Αυξήσεις στην τσέπη, στα χαρτιά και στο «νήμα»: Τι να περιμένουν οι συνταξιούχοι και πότε

Αυξήσεις στην τσέπη, στα χαρτιά και στο «νήμα»: Τι να περιμένουν οι συνταξιούχοι και πότε

Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς και πώς στους νέους συνταξιούχους

Syntaxiouxoi-
Δύο προϋποθέσεις πρέπει να συμπληρώνει ο συνταξιούχος για να δει ζεστό χρήμα στο πορτοφόλι του από τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Α) Να έχει διανύσει ασφαλιστικό βίο τουλάχιστον 30 έτη και μια ημέρα Β) να μην έχει προσωπική διαφορά, κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει αν εισέλθει με τους κωδικούς τους ΤΑΧΙΣ στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην ενότητα "Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 01/01/2019".

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών περίπου 400.000-450.000 συνταξιούχοι παλαιοί και νέοι συμπληρώνουν αυτές τις προϋποθέσεις και μπορούν να περιμένουν μετά το Πάσχα αυξήσεις από 12 έως 252 ευρώ. Μαζί με τα αναδρομικά 6 μηνών που δικαιούνται το ποσό που θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους θα κυμαίνεται από 72 έως 1.764 ευρώ για υψηλές συντάξιμες αποδοχές που αγγίζουν το πλαφόν των 3.500 ευρώ στα 40 έτη ασφάλισης.

Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους

Για τους παλαιούς συνταξιούχους που αποχώρησαν με 30,1 έως 44 έτη πριν από τις 13 Μαίου του 2016, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 40 ευρώ και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις από φέτος μέχρι και το 2024. Αυτό σημαίνει ότι μερίδα των παλαιών συνταξιούχων που έλαβε αυξήσεις λόγω αρνητικής προσωπικής διαφοράς μετά τον επαναυπολογισμό το 2019 θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τμηματικά σε 5 έτη την περυσινή αύξηση ενώ παράλληλα θα λαμβάνει σε 5 ετήσιες δόσεις και την αύξηση που δικαιούται από το νομοσχέδιο Βρούτση.

Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις στους νέους συνταξιούχους

Οι αυξήσεις στους νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν με τις διατάξεις Κατρούγκαλου υπολογίζονται στα 50 ευρώ και θα δοθούν εφάπαξ. Στη διάταξη νόμου αναφέρεται πως από 1.10.2019 οι συντάξεις που έχουν απονεμηθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ή εκκρεμεί η απονομή τους (αιτήσεις από 13 Μαίου 2016 και μετά) υπολογίζονται εκ νέου σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στα χαρτιά

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που είδαν θετική προσωπική διαφορά μετά τον επαναυπολογισμό περίπου 2 εκ συντάξεων θα διαπιστώσουν μόνο λογιστικές αυξήσεις ,στα χαρτιά. Ωστόσο αν δικαιούνται αυξήσεις θα βγουν και εκείνοι κερδισμένοι καθώς η προσωπική τους διαφορά θα μειωθεί συμψηφιζόμενη με το ποσό της αύξησης. Ετσι θα μηδενίσουν νωρίτερα την προσωπική διαφορά και θα μπορούν να προσδοκούν πραγματικές αυξήσεις από το 2023 και μετά µε βάση το ΑΕΠ και το ∆ΤΚ.

Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι στο «νήμα»

Κλείσιμο
Αν η αύξηση επαρκεί για να απαλειφθεί η προσωπική διαφορά ,τότε οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν μικρά επιπλέον ποσά στο λογαριασμό τους. Σ΄αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται παλαιοί συνταξιούχοι για τους οποίους προέκυψε μικρή προσωπική διαφορά κάτω των 50 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ διαπίστωσε στο εκκαθαριστικό του Ιανουαρίου 2019 ότι στο κουτάκι της προσωπικής διαφοράς σημειώνεται το ποσό των 40 ευρώ. Ο νέος επαναυπολογισμός με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του επιφυλάσσει αύξηση 50 ευρώ. Επομένως θα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά του και θα λάβει αύξηση 10 ευρώ.

Οι χαμένοι

Από τις αλλαγές που προωθούνται δε θα ωφεληθούν οι εξής κατηγορίες:

-Συνταξιούχοι που αποχώρησαν διανύοντας ασφαλιστικό βίο κάτω των 30 ετών.

- Συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα η προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ φθάνει και τα 400 ευρώ. Ο εν λόγω συνταξιούχος θα κερδίσει τη λογιστική μείωση της διαφοράς κατά 100-120 ευρώ αλλά θα αργήσει να δει ζεστό χρήμα στην τσέπη του.

-Μικρή ωφέλεια θα έχουν όσοι συμπληρώνουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης καθώς μετά από αυτό το σκαλοπάτι τα ποσοστά αναπλήρωσης «κόβουν ταχύτητα» μετά τα 40 έτη και πέφτουν από τις 2,55 ποσοστιαίες μονάδες κατ έτος στο 0,50 . Αντίθετα το προηγούμενο σύστημα διατηρούσε τον υψηλότερο κατ έτος συντελεστή (2 ποσοστιαίες μονάδες) για όλα τα χρόνια μετά τα 40. Δηλαδή στα 45 έτη το σύστημα Κατρούγκαλου απέδιδε υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης