«Kattobashi»: Όταν «πεθαίνουν» τα ρόπαλα του μπέιζμπολ, γεννιούνται... chopsticks!

«Kattobashi»: Όταν «πεθαίνουν» τα ρόπαλα του μπέιζμπολ, γεννιούνται... chopsticks!

Η ανακοίνωση των ροπάλων εντάσεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας συντήρησης του περιβάλλοντος και την προστασία ενός είδους δέντρου που ονομάζεται αοντάμο

chopsticks
Δεν είναι ευρύτατα γνωστό, αλλά το μπέιζμπολ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές και στην Ιαπωνία, μία χώρα, η οποία προσεγγίζει με προσοχή και μεθοδικότητα ένα ευρύ φάσμα τομέων. Ένας εξ αυτών είναι και η ανακύκλωση. Θα σκεφτόταν κανείς τι σχέση μπορεί να έχει η ανακύκλωση με το μπέιζμπολ. Οι Ιάπωνες ανακυκλώνουν σχεδόν τα πάντα, ακόμη και αντικείμενα που δύσκολα μπορεί να συλλάβει ο μέσος ανθρώπινος νους, όπως τα ρόπαλα που χρησιμοποιούνται στο εν λόγω άθλημα.

Όταν, λοιπόν, ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ ανακυκλώνεται μετατρέπεται σε «kattobashi», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί μία σύνθεση της λέξης hashi όπως λένε στα ιαπωνικά τα chopsticks,τα γνωστά ξυλάκια για το φαγητό και το σύνθημα του μπέιζμπολ «kattobase» που σημαίνει «κάνε ένα καλό χτύπημα»

Η ανακύκλωση των ροπάλων εντάσεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας συντήρησης του περιβάλλοντος και την προστασία ενός είδους δέντρου που ονομάζεται αοντάμο, το οποίο συνατάται στην Ιαπωνία, αλλά και σε μία περιοχή της ανατολικής Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το ξύλο του εν λόγω δέντρου χρησιμοποιούνταν κάποτε για την κατασκευή των περισσότερων ροπάλων του επαγγελματικού μπέιζμπολ.

Ωστόσο, πλέον δεν θεωρείται βιώσιμο αυτό, καθώς η αντικατάσταση των δέντρων δεν πραγματοποιούνταν το ίδιο γρήγορα με την κοπή τους. Τώρα τα περισσότερα ρόπαλα φτιάχνονται από σφεντάμι ή άλλα είδη, ενώ εκφράζονται ελπίδες ότι, αν οι αναδασώσεις πάνε καλά, μέσα σε μερικές δεκαετίες το «αοντάμο» θα επιστρέψει στο μπέιζμπολ.

Λόγω της έλλειψης αοντάμο, το ξύλο του θεωρείται όλο και πιο σπάνιο, και η εταιρεία chopsticks Hyozaemon έκανε κάτι για αυτό. Η ιδέα ήταν του 73χρονου Χιόγκου Ουρατάνι, που έπαιζε μπέιζμπολ στο σχολείο, και μίλησε για αυτήν στον Τακέο Μινατόγια, φίλο του και πρώην παίκτη και μάνατζερ ομάδας μπέιζμπολ. Παλαιότερα, τα σπασμένα ρόπαλα είτε δίνονταν δώρα είτε καίγονταν σε βαρέλια για να ζεσταίνονται οι παίκτες στις προπονήσεις.

Όπως είπε στους NYT, η ιδέα αυτή επέτρεψε στο μπέιζμπολ να αποκτήσει συνείδηση ανακύκλωσης, πείθοντας τις 12 ομάδας στις μεγάλες λίγκες της Ιαπωνίας να συμμετέχουν. Τα έσοδα από την όλη υπόθεση χρησιμοποιούνται για τη φύτευση δέντρων στο Χοκάιντο. Η Hyozaemon λέει πως συγκεντρώνει 10.000 σπασμένα ρόπαλα κάθε σεζόν.

aodamo-1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης