LIVE

Κορωνοϊός

«Αιχμή του δόρατος η πράσινη οικονομία»

«Αιχμή του δόρατος η πράσινη οικονομία»

Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Μεικτή Ε

Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, στην Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε να συνεισφέρει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε (η Ελλάδα) να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, τις Βαλκανικές χώρες καθώς και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη, θα συνενώνει κράτη με διαφανή τρόπο και θα θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων με αμοιβαία λογοδοσία.

Η ΕΕ, της οποίας αποτελούμε μέλος, είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%, ωστόσο άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές.

Επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση. Ας εισακούσουμε τις φωνές των νησιωτικών ομάδων χωρών AOSIS (Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών) , είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε ότι η βάση για δράση που παρείχε το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις αναπτυγμένες χώρες, επισήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο αυτές όσο και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεισφέρουν περαιτέρω στη μετατροπή των οικονομιών τους σε πράσινες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση, μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επισήμανε ότι εδώ δεν μιλάμε μόνο για χρήματα, διότι αυτό θα ήταν σαν να προσθέταμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επιδιώκουμε να κάνουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα πιο επαναστατικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη πράσινη επανάσταση, ενδυναμώνοντας τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας και κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο συμμετοχικές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για να φθάσουμε σε μια συμφωνία είναι απαραίτητο ένα νέο πνεύμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας που να εγγυάται ότι όλοι, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη να κάνουμε τις οικονομίες μας πράσινες.

Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στον οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός καλώντας σε παύση των αλληλοκατηγοριών και τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμο.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί αν συμφωνήσουμε και δράσουμε τώρα.

Επιχειρώντας μια αποτύπωση του κλίματος της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, οι φιλοδοξίες για την επίτευξη συμφωνίας είναι συγκρατημένες, με τις πιθανότητες να μην επιτευχθεί συμφωνία να υπερισχύουν στις εκτιμήσεις, ενώ ως μη χείρον, αν δεν επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία θεωρείται η πολιτική δέσμευση των 120 ηγετών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση το 2010.

Γενικότερη επίσης είναι η αίσθηση ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των πολυάριθμων αποστολών και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Διάσκεψης, οι εργασίες της οποία κορυφώνονται σήμερα με την άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η ατζέντα του οποίου, σημειωτέον, δεν προβλέπει προγραμματισμένες συναντήσεις με άλλους ηγέτες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης