Κοινωνικό μέρισμα: Από 17 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τους δικαιούχους

ypourgiko-mitsotakis20

Θα δοθούν 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά - Στόχευση στους ασθενέστερους, στήριξη σε όλους - Δείτε τους δικαιούχους και τα κριτήρια

Κοινωνικό «μέρισμα» και υπερπλεόνασμα από πραγματική «υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας, με φοροελαφρύνσεις και όχι διαρκή υπερλιτότητα, θα μοιραστούν εφέτος 250.000 ελληνικά νοικοκυριά. Από επτακόσια ευρώ θα λάβουν όσοι τα έχουν απολύτως ανάγκη, κάνουν φορολογική δήλωση τουλάχιστον 10 χρόνια στην Ελλάδα και δεν κρύβονται πίσω από τη φοροδιαφυγή:

- πολύτεκνες οικογένειες που μεγαλώνουν 4 και 5 ή περισσότερα παιδιά με εισόδημα έως 20.000,

- σπιτικά με έναν ή και τους δύο γονείς άνεργους, αλλά και

- γονείς που έχουν τη φροντίδα παιδιού με διαπιστωμένη αναπηρία.

Επτακόσια ευρώ δεν έχουν τόση σημασία όσο έχει σημασία η επιλογή των ανθρώπων που θα τα λάβουν. Για να φτάσουν στους δικαιούχους τα λεφτά, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε και τρεις «κόφτες», που θα αποτυπωθούν στην ειδική απόφαση που θα εκδοθεί:

§ Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη. Πρέπει να έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

§ Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

§ Το σύνολο των καταθέσεων του νοικοκυριού, σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Σταϊκούρας, ετοιμάζεται παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban.

Κατά την εκτίμηση του η διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί στις 26 του μήνα ώστε να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.

«Υπεραπόδοση» αντί «υπερλιτότητα»

Ξεχωριστή σημασία πάντως έχει, όχι μόνον το ίδιο το υπερπλεόνασμα, αλλά και το πώς αυτό προκύπτει σε σχέση με άλλες χρονιές:

1. Τα 175 εκατομμύρια ευρώ υπερπλεόνασμα δεν εντυπωσιάζουν. Πέρυσι τον Δεκέμβριο η τότε κυβέρνηση μοίραζε τα 4πλάσια (800 εκατ ευρώ) σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους,(και όχι σε 1 εκατομμύρια δικαιούχους.

Με μια μεγάλη διαφορά: τον Δεκέμβριο του 2018 δεν πλησίαζαν εκλογές, ούτε μοιράστηκαν από το Πάσχα ήδη 1,1 δισεκατομμύριο σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντιθέτως οι στερήσεις 11 μηνών οδηγούσαν σε ένα υπερπλεόνασμα που ξεπερνούσε κατά σχεδόν 2 δις. ευρώ ακόμα και την μνημονιακή υποχρέωση για πλεονάσνατα 3,5%.

2. Η υπέρβαση του στόχου για τα πλεονάσματα προερχόταν μέχρι πέρυσι από την «υπεραπόδοση» της λιτότητας αντί της Οικονομίας. Μιας Οικονομίας που από το 2017 λεγόταν πως θα φτάσει σε Ανάπτυξη 2%, αλλά ποτέ δεν άγγιξε αυτό το όνειρο.

Αντίθετη όμως ήταν η πορεία φέτος, όπως την περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες στη Βουλή:

- Στις 15 Μαΐου 2019, λίγες μερες πριν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε για την λεγόμενη «13ης σύνταξης»: «Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, είναι 1,1 δισ. ευρώ για το 2019 και αυτός εξαντλήθηκε. Αν εσείς (η ΝΔ) πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερος, να μας πείτε πού θα κόψετε». Δηλαδή πριν τελειώσει η χρονιά και φανεί αν περίσσεψαν και πόσα, δόθηκαν 1,1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους.

- Στις 7 Ιουλίου, όχι μόνο δεν παρέλαβε δημοσιονομικό χώρο (υπερπλεόνασμα) η νέα κυβέρνηση, αλλά βρήκε και δημοσιονομικό κενό, περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 2019. Το αποκάλυψε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου (το οποίο έφεραν στο φως η εφημερίδα το ΘΕΜΑ και το business stories) που μιλούσε για δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ.

- Στους μήνες που ακολούθησαν, η νέα κυβέρνηση υπερκάλυψε το «κενό» αυτό. Στο β΄εξάμηνο συνολικά ως τώρα δημιούργησε, χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. ευρώ, μαζί με το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

- Αντί να μοιράσει …«14η σύνταξη» τον Δεκέμβριο, με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση διέθετε μεγάλο μέρος του πλεονάσματος. Ποιοι ωφελήθηκαν και πόσο στους τελευταίους 6 μήνες; ‘Όλοι χωρίς εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση:

Α) Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Κόστος 205 εκατ. ευρώ. Στόχος, να στηριχθούν μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

Β) Καταβάλλει εμπροσθοβαρώς αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Κόστος 68 εκατ. ευρώ. Στόχος, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Γ) Μείωσε την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα. Κόστος 138 εκατ. ευρώ. Στόχος όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Δ) Κάλυψε έκτακτες δαπάνες σε εθνική άμυνα, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Κόστος; 61 εκατ. ευρώ. Στόχος, η ασφάλεια και η καθημερινότητα των πολιτών.

Ε) Κάλυψε οφειλές στη ΔΕΗ. Κόστος; 200 εκατ. ευρώ. Στόχος η διάσωση του οργανισμού, επ’ ωφελεία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Και παρά τις παροχές συνολικά 1,7 δις. ευρώ η κυβέρνηση χορηγεί και έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Κόστος 175 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (80)

ΙΓ

Είμαι τρίτεκνος, δουλεύω μόνο έγω, (δόξα στο θεό) αισθάνομαι όμως εντελώς πεταμένος.. Δεν είμαι ζητιάνος, ούτε θα έλυνε το οικονομικό μου πρόβλημα το κοινωνικό μέρισμα. Όμως δυστυχώς δε ξέρω αν καταφέρω να βγάλω το μήνα μετά τις γιορτές. Βέβαια υπάρχουν και χειρότερα..Ωστόσο έστω και μια δήλωση για τους τρίτεκνους από αρμόδια χείλη δεν άκουσα.. Σαν ξαφνικά να μην υπάρχουν οικογένειες με τρία παιδιά..Δε ξέρω ίσως και να τα βλέπω στραβά..Δημογραφικό πρόβλημα μετά σου λένε..Να μου ζήσεις ρε Σταικούρα, μπράβο σου εσύ και τα 700αρια σου..Και καλά αύξησες το μέρισμα αποκλείοντας κόσμο και κοσμάκι..

ΠΙΠΙΣ

ΦΩΣΤΗΡΑ ΜΟΥ ΕΣΥ ! ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΑΥΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΑ . ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΜΕΑ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ .

ELENl

Απόψεις πολλές και διαφορετικές ! άλλος σχετικά ευχαριστημένος? άλλος δυσαρεστημένος? κ αδικημένος? σεβαστές όλες οι γνώμες. Τα επιδόματα δεν είναι κάτι καινούργιο κρατάει χρόνια ολόκληρα σε καλές εποχές πριν τα μνημόνια τα έπαιρναν οι πάντες όσα και να έβγαζε κανείς από επιχειρηματίες ? δημόσιους υπαλλήλους? ιδιωτικούς ότι ήθελες είχε τους πάντες μέσα. και εννοείται ήταν τόσα πολλά τα επιδόματα που δεν τα έπαιρνε κανένα άλλο κράτος είχε όλες τις κατηγορίες επιδομάτων ότι υπήρχε κυριολεκτικά κ μεταφορικά όλα ανεξέλεγκτα χωρίς έλεγχο χωρίς κρητηρια και το βασικό χωρίς συνείδηση Ήρθαν τα μνημόνια κόπηκαν πολλά άλλα δυστυχώς πάντα οι ίδιοι κ ίδιοι είναι που παίρνουν τα επιδόματα τόσα χρόνια? όπως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κ δουλεύουν εννοείτε μαύρα χρήματα κ παίρνουν το ταμείο ανεργίας και έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες ΔΕΗ! ΔΕΥΑΠ! κάρτες τα πάντα κάνουν διακοπές πάντα! στην εφορία ποτέ κανείς τους δεν πάει να πληρώσει εδώ κ χρόνια !!! Επανέρχομαι το είπα από την αρχή όντως υπάρχουν πολλοί που αδικήθηκαν κ είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα βασικά όπως κ άλλοι πολλοί έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να καταργήσει τα επιδόματα και καλά κάνει δεν μπορεί όλοι η Ελλάδα να ζει με επιδόματα εις βάρος άλλων είναι αδικία μεγάλη για πολλούς. Πιστεύω ότι δεν έγινε σωστή αξιολόγηση ? δεν έχουν όλα τα στοιχεία αναλυτικά να κάνουν σωστή κατανομή του επιδόματος σαφώς και πρέπει να το πάρουν όσοι το έχουν ανάγκη πραγματικά !! Εμείς τι να πούμε? που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε ?και ξαναπληρωνουμε για όλους!!!! Γιατί? ούτε διακοπές ξέρουμε ούτε τίποτα απολύτως να είμαστε μόνο συνεπείς σε όλα!! Και μην πει κανείς τι μισθούς παίρνουμε είναι γνωστά σε όλους τίποτα !! όπως άλλωστε οι περισσότεροι Πως λέγεται αυτό ? ΑΔΙΚΙΑ! είναι πολύ λίγο ...

Σταϊουρα είσαι

Για τον Π.........τσο

SPYROS

Συμφωνα με την επισημη ενημερωση της ΕΡΤ1 (πρωινη εκπομπη) απο τις 250,000 οικογενειες που θα παρουν το επιδομα των 700 ευρω, οι 50,000 ειναι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!! Δδη, μενουν εκτος απο την επιδοτηση αυτη (αχρειαστη κατα την γνωμη μου) ανεργοι χωρις οικογενεια, αστεγοι, τριτεκνοι, και διαφορες αλλες κατηγοριες ελληνων που πραγματικα υποφερουν αλλα ειναι εκτος των παραμετρων, αλλα ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΓΥΦΤΟΙ και διαφορα ΛΑΜΟΓΙΑ με τα λεφτα τα δικα μου και των αλλων ελληνων που φορολογουνται αγριως και πληρωνουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ Εφορια και ΕΝΦΙΑ για να κανει ο Κουλης ψηφοθηρικη πολιτικη με τους σκατοχρωμους!!! Δεν φθανει που ειναι παρανομοι, κλεφτες, εγκληματιες τους πληρωνουμε κιολας απο τα χρηματα της πιο αγριας φορολογιας στον Κοσμο συμφωνα με τα στοιχεια του ΟΑΣΑ! Α να χαθειτε...

300

Αφού είναι όπως λες παράνομοι και κλέφτες κι εγώ μαζί σου πως ο Κουλης κάνει ψηφοθηρική πολιτική;;;Αφού δεν ψηφίζουν τι όφελος έχει;;; Ρεεεεε κούνησε το κεφάλι σου και τράβα την επόμενη να ψηφίσεις Αλέξη που στους προεκλογικους του αγώνες μονάχα Πακιστανούς και γυφτους είχε άσε δε οι λαθρο τα ταξικά αδέρφια του και αλληλεγγύη στους μετανάστες και τα σώβρακα του Έλληνα στους μετανάστες και και και ΟΛΕ

Κάποιος υπεύθυνα να μου απαντήσει

Πρωην ελ.επαγγελματιας τωρα άνεργος, στον ΟΑΕΔ ειχα κανει απλα μια εγγραφή πριν απο 3 χρόνια, με ετησιες ηλ. αγορες κατω απο 3 000 και φιλοξενούμενος στους γονείς μου ομως με πληρωμενες ολες τις εισφορές τα τελευταία 20 χρόνια και 2 φορες πλήρωσα και κατι διχιλιαρα για περαιώσεις, τι παίρνω σε αυτη τη περίπτωση?

Ερώτηση

Θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα και οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο δημαρχείο Μενιδίου?

Θα

Τα πουμε στην καλπη.... Ντροπη μονο. Αποροι σχεδον, με μηδενικη φοροδιαφυγη, τυπικοι σε ολα απεναντι στο κρατος κ μενουν εκτος ...τα λεμε καλπη

Άπορος ;;;

Άπορος και τυπικός σε όλα σου πως γίνεται ;;πως πληρώνεις άπορε τις υποχρεώσεις σου;;μήπως τα μεροκάματα είναι μαύρα;; Να φτιάξεις μια κάλπη και κάθε πρωί να ψηφίζεις σύμφωνα τη βολή σου...

ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΙΡΝΩ ΚΕΑ 136 ε. Δεν χρειάζομαι στις γιορτές "ένα" μέρισμα του μερίματος ;;!! Πέρυσι που το πήρα, άδικα το πήρα;

ΜΥΡΜΙΔΟΝΑΣ

τι αναλγησία είναι αυτή σε σχέση με τα ΑΜΕΑ. Ηλικιακός κόφτης ρε εσείς; Ντροπή....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης