LIVE

Κορωνοϊός

Parnitha Valley στα καμένα!

Parnitha Valley στα καμένα!

Mια hich-tech πόλη συνολικής επιφάνειας 108.000 τ.μ σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξασφαλίζοντας την έγκριση του …αυστηρού Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επεξεργάστηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Μαζί με τις κατασκηνώσεις της Εκκλησίας, το επονομαζόμενο και ως Τεχνολογικό Πάρκο Ακρόπολις που θα λειτουργήσει ως ένας ενιαίος πυρήνας επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας,

Mια hich-tech πόλη συνολικής επιφάνειας 108.000 τ.μ σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξασφαλίζοντας την έγκριση του …αυστηρού Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επεξεργάστηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Μαζί με τις κατασκηνώσεις της Εκκλησίας, το επονομαζόμενο και ως Τεχνολογικό Πάρκο Ακρόπολις που θα λειτουργήσει ως ένας ενιαίος πυρήνας επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ήταν δύο από τις τελευταίες εκκρεμότητες του ΠΔ για την προστασία και τις χρήσεις του κατακαμένου όγκου της Πάρνηθας, για τις οποίες από πέρσι –μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές- ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν με νέες ρυθμίσεις.

Ο λόγος ήταν η διστακτικότητα του Ε’ τμήματος του ΣτΕ που από το 2006 είχε ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να εξαιρεθούν από τα όρια προστασίας τα περίπου 470 στρέμματα του Πάρκου Ακρόπολις, που αγοράστηκαν από την ΑΓΕΤ Ηρακλής όπως επίσης και τα 30 στρέμματα για τις κατασκηνώσεις της Μονής Πετράκη με τις συνοδευτικές υποδομές τους (εστιατορίων, χώρων στάθμευσης κ.α)

Τα εμπόδια όμως ξεπεράστηκαν αφού σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από τον φορέα του Πάρκου, η Ολομέλεια του ΣτΕ γνωμοδότησε θετικά –λησμονώντας τις προηγούμενες αντιρρήσεις του Ε΄Τμήματος- εξέλιξη με την οποία  ανοίγει και ουσιαστικά ο δρόμος για την δημιουργία μίας ελληνικής silicon valley.

Τα όριά της σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αφιδνών κ. Ζουγανέλη θα ξεκινούν από το 26ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού και θα επεκτείνεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, φτάνοντας μέχρι τον οικισμό Δροσοπηγής.

Ο κ. Σουφλιάς φρόντισε να τριπλασιάσει την περιοχή απολύτου προστασίας του βουνού (από 38.000 στρέμματα σε 110.000) φαίνεται όμως ότι παρακάμπτει το μπετόν που πάει να χτιστεί τριγύρω.

Από τα 470 στρέμματα, η Τεχνόπολις οριοθετείται στα 216 στρέμματα, μέσα στα οποία φυτεύονται: 95.400 τ.μ γραφείων, 13.000 βοηθητικοί χώροι (εστιατόρια τράπεζες, παιδικοί σταθμοί, συνεδριακό κέντρο, ιατρείο κ.α)  και 60.000 τ.μ υπόγειο parking με δυνατότητα υποδοχής 2.200 αυτοκινήτων. Με βάση την ΚΥΑ, τα κτίρια θα είναι έως τριών ορόφων -ανάλογα με την κλήση του εδάφους- ενώ η δόμηση, σύμφωνα με το Πρόεδρο του νέου φορέα κ. Νίκο Παπανδρέου υπολογίζεται σε 500 τ.μ ανά ένα στρέμμα.  

Με απόφαση του Οργανισμού Αθήνας (στις 30 Μαΐου 2007), για την υποδοχή του πάρκου θεσμοθετήθηκε ειδική ζώνη, η Ε7 εντός της οποίας επιτρέπεται η υλοποίηση του Πάρκου με βάση τους όρους δόμησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε υπογραφτεί το Δεκέμβριο του 2004.

Η εγκατάσταση της νέας ΒΕΠΕ όπως ορίζεται από τις αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προκαλέσει την οργή της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, η οποία ζητά την ακύρωση του ΠΔ.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Λεωνίδας Κουρής, «το ΠΔ εκπονήθηκε χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής όπως ορίζει ο νόμος» και προσθέτει ότι «η Πάρνηθα δεν πρέπει να γίνει Υμηττός και να γεμίσει με τσιμέντο». Μάλιστα στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο,  αποφασίστηκε η Νομαρχία να εμείνει σε παλαιότερη απόφασή της, με την οποία απορρίπτει την χωροθέτηση στην περιοχή της Τεχνόπολις.

Ωστόσο η Νομαρχία της Ανατολικής Αττικής όπως και τέσσερις δήμοι της Βόρειας πλευράς της Πάρνηθας (Αυλώνας, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Μαλακάσα)  αντιστέκονται από πέρσι στην θέσπιση των νέων ρυθμίσεων για την προστασία της περιοχής, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητώντας να «χαλαρώσουν» οι όροι πολεοδόμησης περιοχών του δρυμού. 

Στη νέα τεχνολογική πολιτεία, γείτονες θα είναι ηχηρά ονόματα από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, τα οποία συγκροτούν και τη μετοχική σύνθεση της πολυμετοχικής εταιρείας «Πάρκο Ακρόπολις» που φτάνει τους 128 μετόχους. Μεταξύ αυτών είναι οι εταιρείες Ιντρακόμ, Infoquest, Πλαίσιο Computers, Vodafone, Γερμανός κ.α ενώ ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλώσει για την αγορά 30.000 τ.μ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης