Κορωνοϊός: Αποζημίωση 400 ευρώ και ρήτρα μη απόλυσης

Σε μια εβδομάδα 30.000 απολύσεις - Με ποια μέτρα θα αντιμετωπιστεί το τσουνάμι που έρχεται στην αγορά εργασίας

apasxolisi-ergazomenoi-misthoi
Δυσοίωνα τα μηνύματα για την αγορά εργασίας το Μάρτιο. Η πρώτη εικόνα του συστήματος Εργάνη μοιάζει απογοητευτική αν και επισήμως τα στοιχεία των ροών απασχόλησης θα δημοσιοποιηθούν σε δύο μήνες. Το τελευταίο δεκαήμερο που ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις όταν πέρυσι το Μάρτιο του 2019, είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο-προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας.

Μόλις χθες απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που είχαν αναλάβει και δρομολόγια μαθητών ενώ δραματική είναι η κατάσταση στον τουρισμό. Το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που είναι σχεδόν άδεια καλούν το προσωπικό να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών. Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό μετατροπών των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική η εκ περιτροπής.

Το οικονομικό επιτελείο (Σταϊκούρας, Γιωργιάδης, Βρούτσης) θα εξαγγείλουν σήμερα πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το βαρύ πλήγμα στην οικονομία. Τα μέτρα προβλέπουν:

- Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Η αποζημίωση θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη. Το σύνολο των εργαζομένων που μένουν «στον αέρα» μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 εκ.

- Θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης). Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δε μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική η εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης

Για την καταβολή θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Κλείσιμο
- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

- Ποιοι εξαιρούνται

- Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται

- α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως

- β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

- γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

- δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

- Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ

Κορωνοϊός: «Πιο δραστικά μέτρα από κάθε χώρα της Ευρώπης» ζήτησε ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός – Φαρμακεία: Δυνατότητα εξυπηρέτησης από την ειδική θυρίδα έχουν οι φαρμακοποιοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης