Πενταπλό «παζάρι» κυβέρνησης-θεσμών για δημοσιονομικό χώρο

Πενταπλό «παζάρι» κυβέρνησης-θεσμών για δημοσιονομικό χώρο

Στο Eurogroup του Μαρτίου οι πρώτες αποφάσεις – Τι αναφέρουν πηγές της ελληνικής πλευράς

eurogroup_5
Πενταπλό παζάρι που ανοίγει δρόμο για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και χαλάρωση λιτότητας –και χωρίς υπερπλεονάσματα όπως στο παρελθόν- ξεκίνησε με τους θεσμούς η κυβέρνηση. Έθεσε όμως παράλληλα και τις βάσεις για μια νέα Ανάλυση Χρέους που θα δίνει περιθώριο για μείωση των υψηλών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020.

Μετά την ολοκλήρωση σε θετικό κλίμα –όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση, οι ξένοι απεσταλμένοι έφυγαν κρατώντας ανά χείρας τις ελληνικές προτάσεις για αλλαγή χρήσης στα ANFA’s και SMP’s, ένα εξισορροπιστικό μηχανισμό (υπερ-) πλεονασμάτων και μη προσμέτρηση στα πλεονάσματα ορισμένων κονδυλίων για το μεταναστευτικό. Άκουσαν όμως και τον Χρήστο Σταϊκούρα να μιλά για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων και μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και άλλων φόρων.

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις . «Όταν θέτεις 5 διακριτά ζητήματα που σου ανοίγουν δημοσιονομικό χώρο, είναι δύσκολο να μη σου δώσουν τίποτε, ειδικά αν εκπληρώνεις επιτυχώς τις υποχρεώσεις σου» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Ούτε οι Θεσμοί» δεν βρήκαν ότι ανοίγεται δημοσιονομικό κενό μετά τις αλλαγές στο Νόμο Κατρούγκαλου τόνισε η ίδια πηγή, χαρακτηρίζοντας «αστείες» τις πληροφορίες για σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά προετοιμάζει και την δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. «Μέχρι τον Μάρτιο οφείλει η Αθήνα να την έχει τελειώσει» έλεγε σχετικά αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «και οι θεσμοί έδειξαν να αποδέχονται πως το 2019 θα κλείσει με Ανάπτυξη 2% περίπου και αυτό θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση και στο 2020».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης