Κορωνοϊός- Σταϊκούρας: Έρχεται ολιστικό πακέτο στήριξης της οικονομίας και διεύρυνση των ΚΑΔ

staikoyras

Ανακοινώσεις αναμένονται αύριο ή μεθαύριο δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών - Τι είπε για το συνολικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης και σε άλλες επιχειρήσεις και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων που πλήττονται από τον κορωνοϊο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο Mega ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή μεθαύριο. 

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για το εάν υπάρχει ένα στρατηγικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας δήλωσε:

«Υπάρχει πακέτο στήριξης πράγμα το οποίο φαίνεται από το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πακέτο υπερβαίνει το μέσο ευρωπαϊκό είναι στο 2,5 % του ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 2%. Αύριο το αργότερο μεθαύριο θα αποδειχθεί ότι έχουμε μια ολιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας. Μια συνετή κυβέρνηση και ένα συνετό υπουργείο Οικονομικών οφείλει να είναι προσεκτικό καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσεως, διότι στην κάθε παρατήρηση θα πρέπει ξέρει κανείς για πόσο θα κρατήσει αυτό ώστε να ξέρει πότε θα ρίξει τα κατάλληλα «πολεμοφόδια».


Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αύριο το αργότερο μεθαύριο θα ακούσετε πολλά περισσότερα που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή δεν θα επανέλθουμε σε συζήτηση ΚΑΔ».

Μιλώντας τώρα για τις αντοχές που μπορεί να δείξει η ελληνική οικονομία απέναντι σε αυτή την κρίση, ο ίδιος επεσήμανε:

«Λειτουργούμε με συνετό τρόπο vώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και ξανακυλήσουμε στο παρελθόν. Τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία είναι η καλή δημοσιονομική διαχείριση που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά η ανάταξη της οικονομίας που είναι πολύ πιο έκδηλη την τελευταία περίοδο και θα χρησιμοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα εργαλεία όσο αυτά προστίθενται από το εξωτερικό», υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό τηρουμένων των αναλογιών και των διαθέσιμων πόρων που διαθέτει και μη γνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την απογοήτευσή του σε σχέση με την χρηματοδότηση της κρίσης από την ΕΕ ενώ αναφορικά με τη χρήση του "μαξιλαριού" υποστήριξε ότι δεν μπορούμε το χρησιμοποιήσουμε καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης.

Απαντώντας τώρα στο αν υπάρχουν κονδύλια που μπορεί να υπάρξουν ώστε να υπάρξει και μια ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε:

«Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που ΄χουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αξιοποιήσουμε τα σχετικά κονδύλια, υπάρχει μία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους
υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους και είναι αυτό το corona fund 37 δισ. ευρώ που στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,8 δισ. ευρώ, πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε την τρέχουσα εβδομάδα, περικλείοντας αυτό το ποσό . Από εκεί και πέρα υπάρχει μια συζήτηση η οποία έχει ανοίξει και σε επίπεδο ηγετών που έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο οποίος διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ για τα οποία υπάρχει μία συζήτηση να διατεθούν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης προσανατολισμένες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού».

Ο ίδιος τόνισε ότι «η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια διαρθρωτική κρίση της Ευρώπης ή Ελλάδας. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας ήταν εξαιρετικά.Πρόκειται για μία εξωγενή συμμετρική κρίση η οποία χτύπησε και τη χώρα μας, και αυτή κρίση συνεπώς μπορεί να παρέλθει».

Στοχευμένες πολιτικές για πρωτογενή τομέα, ενέργεια και τουρισμό.

«Το επόμενο στάδιο που έχουμε να κάνουμε ε΄ναι να κάνουμε στοχευμένες πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, στοχευμένες πολιτικές για τον τομέα τις ενέργειας , για τον τουρισμό, την ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν προβλήματα. Άρα εκτός των οριζόντιων πολιτικών που καλύπτουμε με αυτά που ήδη καλύπτουμε θα υπάρχουν και στοχευμένες δράσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους, τονίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης» σημείωσε επίσης ο κ. Σταϊκούρας

Τέλος ο κ.Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Αποριες

Πρωτη, που ειχατε ολα αυτα τα δις κρυμμενα, οταν μολις πριν 1 μηνα ημασταν ακομη σε "επιτηρηση"! Δευτερη, δεν ειναι δυνατο να εχουν μειωθει στο 50ή 100% εισοδηματα και οι υπιχρεωσεις (λογαριασμοι, φοροι, δανεια κλπ) να παραμενιυν στο 100%! Παρτε ΑΜΕΣΑ μετρα γιατι σε 1 μηνα απο τωρα θα καταρρευσουν τα παντα και θα εχετε στρατιες αφραγκων ανεργων! Εδω δεν εχουμε Μνημονιο, εχουμε Πολεμο!

Μιχάλης Γ.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει σήμερα μέτρα για όλους τους δανειολήπτες ανεξαιρέτως. Για έναν ή και δύο μήνες πρέπει να επιβάλλει πάγωμα πληρωμών δόσεων! Να συμπεριλάβει και τα δάνεια που έχουν τακτοποιηθεί με αποφάσεις δικαστηρίων (ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ κ.λπ.) αλλά και εξωδικαστικά! Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τα φαντς, οι τράπεζες δεν θα κάνουν τίποτα από μόνες τους! Πρέπει να κινητοποιηθεί η Κυβέρνηση τώρα! Ένα τέτοιο νομοθέτημα θα προστατεύσει ακόμα και τους πιστωτές δεδομένου ότι δε θα κοκκινίσουν τα προϊόντα ενώ θα βοηθήσει στη σταδιακή ομαλή συνέχιση εξυπηρέτησής τους.

naso

Οι ασυναρτησίες συνεχίζονται και προφανώς ο άσχετος διοίκησης και μέγας μασέρ διαχειριστικής λογιστικής δημόσιου προϋπολογισμού Σταικούρας το ρίχνει στην τρελή εφόσον καμία αποζημίωση δεν είναι εφικτή σε απαγόρευση δραστηριοτήτων κλειδωμένης οικονομίας! Με απαγορευμένη ζήτηση κανένα μέγεθος αποζημίωσης από οποιαδήποτε κυβέρνηση ακόμα και από την ισχυρότερη του κόσμου δεν έχει αρκετό χρήμα να αποζημιώσει την έλλειψη παραγωγής πλούτου! Επαναλειτουργήστε την οικονομία χθες και περιορίστε τα μέτρα το πολύ σε μη παραγωγικό πληθυσμό παιδιά και συνταξιούχους πριν έρθει η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή χωρίς αντίδοτο!

ΜΑΝΤΩ

Το κυβερνητικό επιτελεία κρίνεται καθημερινά. Σε πρωτόγνωρες συνθήκες έχει λάβει πολλές αποφάσεις. Πολλές πιστεύω πως κινούνται στη θετική κατεύθυνση. Κάποιες άλλες όχι. Στην οικονομία έκανε διστακτικά μια κίνηση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Τώρα πρέπει να νομοθετήσει ώστε οι δόσεις δανείων που ανήκουν στους μήνες Απρίλιο και Μάη να παγώσουν γι' αυτό το διάστημα. Και το μορατόριουμ θα πρέπει να αφορά σε όλα τα δάνεια. Σε αυτά πρέπει να εντάσσονται και εκείνα που έχουν ρυθμίσει τα δικαστήρια με αποφάσεις τους. Ζούμε καινοφανή καταστάσεις με διάχυτο φόβο για το σήμερα και το αύριο, περαιτέρω μειωμένες ροές εσόδων αλλά ίδιες με πριν υποχρεώσεις. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις. Πάμε πάλι λοιπόν, μια από αυτές κατά την άποψή μου είναι η άμεση, προσωρινή αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενέστερων που πληρώνουν ρυθμίσεις του ν.3869/10!

Ρεαλιστής οραματιστής

Θα αποτύχει το σχέδιο, μην αγχώνεστε. Η Ελλάδα είναι ξοφλημένη από χέρι. Το κανόνι έρχεται, αυτό είναι το πρώτο σίγουρο. Το δεύτερο σίγουρο είναι οι στρατιές Ελλήνων και Ελληνίδων που θα μεταναστεύσουν έξω μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, που μετά θα έχει ανεργία 50%, τελείωσε. Νέοι Έλληνες, νέες Ελληνίδες, να εγκαταλείψετε την Ελλάδα όταν τελειώσει η πανδημία. Η Ελλάδα θα χαραμίσει τα ταλέντα σας. Άμα μείνετε στην Ελλάδα, θα καταντήσετε αγρότες και τα πτυχία σας θα πάνε χαμένα. Η Ελλάδα δεν σας χρειάζεται. Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας.

κοινος νους

οπως δηλωσε χθες (σε κριση ειλικρινιας)...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ....!!!!ΑΛΕΞΗ ΓΥΡΝΑ 'Η ΕΣΤΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ!!!!

Ρεαλιστής Οραματιστής

Όχι βέβαια. Έχουμε όνειρα και βλέψεις. Η Ελλάδα είναι ξοφλημένη. Καλά κρασά λοιπόν. Το brain drain θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο μετά από την πανδημία. Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας.

Γ.Λαμπρινίδης

Οι ώρες περνάνε και η κυβέρνηση σε κάποια σοβαρά ζητήματα διστάζει να κάνει το τολμηρό μα απαραίτητο βήμα για την οικονομία. Αυτό είναι η επιβολή χρεοστάσιου! Δε νοείται να ζητούν από νομικά και φυσικά πρόσωπα στην παρούσα συγκυρία να ανταποκριθούν σε οφειλές όπως έκαναν μέχρι πριν από έναν μήνα. Πρέπει άμεσα να παγώσουν όλα τα δάνεια, όλα χωρίς καμία εξαίρεση. Ομοίως, πρέπει όλοι οι πολίτες, μπλε/κόκκινοι/πράσινοι κ.λ.π. να λάβουν ανεξαιρέτως κάποιο κλιμακωτό έκτακτο βοήθημα με βάση τα στοιχεία του τελευταίου εκκαθαριστικού τους σημειώματος. Κι επαναλαμβάνω, για όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα πρέπει άμεσα να παγώσουν όλα τα δάνεια! Όπως θα συνέβαινε σε πόλεμο.

ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΘΗΝΑ

Πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί η προσωρινή αναστολή πληρωμής όλων των δόσεων δανείων των φυσικών προσώπων για έναν μήνα τουλάχιστον! Σε αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο τα ενήμερα όσο και όλα εκείνα που έχουν ρυθμιστεί με εξωδικαστικά ή με δικαστικές αποφάσεις. Το προσωρινό αυτό πάγωμα είναι επιβεβλημένο για να μην κοκκινίσουν αλλά και για να διευκολυνθούν άπαντες στην μελλοντική ομαλή αποπληρωμή τους. Πρέπει να εκδοθεί άμεσα σχετική ΠΝΠ γιατί ο Απρίλιος έρχεται την Τετάρτη και οι τράπεζες όσο και τα funds δεν σκοπεύουν από μόνα τους να κάνουν κάτι.

Γρηγόρης

Όπως ορθά παγώσατε για δυόμιση μήνες τις επιταγές πρέπει να παγώσετε τις δόσεις όλων των δανείων για δύο μήνες, ακόμα και των δανείων που εξυπηρετούνται βάσει αποφάσεων του Ν.3869/10.

ΜΜ

Για τις επιδοτήσεις των κομμάτων που περάσατε στη ζούλα ενώ εμείς "μένουμε σπίτι" υπάρχει το λεφτόδεντρο; Απατεώνες και ψεύτες, θα τα πούμε στις εκλογές...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης