Αγώνας δρόμου για να γλιτώσουν κατασχέσεις 4,2 εκατ. φορολογούμενοι

Αγώνας δρόμου για να γλιτώσουν κατασχέσεις 4,2 εκατ. φορολογούμενοι

Σανίδα σωτηρίας οι 24 δόσεις και για όσους μπήκανε στις 120

1471271-taxisnet-930-1_4
«Νέα εποχή» για 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά που χρωστούν συνολικά 185 δισ. ευρώ στην εφορία (μαζί με τις προσαυξήσεις) φέρνει η νέα μόνιμη ρύθμιση χρεών στην εφορία με τις 24 δόσεις. Καθώς η έκτακτη ρύθμιση με τις 120 δόσεις ανήκει πια στο παρελθόν αλλά το 2019 οι οφειλέτες και οι οφειλές τους αυξήθηκαν αντί να μειωθούν το 2019, η νέα πάγια με διπλάσιες δόσεις (24-48 αντί 12-24 που ισχύει σήμερα) αποτελεί μοναδική σανίδα σωτηρίας για όσους παλεύουν να αποφύγουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και τις κατασχέσεις.

Η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη λύση για να μη χάσουν τις 120 δόσεις οι 700.000 οφειλέτες που έσπευσαν και μπήκαν στην έκτακτη ρύθμιση. Θα ανοίξει όμως στις 26 Φεβρουαρίου. Αν και πολλοί το ξεχνούν, δεν αρκεί να πληρώνουν τα παλιά τους χρέη για να μη χάσουν τη ρύθμιση! Πρέπει να πληρώνουν ή και να ρυθμίζουν τα νέα που δημιουργούνται συνεχώς. Για παράδειγμα, από τον Οκτώβριο που έκλεισαν οι 120 δόσεις, μπορεί κάποιος να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του αλλά να έχει αφήσει απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και μετά. Για να μη χάσει τις 120 δόσεις, θα πρέπει ακόμα και σήμερα να κάνει αίτηση -προσωρινά έστω ή και «σε νεκρό χρόνο» μέσα στο σαββατοκύριακο που αλλάζει ο μήνας- για να βάλει τα νέα χρέη από τρέχοντες φόρους στην παλαιά πάγια με τις 12 δόσεις, να πληρώσει αμέσως για να φανεί η πληρωμή από Δευτέρα, προκειμένου να το δουν τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ και να μη γίνουν αυτοί οι επόμενοι στόχοι μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να πληρώσουν διπλάσια δόση από όση τυχόν υπολόγιζαν όσοι περίμεναν τον Ιανουάριο να ανοίξει η 24αρα ρύθμιση: θα πληρώσουν επιτόπου το 1/12 του χρέους, ενώ ανέμεναν να αρχίσουν να πληρώνουν το 1/24.

Αν δεν θέλουν να φλερτάρουν με τις κατασχέσεις όμως, το υπουργείο Οικονομικών τους καλεί να πληρώσουν για ένα μήνα 1 δόση της 12άρας ρύθμισης. Και από τις 26 Φεβρουαρίου θα μπορούν να μεταπηδήσουν και στην 24άρα για τις υπόλοιπες οφειλές.

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση του Απόστολου Βεσυρόιπουλου, στις 24 - 48 δόσεις θα υπάγονται όχι μόνον όσοι βρέθηκαν με χρέη λόγω μιας ξαφνικής κληρονομιάς ή αν έμπλεξαν με πρόστιμα μετά από έλεγχο της εφορίας, αλλά και περιπτώσεις όπως οι 77.000 μισθωτοί και συνταξιουχοι που πήραν αναδρομικά εκκαθαριστικά την Πρωτοχρονιά. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του newmoney.gr, η απόφαση αναφέρει ότι εντάσσονται στις 48 δόσεις:

i) οι οφειλές που προκύπτουν από διοικητικό προσδιορισμό φόρου με βάση όχι στοιχεία που περιέχονται σε φορολογική δήλωση αλλά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση από άλλες πηγές, με εξαίρεση τον προσδιορισμό κατά τις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013

Κλείσιμο
ii) οι οφειλές που προκύπτουν από εκτιμώμενο προσδιορισμό του φόρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης