LIVE

Κορωνοϊός

Με το πάτημα ενός κουμπιού εκδίδεται η σύνταξή σας!

LAPTOP_2

Ξεκινάει η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» - «Αλλάζουμε το μέλλον», επισημαίνει ο Γιάννης Βρούτσης

Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.
β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.
Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από 5 τα στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ειδικότερα:

1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που πρόσφατα ψηφίστηκε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους Αγρότες του τ.ΟΓΑ.

2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).

3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.

Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Από σήμερα οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»).

Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι τέλους του έτους θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες κύριας σύνταξης.

20200415_105710


Βρούτσης: Αλλάζουμε το μέλλον

Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς ασφαλισμένους πολίτες καθώς ξεκινάει για πρώτη φορά στη χώρα μας η εφαρμογή της πιλοτικής λειτουργίας της απονομής της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ».

Η μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση για την αντιμετώπιση της διαχρονικής παθογένειας του ασφαλιστικού μας συστήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο διευθέτησης.
Ένα πρόβλημα που βασάνιζε και λειτουργούσε τιμωρητικά επί δεκαετίες τους πολίτες προχωράει στην τελική ευθεία επίλυσής του.

Όπως ακριβώς το 2013 με την μεγάλη μεταρρύθμιση του «ΗΛΙΟΣ» χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, σήμερα επιτελούμε κάτι αντίστοιχο - ίσως και σημαντικότερο- με την ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ».

Σε 2 μήνες από σήμερα, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες, υλοποιούμε κανονικά τη δέσμευσή μας για πλήρη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ μέσα στον Ιούνιο. Σε 2 μήνες από σήμερα, ξεπερνώντας ακόμα και τις δεσμεύσεις μας, το 40% και πλέον των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Ούτε μέρες, ούτε εβδομάδες, ούτε μήνες, ούτε χρόνια.

Πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε τον Δεκέμβριο του 2014, υλοποιούμε το όραμα της ψηφιακής απονομής σύνταξης μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Επιλέξαμε στο ξεκίνημα αυτής της μεγάλης προσπάθειας, δύο κρίσιμες και ευαίσθητες κατηγορίες ασφαλισμένων. Τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ (χωρίς διαδοχική ασφάλιση) και τις μεταβίβασης συντάξεων λόγω θανάτου. Το άθροισμα αυτών των 2 ξεπερνάει το 40% των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση.

Το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς τη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο οι οποίοι συντόνισαν το έργο της ψηφιοποίησης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής σύνταξης έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για εκατομμύρια συμπολίτες μας που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο, το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί ήδη από τα τέλη του 2015 αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ιδεοληπτικά δεν είχε «παγώσει» την ανάπτυξη του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Άφησα σκόπιμα για το τέλος την ειδική αναφορά στο πρόσωπο του εξαιρετικού Διοικητή του e- ΕΦΚΑ και προσωπικού μου φίλου Χρήστου Χάλαρη καθώς μαζί ξεκινήσαμε την υλοποίηση του οράματος από το 2013 και χωρίς αυτόν, τις γνώσεις του, την επιμονή του και την αποφασιστικότητά του τίποτα δεν θα είχε προχωρήσει.

Ραντεβού, λοιπόν, σε 2 μήνες από σήμερα, μαζί με τον πρωθυπουργό, για την παρουσίαση της ολοκλήρωσης της πιλοτικής φάσης και την έναρξη της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας της ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ».

Δήλωση Διοικητή e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης αποτελεί τη σημαντικότερη από τις 40 δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ για το 2020.

Από σήμερα όλοι οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησης τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο διαδικτυακό τόπο gov.gr ή στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Για τους αγρότες και τα δικαιοδόχα μέλη θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή για 4 από τους 10 ασφαλισμένους που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης, ξεκινά πιλοτικά η ψηφιακή απονομή της σύνταξης. Σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων, αυξάνοντας το πλήθος των ασφαλισμένων που θα επωφελούνται.

Ταυτόχρονα στον e-ΕΦΚΑ, εργαζόμαστε εντατικά για την αντιμετώπιση της πληθώρας των εκκρεμών αιτήσεων και την ενίσχυση του αναιμικού ρυθμού απονομής συντάξεων που παραλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2019. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και την ενίσχυση των τμημάτων απονομής αυξήθηκε το μηνιαίο πλήθος των ολοκληρωμένων αιτημάτων συνταξιοδότησης από 9.756 το Σεπτέμβριο του 2019 σε 13.515 τον Ιανουάριο του 2020 και 13.506 το Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 38,4%).

Σήμερα, σχεδιάζουμε την αξιοποίηση της νέας πλατφόρμας και για την επίσπευση των εκκρεμών αιτήσεων. Στο επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα. Σκοπός και για αυτές να εκδοθούν εντός του καλοκαιριού, ψηφιακά, οι σχετικές αποφάσεις ώστε να προωθηθούν για πληρωμή.

Η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» σηματοδοτεί την είσοδο στη Νέα Ψηφιακή Εποχή όπου οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ λίγα δευτερόλεπτα μετά την υποβολή της αίτησης τους θα έχουν στην οθόνη τους την απόφαση συνταξιοδότησης τους. Με την ολοκλήρωση το επόμενο δίμηνο της πιλοτικής φάσης λειτουργίας της ψηφιακής απονομής και την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των συντάξεων που κάθε μήνα απονέμονται και ταυτόχρονα θα απελευθερωθεί πολύτιμο στελεχιακό δυναμικό του e-ΕΦΚΑ για να εστιάσει σε εκκρεμείς από το παρελθόν αιτήσεις. Με σύμμαχους την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μας, την τεχνολογία, τον επαγγελματισμό και την εμπειρία του προσωπικού του, ο e-ΕΦΚΑ το 2020 θα ξεπεράσει τα προηγούμενα έτη στο πλήθος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων ώστε από το 2021 να εξαλειφθεί τελείως το χρόνιο πρόβλημα των πολυετών καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Μείωση 20% στις εισπράξεις της ΔΕΗ τον τελευταίο μήνα

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Ο Ερντογάν κρατικοποιεί τα πάντα στην Τουρκία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Eleos

Ναι, καλά.. και ο ΑΤΛΑΣ πως θα "μαντέψει" τα μη ανακεφαλαιωμένα ένσημα προ 2002; ΚΑΛΧΑ θα έπρεπε να το ονομάσουν το σύστημα... Και πως θα κάνει τον έλεγχο των ουκ ολίγων λανθασμένων ανακεφαλαιωμένων ενσήμων προ 2002; Βέβαια η 'λεπτομέρεια' είναι στο επίπεδο 5, στην απόφαση, κατά την οποία ο υπάλληλος (και όχι το πάτημα ενός πλήκτρου) θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων (πως άραγε αν δεν έχει τις καρτέλες ενσήμων;) και να επικυρώσει/εκδόσει την απόφαση...

Χρήστος Φωτόπουλος

Για τους συνταξιούχους του Ελληνικού Δημόσιου που περιμένουν μήνες τώρα τη σύνταξή τους δεν άκουσα τίποτα.Η Ε.Ε έχει καταβάλει χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ για να φτιάξετε την εφαρμογή και να εκδώσετε γρήγορα τις συντάξεις αλλά προς στιγμήν τίποτα.Δεν πειραζει οσονουπω έρχονται και εκλογές.

Άτλας

παγκόσμιας πρωτοτυπίας και άνευ προηγουμένου το γεγονός ότι όταν λειτουργήσει πλήρως το σύστημα, αιτήσεις νέων συνταξιούχων που θα έπονται κατά πολύ χρονικά αιτήσεων παλαιών συνταξιούχων, θα εκδοθούν και θα αποδοθούν νωρίτερα στους δικαιούχους!!!!! Οι χιλιάδες αιτούντες που οι συντάξεις τους ήδη εκκρεμούν θα ταλαιπωρηθούν αρκετά χρόνια ακόμα και με δεδομένο το γήρας και το κορωναϊό ίσως να μη τις χαρούν ποτέ.... Και ερωτώ δεν είναι ψηφιακά δυνατόν να ενταχθούν αρχικά στο σύστημα Άτλας κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που ήδη εκκρεμούν;;; Και το κερασάκι που εξοργίζει είναι ότι όταν εδεήσουν και εκδοθούν οι εκκρεμείς παλαιές συντάξεις θα αποδοθούν αναδρομικά αλλά ΑΤΟΚΑ στους δικαιούχους οι οποίοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους στο Κράτος Δικαίου.....

-8% το ΑΕΠ, μέχρι στιγμής.

Αλλά το δημοσιοκρατιστάν ακάθεκτο ομφαλοσκοπεί. Συνεχίστε να κόβετε σχόλια, η πραγματικότητα πάντως δεν μπορεί να λογοκριθεί. Η μπομπότα έρχεται.

ρε τι παθαμε........

η ποια;

Ασφαλισμένος ΟΓΑ

Γιατί δεν αναβάζετε το σχόλιο;;. Δήλωση Διοικητή e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη. "Από σήμερα όλοι οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησης τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο διαδικτυακό τόπο gov.gr ή στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Για τους αγρότες και τα δικαιοδόχα μέλη θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή για 4 από τους 10 ασφαλισμένους που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης, ξεκινά πιλοτικά η ψηφιακή απονομή της σύνταξης". Ωραία μέχρι εδώ. Όμως μετά την είσοδο στο σύστημα για υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ασφαλισμένου του πρώην ΟΓΑ, το σύστημα μας πληροφορεί ότι : "Κατά την διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας δεν έχετε δικαίωμα αίτησης γήρατος στην Ψηφιακή Απονομή Σύνταξης "ΑΤΛΑΣ". Παρακαλώ για να υποβάλετε την αίτηση σας συνδεθείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο πατώντας εδώ". Πατώντας το "εδώ" εμφανίζεται η παλιά φόρμα αίτησης που ισχύει μέχρι σήμερα. Δηλαδή άνθρακες ο θησαυρός τουλάχιστον για όσους συμπληρώνουν τα 67 και πρέπει να υποβάλλουν αίτηση τώρα.

Μεν.ΚΩΣΤΑ

ΣΩΣΤΟ ΒΗΜΑ ΑΛΛΑ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΟΣΩΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ

Φίλιππος Ασπρογέρακας

Περιμένω από Ιούνιο 2017. Λέτε να μας λυπηθεί ο ΔΙΑΣ , γιατί από Κατρουγκαλο και Βρούτση δεν είναι να περιμένουμε. Θά έχουμε πεθάνει καί θά συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν. Κρίμα

ΧΥΖ

Στο τέλος της τετραετίας, αυτές οι παιδικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούσαν δεκαετίες και στο εξωτερικό τις έχουν γιατρέψει εδώ και χρόνια, επιτέλους θα εξαλειφθούν και στην Ελλάδα. Ολα θα γίνονται μέσω της τεχνολογίας και δεν θα χρειάζεται να περιμένει κανείς για μήνες ή χρόνια για μία σύνταξη. Μπράβο στους ανθρώπους αυτούς που βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και μετασχη,ματίζουν το Ελληνικό δημόσιο σε ένα σύγχρονο δημόσιο. Μπράβο στους ανθρώπους αυτούς που δεν έχουν κολλήσει ούτε μία αφίσα της ΝΔ και σήμερα βρίσκονται υπουργοί και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μπράβο στον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) που άφησε την Google για να βοηθήσει την χώρα του!!! (Πιερρακάκης στο MEGA: Πιο γρήγορη η έκδοση συντάξεων, ακόμα και αυθημερόν). Οσοι παραμένετε στο παρελθόν κλάψτε τη μοίρα σας.

EYRIBADY

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ 3 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΟΥΝ!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΙΕΡΙΚΑΚΗ!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης