Συντάξεις: Εφάπαξ η καταβολή των αναδρομικών

suntakseis_ar

Από 1η Οκτωβρίου η αναδρομικότητα είπε ο Γιάννης Βρούτσης - Αυξήσεις για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας και 1 ημέρα - Ένα εκατομμύριο οι ωφελημένοι από τον επανυπολογισμό

Αυξήσεις για όσους ολοκληρώσουν τον ασφαλιστικό τους βίο από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και 1 ημέρα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η δευτερή κατηγορία δικαιούχων που καλύπτει το νέο ασφαλιστικό αφορά και όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτοί θα πάρουν επίσης αυξήσεις, είπε ακόμα ο κ. Βρούτσης.

«Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι «όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 είχαν κοπεί και αυτές επανέρχονται». Σύμφωνα με τον ίδιο η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα πιο ακραία παραδείγμα στα 250 ευρώ.

Βρούτσης στον ΣΚΑΪ


Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αναδρομικότητα θα είναι από την 1η Οκτωβρίου ενώ περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα είπε «πρώτα έρχεται ο νόμος στη Βουλή, βγαίνει το ΦΕΚ και από τότε πρεπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις συντάξεις και τότε όλα τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ σε μια δόση».

Εκτίμησε, δε, ότι οι συνολικά ωφελημένοι από τον επανυπολογισμό θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο προσθέτοντας ότι ο επανυπολογισμός θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στο Πάσχα.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ακόμα τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί από εδώ και πέρα» κάνοντας λόγο για νόμο-ελπίδα «που αλλάζει το στάτους του ασφαλιστικού συστήματος».

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι στα μέσα του 2022 δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμμότητα από τις παλαίες συντάξεις που συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 1.000.000.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η παρακράτηση της σύνταξης σε όσους (συνταξιούχους) εργάζονται θα είναι πλέον μόνο 30%, ενώ επανέρχεται στο 70% η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Άγγελος

Ανταποδοτική σύνταξη : Εξαρτάται από τον συντάξιμο μισθό, επί τα έτη ασφάλισης επί τα ποσοστά αναπλήρωσης. Συντάξιμος μισθός : Είναι ο μέσος μισθός του συνόλου των αποδοχών (προσαυξημένες με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή –ΔΤΚ) από το έτος 2002 έως και τη ημερομηνία συνταξιοδότησης, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πολλά συνέβησαν, λόγω της κρίσης, σε ότι αφορά τα εισοδήματα . Όλοι οι ειδήμονες καθημερινά επικεντρώνουν την κριτική τους στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία όντως είναι πολύ μικρά, αν αναλογισθούμε πώς απο το 63% του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, πήγαν στο 42.8% με την δαμόκλειο σπάθη του Κατρούκαλου, για τα 40 χρόνια ασφάλισης. Κανείς δεν μιλάει για τον συντάξιμο μισθό και πώς αυτός επηρεάζει τις συντάξεις. Έστω δύο παντοπώλες, που βγήκαν στην σύνταξη το 2017, με 40 χρόνια ασφάλισης, με την ίδια ασφαλιστική κλάση και με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Του Α, το σύνολο των αποδοχών από 2002-2017 είναι 225000 ευρώ και επομένως ο συντάξιμος μισθός του είναι 225000/15/12=1250 ευρώ. Του Β, οι αποδοχές είναι 150000 ευρώ και επομένως ο συντάξιμος μισθός του είναι 150000/15/12= 833 ευρώ. Επαναλαμβάνω και οι δύο επί 40 χρόνια πλήρωναν τις ίδιες εισφορές. Ο Α, θα έχει ανταποδοτική 1250 Χ 42.8% = 535 ευρώ. Ο Β, θα έχει 833 Χ 42.8% = 356.60 ευρώ, διαφορά με τον Α 178 ευρώ τον μήνα. Δεύτερο σενάριο, πιό εφιαλτικό από το πρώτο, με τους ίδιους. Ο Β, το 2010 δεν άντεξε την κρίση και έκλεισε την επιχείρηση. Κάνοντας το σκατό του παξιμάδι εξακολούθησε να πληρώνει τις εισφορές του με χρήματα από τα έτοιμα, μέχρι την συνταξιοδότησή του. Το σύνολο των αποδοχών του για τα 8 χρόνια που ήταν εν λειτουργία, είναι 80000 ευρώ, άρα ο συντάξιμος μισθός του είναι 80000/15/12= 444 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι 444 Χ 42.8% = 190 ευρώ. Ο Α, άντεξε στην κρίση και είχε τις ίδιες αποδοχές. Με το δεύτερο σενάριο λοιπόν ο Α, θα έχει ανταποδοτική 535 ευρώ ενώ ο Β, παρ' όλο που έχει πληρώσει τις ίδιες εισφορές θα έχει ανταποδοτική 190 ευρώ. Διαφορά με τον Α, 345 ευρώ μηνιαίως. Περιπτώσεις όμοιες με τις ανωτέρω, χιλιάδες. Ωραία δικαιοσύνη. Ο Βρούτσης που προεκλογικά έλεγε πως : "Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται παρά μόνο καταργείται", τώρα επεμβαίνει μόνο σε ότι τον εξανάγκασε το ΣτΕ και θα κάνει μια μικρή διόρθωση, μόνο στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία και πάλι θα είναι πολύ κάτω των ποσοστών Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.

Παπαθανασίου Χρυσα

Με 28,5 χρόνια εκ των οποίων τα 26 με βαρέα και εννοείται με μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές το 2017 βγήκα με σύνταξη 720€ μόνο.Γιατι λόγω Κατρουγκαλου δεν υπολογιζόταν πλέον αυτό.Κι όλον αυτόν τον καιρό που συζητούνται τα θέματα των αδικιών κανένας ούτε δημοσιογράφος αλλά ούτε εκ της κυβερνήσεως δεν έθιξε το θέμα των βαρέων και τι θα γίνει και μαυτές τις συντάξεις και αν γίνει επαναυπολογισμος.

ΠΟΙΟ 2022

ΡΕ ΨΕΥΤΕΣ? ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2016 Κ ΖΟΥΝΕ ΜΕ 360 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ? ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ? Κ ΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.

Nim

Στην αρχή μας διαβεβαίωσαν ότι θα πάρουμε τα αναδρομικά μέχρι το τέλος του 2019, μετά με τη σύνταξη Φεβρουαρίου (δηλ. Τέλη Ιανουαρίου), μετά γράφτηκε για το Μάρτιο, τώρα πήγαμε στο Πάσχα. Οι μήνες τρέχουν και τα αναδρομικά αυξάνονται. Ποιανού έτους προϋπολογισμός θα "σηκώσει" αναδρομικά και αυξήσεις; Κάποιος μας δουλεύει...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΡΝΙΑΣ

13.254 ενσημα στην 28 κλασιπεστε μου ποσα θα παρω

Κλειώ

Για τους νεόπτωχους εργαζόμενους, που είναι στο δρόμο όλη μέρα κι έχουν παιδιά να μεγαλώσουν τίποτα πάλι; Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ηλικιωμένους να οδηγούν αμαξάρες και να κάνουν ντόλτσε βίτα και τους νέους-μεσήλικες να φυτοζωούν και να πεθαίνουν πρόωρα πάνω στο κυνήγι του επιούσιου...Πολύ δίκαιο, πράγματι...

Nim

Κάπου τα έχετε μπλέξει. Περιμένετε να πάρετε αύξηση από τις άδικες περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους; Τώρα, αν οι συντάξεις έγιναν αμαξάρες ή ότι άλλο, δεν σας αφορά. Δεν δουλέψατε 35-37 χρόνια για να σας κάνουν και κριτική πως θα ξοδέψετε τα χρήματα σας.

Μπαρμπαγέρος

Ηλθε η ώρα να κάνουμε και εμείς ντόλτσε βίτα, καλή μου κυρία.Οταν δουλεύαμε δεν είχαμε χρόνο και όρεξη,αλλά είχαμε και πολλές υποχρεώσεις.Τώρα θα τα τρώμε όπου μας αρέσει σε βάθος χρόνου όσο μπορέσουμε.Γιατί τα δουλέψαμε κοντά 4 δεκαετίες και τα χρυσοπληρώσαμε, ζώντας με μειωμένο εισόδημα και περιμένοντας να θερίσουμε τους καρπούς.Και πάλι ζημιωμένοι είμαστε.

Ριτα

Ο νόμος Κατρούγκαλου παρέμεινε ως βασικός κορμός στο νόμο Βρούτση. Οι όποιες αλλαγές είναι καθαρή αντισυνταγματικότητα του προηγούμενου νόμου, όπως άλλωστε εντελλουν και αποφάσεις του ΣΤΕ.Άρα, ψυχία και μικρές διορθώσεις θα γινουν, τα κλεμμένα απο τους συνταξιούχους θα συνεχίσουν να μην καταβάλλονται.

ενας.......

ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΠΑΙΡΝΑ 770 ΕΥΡΩ Κ ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΩ 500..... ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;;ΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΖΩ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΕΤΣΙ;;; ΟΤΑΝ ΧΤΙΖΑΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ;;;ΟΧΙ;;;ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ...ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ Κ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΩΘΕΝ Κ ΔΕΞΙΟΘΕΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΜΟΥΤΖΩΝΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ.....

Κόναν

Εδώ απειλούνται τα νησιά μας κ’ αυτοί κ’ εσείς το χαβά της σύνταξης ! Πλάκα έχει η ΦΩΤΟ !!! Ο λεβεντόγερος με τη μαγκούρα για να τρομάξουμε κ’ δίπλα του , ένας 55αρης με λευκό μακρύ μαλλί , σαν παιδί των λουλουδιών των 70’ -να υποθέσω συνταξιούχος ΔΕΚΟ από τα 45 που θέλει αύξηση ! Ρε σείς δεν πάμε καλά , καθόλου καλά ! Και η ΝΔ το παρακάνει , αν κ’ το να στηρίζεις τη σύνταξη μετά τα 30-35 χρόνια δουλειάς κ’ όχι στα 20-25 είναι λογικό , δεν είναι ώρα για αυξήσεις συντάξεων !Αν θέλουν ας κάνουν οριζόντια αύξηση στην κατώτατη του ΙΚΑ κ’ ΤΕΒΕ , στα χαμηλά δηλ. Μάλλον με μειώσεις φόρων θα είχαμε ένα σωστό κ’ γρήγορο μοντέλο ανάπτυξης !

χψω

Οι συνταξιούχοι γέροι.....50-55 ετών με σύνταξη από 1200 έως 1700 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς πρέπει να πάρουν και αναδρομικά ....Εμείς όμως οι εργαζόμενοι των 550 ευρώ πρέπει με τα ψιχουλα να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας! Η γενιά των σημερινών συνταξιούχων ευγενών ταμείων τα πήραν όλα.Μεγάλους μισθούς εφαπαξ-χαμηλα όρια συνταξιοδότησης μεγάλες συντάξεις με λίγα χρόνια εργασίας για αυτον το λογο το κράτος πρέπει να τους αποζημιώσει με αναδρομικά..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης