Κορωνοϊός: Τα κακά και τα... χειρότερα σενάρια για την οικονομία

Κορωνοϊός: Τα κακά και τα... χειρότερα σενάρια για την οικονομία

Το μέγεθος του πλήγματος που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία προσπαθούν να υπολογίσουν οι αναλυτές

economy
Απουσιάζει η... καλή εκδοχή από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αναλυτές για το μέγεθος του πλήγματος που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία.

Πρόσφατα η HSBC προέβλεψε ότι η ύφεση την Ελλάδα θα αγγίξει το 6% προβλέπει η HSBC εφέτος, με το μεγαλύτερο πλήγμα να εντιοπίζεται στο β' τρίμηνο όπου η ύφεση θα αγγίξει το 10,3%, λόγω της υψηλής εξάρτησης του ΑΕΠ από τον τουρισμό. Η βρετανική τράπεζα ωστόσο αναμένει ταχεία ανάκαμψη το 2021 με ανάπτυξη 5,8% από 2,1%.

Εντούτοις, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γίνει έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019 και η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4% από 17,3% πέρσι.

Ακόμα πιο «μαύρες» είναι οι προβλέψεις της ιταλικής Unicredit, η οποία εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κάνει βουτιά 18,6% το 2020, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας φέτος θα διαμορφωθεί στο 11,7% του ΑΕΠ και το χρέος θα κινηθεί στο 218,6% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.

Η UniCredit αποδίδει τις εκτιμήσεις στη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό και των κλάδων που σχετίζονται με αυτόν, γεγονός που την καθιστούν πιο ευάλωτη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, που υπολογίζει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις από μια μείωση της δραστηριότητας πάνω από 50% και ως 100% σε διαφόρους τομείς, για την Ελλάδα η επίπτωση ως ποσοστό του ΑΕΠ σε συνεχείς τιμές, πλησιάζει το -35%, όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα.

Κλείσιμο
Για την Standard & Poor's το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 2% φέτος, αλλά θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της τάξεως του 3% του χρόνου. Το γεγονός αποδίδεται όχι μόνο στο πλήγμα από τον κορωνοϊό και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, αλλά και στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

czcd


Για το χρόνο της σταδιακής εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα υπάρχει η ανάλυση της αμερικανικής εταιρεία Boston Consulting Group. Τα αποτελέσματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και προκλύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που παρέχουν οι ερευνητές του Johns Hopkins.


Ειδήσεις σήμερα:

Ενισχύονται επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα στήριξης της «Αποστολής»

Κορωνοϊός: Live οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά: Ας μην προκαλούμε την τύχη μας, αν πάτε στα χωριά θα κολλήσετε κι' άλλους

Κορωνοϊός: Μέτρα προφύλαξης, ύποπτα συμπτώματα και η σημασία του εμβολιασμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης