Χρηματιστήριο: Νέο ράλι 3,63% αλλά η Ευρώπη στέλνει ακριβή βοήθεια

Χρηματιστήριο: Νέο ράλι 3,63% αλλά η Ευρώπη στέλνει ακριβή βοήθεια

Με υψηλά κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά εν αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup

xrima
Νέο ισχυρό ράλι πυροδοτήθηκε στην Αθήνα εν μέσω των προσδοκιών για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας του νέου πακέτου, ύψους 500 εκατ. ευρώ απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αγορά έκλεισε στις 610 σημειώνοντας άνοδο 3,63% στις 607,73 μονάδες με ενίσχυση και απο τις διεθνείς αγορές που συνέχισαν το ράλι για δεύτερη ημέρα.

Και οι δυο, όμως, προϋποθέσεις που οδήγησαν την άνοδο, είναι υπο αίρεση και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση από την Ευρώπη, θα προκαλέσουν σημαντικό κόστος στα κράτη- μέλη σε μια πολύ δυσμενή συγκυρία υγειονομικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η άρση των μέτρων αναμένεται στις αρχές Μαΐου, έφοσον μέχρι τότε ο ιός εμφανίζει τα σημερινά χαμηλά ποσοστά. Απο την άλλη πλευρά, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Eurogroup είναι προφανώς κατώτερες της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, τα ευρωομόλογα ή οποιαδήποτε άλλη αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν γίνεται δεκτή απο Γερμανία και Ολλανδία.

Η Ευρώπη θα δώσει πιστωτικές γραμμές απο τον ESM, έως το 2% του ΑΕΠ, αλλά πιθανότατα θα υπάρχουν όροι, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Κλείσιμο
Η δεύτερη απόφαση είναι ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΙΒ θα δώσει εγγυήσεις έως 25 δις. ευρώ και ο δανεισμός θα μπορεί να φθάσει τα 200 δισ. ευρώ.

Η τρίτη απόφαση θα είναι να συγκεντρωθούν 100 δισ. ευρώ, με εγγυήσεις απο όλα τα κράτη μέλη. Συνεπώς, τα κεφάλαια απο την Ευρώπη θα έχουν κόστος – άσχετα αν οι βόρειοι υποστηρίζουν ότι, για τα ομόλογα απο τον ESΜ θα αγοράζονται απο την ΕΚΤ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει επ άπειρον και τα κράτη  μέλη θα καλέσουν τους φορολογούμενους να πληρώσουν.

Τέλος, η Ευρώπη θα προχωρήσει σε δημιουργία ενός fund, με κεφάλαια ύψους 20 δις. ευρω. για να χρηματοδοτήσει τα συστήματα υγείας.

Άνοδος 27% από τα χαμηλά - Πάνω από 12% σε δυο ημέρες

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη από τα πρόσφατα χαμηλά της οδού Αθηνών (477 μονάδες) ξεπέρασε το 27% και σε δυο ημέρες ήταν πάνω απο 12%.

Η αγορά, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης σημείωνε κέρδη πάνω απο 4%, αλλά με κάποιες ρευστοποιήσεις η άνοδος περιορίστηκε.

Με ράλι 5,58% η μετοχή της Eurobank στα 0,3801 ευρώ και 21,48 εκατ. μετοχές. Ράλι 11,33% της Εθνικής Τράπεζας στα 1,258 ευρώ με 5,92 εκατ. μετοχές. Κέρδη 4,93% η Alpha Βank στα 0,702 ευρώ. Ανοδος 5,50% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,314 ευρώ. Κέρδη 5,81% ο ΟΠΑΠ στα 7,195 ευρώ. Με πτώση 0,42% ο ΟΤΕ στα 11,90 ευρώ. Ράλυ 7% της Βιοχάλκο στα 1,80 ευρώ. Με ράλι 7,55% η Coca-Cola στα 22,80 ευρώ. Κέρδη 6,16% η Motor Oil στα 13,45 ευρώ. Κέρδη 6,75% ο Φουρλής στα 3,085 ευρώ. Αυξημένη η αξία των συναλλαγών καθώς ανήλθε στα 73,15 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - ΑΑΔΕ: «Μισός» κλειδάριθμος με SMS και άλλος μισός στο email για τα €800

Κορωνοϊός: Χορηγία - μαμούθ 100 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κορωνοϊός στη Βρετανία: Σε απομόνωση ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης