LIVE

Κορωνοϊός

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι θα ισχύσει από 1/1/2020

eapodeikseis

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση του 30% με ηλεκτρονικά μέσα

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενεργοποιείται το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Στο εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δε θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.

Ανώτατο όριο στο ποσό των δαπανών είναι τα 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Ποιες δαπάνες μετρούν για το 30%

Στις δαπάνες, που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 30% περιλαμβάνονται έξοδα, όπως:

- έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων
- δίδακτρα
- ιατρικές επισκέψεις
- ιατρικές εξετάσεις
- νοσήλια
- ασφάλιστρα

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση του 30% με ηλεκτρονικά μέσα

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα εξαιρούνται, σύμφωνα με ρεπορτάζ από «Τα Νέα»,  πλήρως:

- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

- Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

- Φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

- Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

- Οι φυλακισμένοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Γιατί τέτοιο απύθμενο μίσος

Από αυτή την κυβέρνηση, για τους μεσαιο- μισθωτούς κ συνταξιούχους? Δεν είμαστε ΣΎΡΙΖΑΙΟΙ εντέλει, για να μας κυνηγάτε έτσι εξοφθαλμα! ΥΓ. Δεν κάνω αντιπολίτευση, τους ψηφισα, μήπως κάνουν την δουλειά τους, χρηστα! Δυστυχώς χάσαμε, ΣΎΡΙΖΑ ποτέ βέβαια, ελπίζω να δω δεξιοφιλελεύθερο, καθαρό, να προβάλει για να πορευτω, ειδάλλως πάλι καναπέ, θα κάτσω κ ας κουρεύονται!

Το μέτρο θα πέσει....

στα δικαστήρια γιατί είναι αντισυνταγματικό και μέτρο διπλής φορολόγησης, δηλαδή επαναφορολογεί ήδη φορολογηθέν εισόδημα. Ήδη συντάσσονται υποδείγματα για ενδικοφανείς προσφυγές και στη συνέχεια προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Το κράτος - μαφία που λέγεται Ελλάδα σε λίγο θα στέλνει μπράβους στα σπίτια μας για να εισπράττουν τους φόρους! Ξυπνήστε όσο είναι καιρός γιατί αν δεν υπάρξει αντίδραση και δεν τους βγουν τα νούμερα, του χρόνου το ποσοστό θα πάει στο 40%. Φόρος που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν έχει καταργηθεί ποτέ παρά μόνον όταν κηρύχτηκε παράνομος από τα δικαστήρια. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για τον ΕΝΦΙΑ κι ο Βαρουφάκης κι ο Βελόπουλος αλλά τώρα όλοι έχουν αποδεχτεί ότι ήλθε για να μείνει ισόβια....

north

Οτι κάνουν το κάνουν στο πόδι, ούτε σκέφτονται τι και πως. 30% σου λέει και εντάξει. Εγώ δίνω ένα σκασμό λεφτά σε στεγαστικό δάνειο, σχεδόν τα μισά λεφτά που παίρνω πάνε στην τράπεζα για την πληρωμή στεγαστικού δανείου, χωρίς να υπολογίζονται στις δαπάνες! Δηλαδή με τα υπόλοιπα μισά χρήματα θα πρέπει να καλύψω το 30%. Το δάνειο γιατί να μην μετράει δεν είναι χρήματα που δίνω, τι είναι; Λαμόγια άσχετοι όλοι τους! Μονο κοινωνικά επιδόματα στους γύφτους ξέρουν να δίνουν, και αυτο ξερουν και το κανουν καλα.

Αυτη

την φορα, το μονο που απομενει να κοψουμε ειναι η υποβολη φορολογικης δηλωσης.

Κοινή λογική Κο

Να ορίσουμε Παγκόσμια Ημέρα Σπατάλης κατά το πρότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης.....μόνο έτσι θα βγει το 30% σε ένα μικτό εισόδημα....Στην ΝΔ πρέπει κάποιος να τους πει ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να κάνει οικονομία για χ ψ λόγους....Στις 10.000 που ξοδεύω ετησίως πρέπει να έχω 6.500 Ευρώ με κάρτα, δηλαδή το 65% και όχι 30% που λένε και ξαναλένε.....!!!

τσίριζα, με τα μυαλά στα κάγκελα

Τι αγγελικά είναι αυτά που ψηφίζει τούτη η κυβέρνηση (του τσύριζα), και τι φορομπηχτικά τερτίπια μετέρχεται αυτή η κυβέρνηση (του τσύριζα) προκειμένου να ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Αμάν πια, με το καλημέρα, αυτή η κυβέρνηση (του σύριζα) δείχνει τέτοιο απύθμενο ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (αφού ως γνωστόν,ι τα εισοδήματα "φτώχειας", τα πάνω από 20.000 ευρώ, ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟ ΣΑΦΑΡΙ!!! Βρε απατεώνες (τσυριζέοι), εγώ είμαι μισθωτός και με υποχρεώνετε να "ξοδέψω" και το 30% του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που ήδη μου τον ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΕ;;;; Αυτό σημαίνει ότι ΜΕ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΞΟΔΕΨΩ μέσω τραπεζών το 39% και όχι το 30% του εισοδήματός μου, όπως ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ και αποσιωπούν τα φιλικά σας μέσα ενημέρωσης!!!!!!!!!!!!

@

Χωρις πλάκα. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως πληρώνονται με κάρτα τα κοινόχρηστα στον διαχειριστή;

George

Την περνάει στο μηχανάκι που έχει ο διαχειριστής. Ο δικός μου έτσι κάνει. Και μέσω web banking αν θέλεις. Ναι είναι εξωτερική η διαχείριση από εταιρία.

σταυρουλα

και οι φιλοξενουμενοι ανεργοι που δεν παιρνουν κεα με τι εισοδημα θα ξοδευουν;;;;;;αισχος....

@

"...θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.". Πραγματικό εισόδημα, όχι τεκμαρτό. Αν ο άνεργος μέσα στη χρονιά βγαλει 10 ευρώ, θα χρειαστεί e-αποδείξεις 3 ευρώ, αλλιώς θα πληρώσει 66 σεντς φόρο. Δύσκολο;

Veteran

...Οι πεθαμενοι?

GK

Δεν ιδρώνει το αυτί τους αν και η επιτροπή της βουλής έβγαλε το μέτρο αντισυνταγματικό. Η αποθέωση είναι ότι το 30% λογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα χωρίς να αφαιρεθούν οι φόροι (εκτός εισφοράς αλληλεγγγύης). Άλλη μια απάτη. Τουλάχιστο έπρεπε να λογίζεται στο ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ δηλαδή μειον τους πάσης φύσεως φόρους. Αίσχος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης