Τριπλό «παζάρι» της Αθήνας με τους θεσμούς για λιγότερη λιτότητα

Τριπλό «παζάρι» της Αθήνας με τους θεσμούς για λιγότερη λιτότητα

Νέα στρατηγική της κυβέρνησης για «κόφτη» στα συνεχή υπερπλεονάσματα, με τρία νέα «όπλα»

ypoik6777
Τακτική ελιγμών με νέες προτάσεις και αιτήματα ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των θεσμών, έχοντας ως στόχο την χαλάρωση της σκληρής λιτότητας στα επόμενα χρόνια.

Λίγους μήνες πριν τη μεγάλη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το υπουργείο Οικονομικών έχει οργανώσει νέα στρατηγική με τεχνικά και πολιτικά επιχειρήματα που θα βάζουν «κόφτη» στα συνεχή υπερπλεονάσματα, με τρία νέα «όπλα»:

1. Πρόταση για εξισορροπητικό μηχανισμό (smoothing mechanism) στα πρωτογενή πλεονάσματα:

Στόχος είναι να συμφωνηθεί πως, αν σε μια χρονιά επιτευχθεί υπερπλέονασμα, τότε η υπέρβαση αυτή να μειώνει τον στόχο του πλεονάσματος για τον επόμενο χρόνο.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε ήδη με τους θεσμούς και το επιχείρημα της Αθήνας είναι πως «η Ελλάδα έχει ήδη πολύ μεγάλους στόχους παραγωγής πλεονασμάτων» και, άρα, γιατί να πρέπει να υποχρεώνεται να παράγει ακόμα μεγαλύτερα; Αντιθέτως, το τυχόν υπερπλεόνασμα θα πρέπει να σταματήσει να πηγαίνει στο χρέος και να πηγαίνει στην οικονομία.

Γιατί να αποδεχθούν ένα τέτοιο αίτημα οι δανειστές; Μάλλον γιατί θα αφορά οριακές υπερβάσεις και μειώσεις των στόχων (πχ 0,1%-0,3%) καθώς δεν υποκαθιστά το κεντρικό αίτημα για ταχεία μείωση του βασικού στόχου 3,5% για τα πλεονάσματα, σε 2-2,5% του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης