Εντείνονται οι επαφές της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Εντείνονται οι επαφές της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Στην Αθήνα σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και την Πέμπτη ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι

staikoyras
Σημαντικές επαφές με δύο κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα υπόλοιπα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς. Η αυλαία των διαβουλεύσεων ανοίγει σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος σε ημερίδα στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει η πρώτη επίσκεψη του νέου Επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι στη χώρα μας την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euro Working Group (EWG).
 
Ο κ. ντε Γκίντος, ο κ. Σταϊκούρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα είναι ομιλητές σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Ιδρύματος Konrad Adenauer (KAS) με θέμα: «Τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι προοπτικές για την Ελλάδα». Το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ αναμένεται να μιλήσει με θερμά λόγια για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία και να τείνει χείρα βοηθείας στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, για το οποίο η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει (θετική) γραμμή εδώ και καιρό, όπως φάνηκε στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Υποστηρικτικός στα ελληνικά αιτήματα εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί και ο κ. Τζεντιλόνι, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το είχε αφήσει ο προκάτοχός του, Πιέρ Μοσκοβισί και η προηγούμενη σύνθεση της Κομισιόν.
 
Ιδανικά η ελληνική πλευρά θα ήθελε να υπάρξει γρήγορα πρόοδος, ώστε στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να εγκριθεί το αίτημά της για εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος και να εξεταστούν τα θέματα της μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο επόμενο (smoothing mechanism) και της αξιοποίησης των κερδών των ομολόγων (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις.
 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρέδωσε αναλυτικούς φακέλους με την τεκμηρίωση των αιτημάτων αυτών πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ ειδικά για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς υπό την ομπρέλα του EWG από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η έκβαση των διαβουλεύσεων αυτών ενδεχομένως να απασχολήσει το EWG της προσεχούς Πέμπτης, αν και εκφράζονται φόβοι ότι η παραίτηση του προέδρου του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ και οι διεργασίες για την αντικατάστασή του θα σπρώξουν λίγο πιο πίσω τις συζητήσεις.

Βεβαίως, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, τα παραπάνω θέματα και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (η οποία θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι τον Απρίλιο-Μάιο, μετά την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2019 και ενόψει της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024) συνδέονται μεταξύ τους. Συνεπώς, είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι να τα εντάξουν σε μια συνολική συζήτηση για αποφάσεις-πακέτο. Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική πλευρά, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να περιμένει έως το Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Για τότε, άλλωστε, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η επόμενη, 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα «ξεκλειδώσει» την επόμενη δόση ANFAs και SMPs.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης