Χρηματιστήριο: H επόμενη ημέρα των διεθνών αγορών μετά τον κορωνοϊό

Χρηματιστήριο: H επόμενη ημέρα των διεθνών αγορών μετά τον κορωνοϊό

Με ανοδικό ξέσπασμα αντέδρασε την Τρίτη η Αθήνα μετά το κραχ, ωστόσο η επαναφορά θα αποδειχθεί εύθραυστη αν  οι ξένες αγορές κρίνουν ότι δεν αρκεί η μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ ή αλλού

wall_trader_kefali
Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα διεθνή χρηματιστήρια «ξεφούσκωσαν» την προηγούμενη περίοδο, δίχως να κατηγορηθούν οι κακοί κεντρικοί τραπεζίτες, οι άπληστοι τραπεζίτες, ούτε καν οι άπραγοι πολιτικοί.

Όλα τα «στραβά» της οικονομίας τα φορτώθηκε ένας ιός, ο κορωνοϊός, ο οποίος, μέχρι τώρα, δεν είναι τόσο θανατηφόρος, όσο οι προηγούμενοι ιοί.  Και η απάντηση στην πτώση και την ανησυχία της οικονομίας, ήλθε την Τρίτη από τους κεντρικούς τραπεζίτες, τόσο από την Αμερικανική Fed- η όποια προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες (επιτόκιο 1-1,25% ) - όσο και την Ευρωπαϊκή ΕΚΤ η οποία θα προχωρήσει σε συντομευμένη δανειοδότηση επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος TLTRO.

Για τους περισσότερους οικονομολόγους και επενδυτές, η μείωση των επιτοκίων απο την Fed δεν είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ. ή αλλού.

Το τι θα συμβεί στα διεθνή χρηματιστήρια εξαρτάται αποκλειστικά από το αν θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού και επιβραδυνθούν οι μολύνσεις στους ανθρώπους. Η αμερικανική JP Μorgan υπολογίζει ανάπτυξη για την Κίνα -4% στο πρώτο τρίμηνο και όταν οι μολύνσεις επιβραδυνθούν υπολογίζει ένα rebound +15%!!  Αντίθετα, η Goldman Sachs είναι πιο επιφυλακτική και όσον αφορά την Ευρώπη τονίζει ότι είναι στο χείλος της ύφεσης (Γερμανία λόγω Κινας, Ιταλία κ.α.)

Ριμπάουντ 6,38% στην Αθήνα

Κλείσιμο
Με ισχυρό άλμα 6,38% επανήλθε την Τρίτη στις 766 μονάδες το χρηματιστήριο της Αθήνας, ύστερα από το καταστροφικό κράχ της περασμένης εβδομάδας που έφερε απώλειες 19% στον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές να χάνουν όλα όσα «έχτιζαν» τους τελευταίους μήνες.

Mπορεί η κεφαλαιοποίηση να επανήλθε στα 53,3 δισ. ευρώ (έναντι 56,6 δισ. ευρώ μια εβδομάδα πριν), αλλά η η Αθήνα παραμένει ευάλωτη, αν επιστρέψει το ξεπούλημα των διεθνών αγορών που μέχρι πρότινος έγραφαν αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.

Η Αθήνα επανήλθε με ισχυρό ριμπάουντ και είναι αξιοπερίεργο ότι, η αγορά δεν υπολόγισε καν την κρίση στα σύνορα – καθώς εδώ και καιρό θεωρεί ότι το μεταναστευτικό θα επιλυθεί με την Ευρώπη. Η ελληνική αγορά, αντέδρασε με τον Τραπεζικό Δείκτη να κερδίζει 11,2% καθώς το μεγαλύτερο «στοίχημα» των ξένων παραμένουν οι ελληνικές Τράπεζες - οι οποίες επιδιώκουν μια «ηρεμία» στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων (εκδόσεις ομολόγων).

H οδός Αθηνών πήρε πίσω ορισμένες από τις ζημίες, ωστόσο η αγορά είναι ευμετάβλητη στις διακυμάνσεις εξαιτίας των πιέσεων από τις αγορές εξωτερικού. Την περασμένη εβδομάδα το «ρηχό» ελληνικό χρηματιστήριο και δεν διαθέτει “αναχώματα” με μεγάλους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές. Αρκούν 3-4 επενδυτικές εταιρείες να δανειστούν ελληνικές μετοχές από αγορές ( over the counter ) προκειμένου να προκαλέσουν μαζικές ρευστοποιήσεις. Το θέμα συζητήθηκε και σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό οικονομίας Γιώργο Ζαββό.

Δεν αναμένεται άμεση επίδραση, αλλά και μόνο το γεγονός ότι, η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το χρηματιστήριο αποτελεί ένα θετικό βήμα. Ο υφυπουργός άκουσε και ζήτησε προτάσεις, συνεπώς ενδέχεται να έλθουν μέτρα όπως φορελαφρύνσεις για τα αμοιβαία κεφάλαια, κίνητρα για αγορές αμοιβαίων, ενεργοποίηση ασφαλιστικών ταμείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης