ταλέντων, στον οποίο χρωστούν την καριέρα τους πολλά από τα εγχώρια μοντέλα, εντοπίζει στο φιζίκ της κάτι ιδιαίτερο. Πιάνουν την κουβέντα και ανακαλύπτει ότι ενώ η Ροζάνα είναι ακόμα μαθήτρια έχει ήδη πάρει μέρος σε μια επίδειξη μόδας. Αμέσως της κάνει πρόταση να φωτογραφηθεί για το look book του και να συμμετάσχει στην επόμενη επίδειξή του.

GREY - Ros Georgiou for HERMÈS F/W 2012

rozana-gewrgiou__4_
Η «Καρυάτιδα», όπως αποκαλούν τα ξένα Μέσα τη Ροζάνα Γεωργίου, δεν έγινε ποτέ Αγγελος της Victoria’s Secret, όμως με τα δικά της φτερά κατέκτησε τις σημαντικότερες πασαρέλες του κόσμου

Η Ροζάνα Γεωργίου, με την αρχαιοελληνική κατατομή προσώπου και σωματότυπο που παραπέμπει περισσότερο σε βόρειες χώρες χωρίς τις μεσογειακές καμπύλες, είχε από μικρή άστρο. Στα μαθητικά της χρόνια ήταν αγοροκόριτσο και γύριζε στο σπίτι με ματωμένα γόνατα από το ποδόσφαιρο και τον ανταγωνισμό γύρω από την μπασκέτα. Μια βόλτα της κάποια στιγμή στο κέντρο της Αθήνας θα σταθεί η αφορμή για την επαγγελματική της ενασχόληση με το μόντελινγκ, καθώς συναντά έναν γνωστό της που την παροτρύνει να επισκεφθεί το γραφείο της Βάσως Μπανιά του VN Models. «Ξεκίνησα την καριέρα μου εντελώς για πλάκα. Ηταν καλοκαίρι και οι δικοί μου ήθελαν να με στείλουν κατασκήνωση γιατί τους ζητούσα κάθε μέρα χρήματα για να βγαίνω έξω με τους φίλους μου, κάτι που δεν γινόταν. Οπότε σκέφτηκα “δεν πάω σε αυτή τη δουλειά, να βγάζω τα δικά μου χρήματα και να γλιτώσω και την κατασκήνωση;”. Ετσι χαλαρά ξεκίνησαν όλα», έχει πει.

Παρόλο που ως έφηβη αγαπούσε τη μόδα, όνειρό της ήταν να γίνει δικηγόρος. Η μέρα, ωστόσο, που πήρε την απόφαση τελικά να επισκεφθεί τη Βάσω Μπανιά στο γραφείο της άλλαξε τα επαγγελματικά της πλάνα, καθώς έμελλε να αποτελέσει την πρώτη σελίδα μιας καριέρας διεθνούς προβολής με όλο το γκλάμουρ και τις συγκινήσεις που τη συνοδεύουν. Εκτοτε η Βάσω Μπανιά αποκτά στη ζωή της τη θέση του στενότερου συνεργάτη, γίνεται η μάνατζέρ της. Ακόμη και σήμερα όταν περιοδικά όπως η «Vogue», το «Numero», το «Marie Claire» ή το «Tatler» τη ζητούν για το εξώφυλλο ή για editorial μόδας, το τελικό OK είναι της Βάσως.
rozana-gewrgiou__5_

Η Ροζάνα Γεωργίου αποτέλεσε για τον χώρο της παγκόσμιας μόδας τη μεγάλη έκπληξη

Κλείσιμο
Μετά την Ελενα Κουντουρά και τη Βίκυ Καγιά είναι η μοναδική Ελληνίδα -και μάλιστα μιας πιο σύγχρονης γενιάς- που κατάφερε στην εποχή της παγκόσμιας κυριαρχίας του brand Victoria’s Secret και των μοντέλων που ξεπηδούσαν από την πασαρέλα του να επικρατήσει εκμηδενίζοντας τον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τα δικά της όπλα. Μέχρι τότε στο στερέωμα της διεθνούς μόδας η προϋπηρεσία στα λαμπερά σόου του οίκου εσωρούχων με τα φτερά αγγέλων αποτελούσε απαρέγκλιτη προϋπόθεση για διεθνή προβολή και κυρίως δυνατά συμβόλαια. «Ο λόγος που με επιλέγουν οφείλεται στο ότι έχω την ικανότητα να μεταμορφώνομαι κάθε φορά σε κάτι άλλο. Σίγουρα δεν έχω τις καμπύλες που έχουν τα μοντέλα της Victoria’s Secret. Μου λένε όμως ότι έχω άλλου είδους ομορφιά», δηλώνει.
rozana-gewrgiou__6_
O αείμνηστος Minas στήριξε στη Ροζάνα Γεωργίου την τελευταία καμπάνια για τις μοναδικές δημιουργίες του

Σε ηλικία μόλις 16 ετών πρωταγωνιστεί στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι περπατώντας στα σόου των Celine, Dries Van Noten, Anna Sui και Sonia Rykiel. Το ταξίδι για μια διεθνή καριέρα μόλις ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Σύντομα ο περιώνυμος Γερμανός φωτογράφος Γιούργκεν Τέλερ τη φωτογραφίζει για την καμπάνια του Marc Jacobs. «Στην καμπάνια που έκανα για τον Marc Jacobs ήμουν υπερβολικά αγχωμένη, αλλά το κλίμα που επικρατούσε ήταν άνετο και φιλικό. Παρόλο που όλοι εκεί ήταν άτομα με σημαντική θέση στη βιομηχανία της μόδας, με έκαναν να νιώσω ότι δουλεύω με φίλους», έχει αναφέρει. Εχει πει κι άλλα, όπως το ότι είναι τρελό τη μια μέρα να σε φωτογραφίζουν διάσημοι φωτογράφοι και λίγες μέρες αργότερα να βρίσκεσαι καθισμένη σε ένα θρανίο για να παρακολουθείς το μάθημά σου με την υπόλοιπη τάξη: «Μοιάζει λίγο σουρεάλ όταν το σκέφτομαι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια». Στην περίοδο αυτή αναφέρθηκε μάλιστα και η booker της Βάσω Μπανιά σε συνέντευξή της πριν από λίγο καιρό: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Ροζάνα από την πρώτη της δουλειά επέδειξε σοβαρότητα και εντυπωσιακό, για την ηλικία της, επαγγελματισμό. Κατάφερε να κλείνει δουλειές στο εξωτερικό με επιτυχία χωρίς να αφήσει ποτέ το σχολείο. Αξίζει να αναφέρω ένα μόνο περιστατικό: υπήρξε μέρα που με το που σχόλασε από το σχολείο πέταξε στη Γαλλία για μία μόνο φωτογράφηση. Την επομένη ήταν πίσω στα μαθήματά της».
rozana-gewrgiou__7_
Σύνολο: Βασίλης Ζούλιας, κοσμήματα: Περικλής Κονδυλάτος

Οταν τελείωσε το σχολείο έφυγε για τη Νέα Υόρκη. Τότε είχε πει: «Η καθημερινότητά μου είναι ίδια με οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου εργάζεται σκληρά. Ξυπνώ νωρίς, απολαμβάνω τον καφέ μου και μετά ντύνομαι και πηγαίνω στα castings που μου έχει δώσει το γραφείο. Στον ελεύθερο χρόνο μου μού αρέσει να μαγειρεύω, να παίζω βόλεϊ και να βρίσκομαι με φίλους». Επί πολλά χρόνια, το εντυπωσιακό μοντέλο με καταγωγή από το Μεσολόγγι μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης, Παρισιού και Μιλάνου. «Η Ελλάδα είναι μια αγορά που δεν μπορεί να θρέψει αυτό το επάγγελμα», έχει πει πολλές φορές. «Στις άλλες, μεγάλες αγορές της παγκόσμιας μόδας συμβαίνει το αντίθετο. Από το μόντελινγκ μπορεί κάποιος να ζει, και μάλιστα πολύ άνετα. Εχει πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες το επάγγελμα του μοντέλου και φυσικά υπερβολικά περίεργο πρόγραμμα».

Τα μεγάλα brands & ο έρωτας με τον Καναδό

Η Ροζάνα Γεωργίου στα 26 της με κόπο και πολλή δουλειά έχει κατακτήσει τον τίτλο της «ιέρειας της ελληνικής μόδας». Από την Prada, τον Louis Vuitton, τον Givenchy και τον Dior μέχρι την Jil Sander, τον Calvin Klein, τον Marc Jacobs, όλοι έχουν δουλέψει μαζί της. Επίσης, δεν υπάρχει περιοδικό που να μην την έχει φιλοξενήσει στις σελίδες ή στο εξώφυλλό του. Ο ξένος Τύπος τής αποδίδει τον χαρακτηρισμό «σύγχρονη Καρυάτιδα».
rozana-gewrgiou__2_
Σε ηλικία 16 ετών πρωταγωνιστούσε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Σήμερα οι μεγαλύτεροι οίκοι διεθνώς υποκλίνονται στην ιδιαίτερη ομορφιά και τον επαγγελματισμό της Ροζάνας Γεωργίου

H ίδια κρατά εξαιρετικά χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας κάθε είδους περιττές κοσμικότητες. Παρόλο που γνωρίζει και έχει συνεργαστεί με όλα τα ονόματα της διεθνούς μόδας, συναναστρέφεται ελάχιστα τόσο σχεδιαστές όσο και συναδέλφους της, θεωρώντας τη λάμψη που την περιβάλλει απλώς μέρος μιας δουλειάς, της δουλειάς της. Ζώντας απλά, όπως ένας πρωταθλητής που διαρκώς προετοιμάζεται για το επόμενο ρεκόρ, αποδεικνύει τον επαγγελματισμό της.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε εξομολογηθεί: «Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που νομίζουν πως είμαι σελέμπριτι και προσπαθούν να με αντιμετωπίσουν ως τέτοια. Τότε βάζω τα γέλια, γιατί δεν είμαι. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου, χαίρομαι με αυτή μου την εξέλιξη, αλλά ως εκεί. Κάθε φορά που τελειώνω μια δουλειά -είτε φωτογράφηση είτε πασαρέλα- επιστρέφω στην κανονικότητά μου».
rozana-gewrgiou__3_

O αείμνηστος Minas στήριξε πάνω της την τελευταία του διαφημιστική καμπάνια, ενώ η διεθνής Ελληνίδα designer Μαίρη Κατράντζου τής χάρισε μια θέση στο προβεβλημένο σόου που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Ναό του Ποσειδώνα. Τότε η εικόνα της Ροζάνας Γεωργίου να περπατά στην πασαρέλα με την Ευγενία Νιάρχου έγινε viral σε διεθνή sites και social media.

Συναισθήματα, εικόνες, στιγμές πλημμυρισμένες από συγκίνηση, στιγμιότυπα που δύσκολα θα ξεχάσει συνοδεύουν τις περισσότερες εμπειρίες της, όπως το catwalk του Azzedine Alaia. «Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα ποιος είναι ο Alaia. Οταν πήγα στο σόου, στο backstage βρίσκονταν τα πιο μεγάλα ονόματα: από στυλίστες, hair stylists και make-up artists έως μερικά από τα πιο γνωστά top models του κόσμου. Είχα μείνει άφωνη. Νόμιζα πως είχα πάει σε λάθος σόου. Συνειδητοποίησα πού βρίσκομαι όταν στο τέλος του οι καλεσμένοι χειροκροτούσαν και ούρλιαζαν από ενθουσιασμό για δέκα ολόκληρα λεπτά», παραδέχτηκε εκ των υστέρων.
rozana-gewrgiou__1_

Η Ροζάνα Γεωργίου περνά πλέον τον περισσότερο χρόνο της στην Ελλάδα. Το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι, στην οδό Σκουφά, είναι μοντέρνο, σε μίνιμαλ γραμμή με ελάχιστα έπιπλα, ενώ αποδεικνύεται εξαιρετικά φιλόξενη με τους φίλους της, οι οποίοι στην πλειονότητά τους σχετίζονται με τον χώρο της τέχνης παρά με αυτόν της μόδας. Ζει με βιβλία και τέχνη, σπουδάζει Φωτογραφία και Σκηνοθεσία και το όνειρό της είναι αργότερα να διοχετεύσει τις δημιουργικές της ανησυχίες και να εκτονώσει το ταλέντο της μέσω της φωτογραφικής μηχανής ή της κινηματογραφικής κάμερας.

Επί χρόνια ήταν ζευγάρι με τον Τζον, έναν Καναδό που έκανε video films και μάλιστα την είχε ακολουθήσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με φήμες, σήμερα μοιράζεται τη ζωή της με έναν συνομήλικό της Ελληνα. Εχει πολλάκις δηλώσει ότι δεν θα έκανε ποτέ σχέση με άνδρα από τον χώρο της μόδας. Αλλωστε η μόδα αφορά το επάγγελμά της και όχι την προσωπική της ζωή. Αυτό γίνεται φανερό και από τα ρούχα που επιλέγει στην καθημερινότητά της, που συνήθως περιλαμβάνουν casual παντελόνια και T-shirts.

H διεθνής καταξίωση δεν την εγκλώβισε ποτέ σε μια εικόνα που δεν της ταίριαζε. Κάθε τέτοια εποχή ανακαλεί τα ανέμελα παιδικά καλοκαίρια στο Μεσολόγγι, αλλά και τις μέρες της χαλάρωσης μετά από έναν δύσκολο χειμώνα κάτω από τον καυτό ήλιο κάποιου ελληνικού νησιού. Η «Καρυάτιδα» από το Μεσολόγγι δεν έγινε ποτέ Αγγελος της Victoria’s Secret. Αυτό, ωστόσο, δεν την εμπόδισε να περπατήσει στα σημαντικότερα catwalks του κόσμου και να αποκτήσει τα δικά της φτερά.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  C. Coutayar,  Μάρα Δεσύπρη, William Faithful


Eιδήσεις σήμερα:

Ολομέλεια ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους

Ενθαρρυντικά στοιχεία από τη χορήγηση πλάσματος στην Ελλάδα - Τι δείχνει μελέτη

Ρουμανία: Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο πρέσβης της Κύπρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK