Μνημόνια παντού στο Δημόσιο και το 2020 υπογράφουν οι υπουργοί

Μνημόνια παντού στο Δημόσιο και το 2020 υπογράφουν οι υπουργοί

Με εντολή Σκυλακάκη θα γίνονται κάθε έναν μήνα έλεγχοι δαπανών και κάθε τρεις μήνες για τις προσλήψεις

dhmosio3333
«Μνημόνιο» συνεργασίας με όλα τα υπουργεία, για να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αυξημένη μεταμνημονιακή Εποπτεία της χώρας από την ευρωπαϊκή «τρόικα» (ΕΕ,ΕΚΤ, ΕΜΣ) υπογράφει το υπουργείο Οικονομικών. Η εγκὐκλιος εφαρμογής του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, βάζει φραγμούς και ελέγχους στις δαπάνες και τις προσλήψεις όλων των κρατικών φορέων για το 2020.

Η εγκύκλιος που εστάλη χθες σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς γενικής κυβέρνησης βάζει φρένο και στις ακόρεστες ορέξεις υπουργών για περισσότερα κρατικά κονδύλια και κάθε είδους σκοπούς και δράσεις. Τους καλεί όλους να υπογράψουν «Μνημόνιο Συνεργασίας» ότι θα σεβαστούν τα δημοσιονομικά όρια, θα τηρούν τις οδηγίες των Γενικών Οικονομικών Διευθυντών που ελέγχουν κάθε υπουργείο και θα αποδίδουν στοιχεία ανά τρίμηνο για τις επιδόσεις τους. Επιπλέον όμως, θα εντοπίσουν και κονδύλια ή δαπάνες του υπουργείου τους τα οποία μπορούν να περικοπούν ή να χρηματοδοτήσουν άλλες δράσεις και ανώτερους σκοπούς, μέσω της συνεχιζόμενης εδώ και το 2020 Επισκόπησης Δαπανών (Spending Review). Στόχος είναι όχι μόνο να μη δαπανώνται παραπάνω χρήματα από τα όρια που επιτρέπουν οι συνθήκες και ο προϋπολογισμός, αλλά να πιάνουν περισσότερο τόπο και όσα ξοδεύονται.

Στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα θα γίνονται έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως τυχόν υπερβάσεις και να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις. Τα υπουργεία θα αποδίδουν λογαριασμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα λειτουργικά έξοδά τους (ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις) και την πορεία των δαπανών μισθοδοσίας (υπερωρίες, εκτός έδρας κλπ). Τονίζεται ρητώς ότι πρέπει όλοι οι φορείς να τηρούν τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο για αυτό. Ο πρώτος έλεγχος για τις προσλήψεις και δαπάνες μισθοδοσίας θα γίνει στις 15 Απριλίου του 2020, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο στις 15 Ιουλίου και στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης