Κορωνοϊός: Ξαφνική υποβάθμιση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch

Κορωνοϊός: Ξαφνική υποβάθμιση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch

Από «θετικό» σε «σταθερό» - Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ύφεση 8,1% και μερική ανάκαμψη της τάξεως του 5,1% το 2021

fitch_greece
Οι συνέπειες της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός είναι ήδη αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα ακολουθεί ανάλογη πορεία με τις υπόλοιπες οικονομίες, με το lockdown να αποτελεί το μοναδικό αξιόπιστο «φάρμακο» απέναντι στον «αόρατο εχθρό» που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μία εμφανής συνέπεια από τη ύφεση στην οικονομία είναι η αιφνιδιαστική υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ, το outlook της ελληνικής οικονομίας υποβαθμίστηκε σε «σταθερό» από «θετικό» που ήταν, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση σε BB.

Ο οίκος σημειώνει ότι η κίνηση αυτή αντανακλά το σημαντικό αντίκτυπο της Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημόσια οικονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο. Προβλέπει ύφεση 8,1% του ΑΕΠ φέτος και μερική ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνει κατά 5,1%.

Η ύφεση και η μετέπειτα ανάκαμψη υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες. Παρατεταμένο lockdown ή ένα δεύτερο κύμα στην Ελλάδα ή την Ευρώπη θα σημάνει μεγαλύτερη πτώση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στον τουρισμό που αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση ανατρέπουν την δημοσιονομική εικόνα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ), ενώ αναμένονται επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή στήριξη. Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα «γυρίσει» σε έλλειμμα 7,4% φέτος. Το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ. Θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα φέτος, μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια υπεραπόδοσης των στόχων.

Η αύξηση του δανεισμού θα μεταφραστεί σε αναστροφή της πτωτικής τάσης του δείκτη χρέος/ΑΕΠ. Η εκτίμηση είναι ότι έπεσε στο 176,6% στα τέλη του 2019 αλλά στα τέλη του 2020 θα φτάσει το 194,8% πρωτού υποχωρήσει στο 187,1% το 2021. Η υπόθεση του οίκου είναι ότι φέτος η κυβέρνηση θα τραβήξει μόνο το 1/4 από το μαξιλάρι ασφαλείας (περί τα 10 δισ. ευρώ). Αν δεν το έκανε αυτό και προχωρούσε αποκλειστικά σε νέο δανεισμό το χρέος να ανέβαινε πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί στη Μόρια: Συνελήφθη ο δράστης

Η πανήγυρις του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Κορωνοϊός - Ραμαζάνι: Οι περισσότερες αραβικές χώρες ανακοινώνουν την έναρξή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης