Bloomberg: Ο Γιώργος Νίκας θέλει να προστατεύσει την περιουσία του και να αποφύγει τη σύλληψη

Bloomberg: Ο Γιώργος Νίκας θέλει να προστατεύσει την περιουσία του και να αποφύγει τη σύλληψη

«Είναι Έλληνας και ζει στην Ελλάδα» υποστήριξε ο δικηγόρος του σε δικαστήριο

nikas_ar
Νέες εξελίξεις στο πολύκροτο σκάνδαλο insider trading με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Νίκα μεταδίδει το Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας trader και ιδιοκτήτης εστιατορίου ο οποίος κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για παράνομα κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων προσπαθεί να προστατέψει την περιουσία του στις ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνέψει ενδεχόμενη σύλληψή του από τις αμερικανικές αρχές.

Ο 54χρονος Νίκας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος αξίας 6 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη και της αλυσίδας εστιατορίων GRK Fresh Greek

Την Τρίτη ο δικηγόρος του κατέθεσε αίτημα σε δικαστή προκειμένου να απορριφθούν οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του από την Securities and Exchange Commission (SEC) των ΗΠΑ που έχει «παγώσει» την περιουσία του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η SEC έχει προχωρήσει σε πάγωμα άνω των 2,6 εκατ. δολαρίων τα οποία ο Νίκας φέρεται να αποκόμισε χρησιμοποιώντας παράνομες πληροφορίες από τον Μπράιν Κοέν, έναν τραπεζίτη της Goldman Sachs ο οποίος δηλώνει αθώος. Ο Νίκας, όμως, σημειώνει το Bloomberg, δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες από τους αμερικανούς εισαγγελείς οι οποίοι τον έχουν χαρακτηρίσει φυγά.

Ο δικηγόρος του Νίκα, Χένρι Κλίνγκμαν, περιέγραψε τον πελάτη του στα έγγραφα που κατέθεσε ως «Έλληνα πολίτη που κατοικεί στην Ελλάδα». Οι εισαγγελείς σε επιστολή τον περασμένο μήνα σημείωναν ότι ο Νίκας έχει γνώση των κατηγοριών και ότι «σχεδιάζει να παραμείνει φυγάς στην Ελλάδα από το να δεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

Ο Κλίνγκμαν υποστήριξε ότι η  SEC δεν επέδωσε με σωστό τρόπο τις κατηγορίες κατά του Νίκα αν και η υπηρεσία έστειλε e-mail. Ο δικηγόρος του Νίκα υποστήριξε, ακόμα, ότι ο πελάτης του δεν ενεπλάκη σε insider trading.

Κλείσιμο
Το αμερικανικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα στις αρχές των ΗΠΑ να υποχρεώσουν τον Νίκα να επιηλέξει ανάμεσα στην περιουσία του και την ελευθερία του, σημειώνει το Bloomberg. H επίμαχη διάταξη αποκαλείται «fugitive disentitlement» και δίνει τη δυνατότητα σε δικαστή να απαγορεύσει σε κάποιον που αποφεύγει τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για να προστατεύσει την περιουσία του σε δημόσια διαδικασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης