LIVE

Κορωνοϊός

Κατατίθεται το «σχέδιο δράσης» για τη ΛΑΡΚΟ - «Τελευταία ευκαιρία» διαμηνύει ο Χατζηδάκης

4916004__1_

Προβλέπει μείωση του  μισθολογικού κόστους κατά 25% - Κατάργηση επιδοματων εορτών,  αδείας και πριμ παραγωγικότητας - Αμετάβλητες θα παραμένουν οι αποδοχές των νέων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων - Εγκατάσταση εντός του Μαρτίου Ειδικού Διαχειριστή - Εκταμίευση μίας -τελευταίας- κρατικής επιχορήγησης

Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιχειρείται να δοθεί η τελευταία ευκαιρία για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ με την θέση της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, μείωση του κόστους και των μισθών και άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης εντός 12μήνου. Ρητά προβλέπεται στο κείμενο της τροπολογίας ότι αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, τότε ο διαχειριστής θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

«Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει εν ζωή η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, καθώς έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισημαίνει σε σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει: «Επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή. Αυτό θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας που θα είναι γρήγορη, νομικά στέρεα, συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το δυνατόν ηπιότερη για το προσωπικό. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ ώστε να εισέλθει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά, επ' ωφελεία των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και εντέλει της εθνικής οικονομίας συνολικά».

Το υπουργείο υπενθυμίζει σε σχέση με την κατάσταση της εταιρίας, ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία (από αυτά 350 εκατ. είναι το χρέος προς τη ΔΕΗ), κατά την 4ετία 2015-2018 έχει καταγράψει σωρευτικές ζημίες 148 εκατ. ευρώ και το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χειρότερο, απειλείται με πρόστιμα της τάξης των 50 εκατ. για περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιπλέον η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 135 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία. Παρ 'όλα αυτά, όπως τονίζεται, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν υπέστησαν καμία περικοπή των μισθών τους: το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος προσεγγίζει τα 44.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για τους πιο υψηλόμισθους (με μεγάλη προϋπηρεσία), υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ. Σημειώνεται δε, ότι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει το σενάριο της πτώχευσης είναι οι εργαζόμενοι.

Το σχέδιο δράσης για τη διάσωση της μεταλλευτικής / μεταλλουργικής δραστηριότητας περιλαμβάνει:

- Εγκατάσταση εντός του Μαρτίου Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε διάταξη. Διευκρινίζεται ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους παλαιούς και υψηλόμισθους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και των χαμηλόμισθων θα παραμείνουν αμετάβλητες.

-Εκταμίευση μίας -τελευταίας- κρατικής επιχορήγησης για διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.

-Ξεκαθάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας).

Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του διαχειριστή (δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2021), με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Μάνος

Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δεν έχουν καταλάβει την 10χρονη κρίση που βιώσαμε όλοι οι Ελληνες. Εχω γνωστό μου που δουλεύει εκεί και γνωρίζω από πρώτο χέρι. Μία χρεοκοπημένη εταιρία την οποία πληρώνουμε όλοι μας για να μην κλείσει και χάσουν τους υπέρμετρα υψηλούς μισθούς οι (παλιοί) εργαζόμενοι.

ΜΑΚΗΣ

ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ;;;; XA XA XA ΠΡΟΤΕΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ 500 ΧΙΛ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΧΟ ΧΟ ΧΟ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ .

ΓΙΑΝΝΑ

Είστε ανίδεοι καθώς κανένας δεν γνωρίζει τις συνθήκες εργασίας τις οποίες εργάζονται 30 χρόνια από την ζωή τους εκεί κάποιοι εργαζόμενοι με πενιχρούς μισθούς των 1000 ευρώ και με καθημερινό κίνδυνο της ζωής του... Την χρεοκοπία της εταιρείας την δημιούργησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπου έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και καταχρέωναν το εργοστάσιο, και όλα αυτά τώρα πρέπει να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι που δούλευαν και δουλεύουν ακόμη τρομοκρατημένοι, δεν έκλεβαν και θα χάσουν τα δεδουλευμένα τόσων ετών για τους ανήθικους πολιτικάντηδες αυτής της χώρας. Να κατηγορήσετε λοιπόν κύριοι και να χλευάσετε τις πολιτικές σας επιλογές και τα ψηφαλάκια που δίνετε σε εκείνους που πίνουν το αίμα των Ελλήνων τόσα χρόνια και μας κλέβουν κυριολεκτικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης