Σε εξέλιξη το ραντεβού Μητσοτάκη με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: Περισσότερα data, μικρότερο κόστος

mitsotakis-data0

Βάσιμη η εκτίμηση ότι είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των data τουλάχιστον κατά 50% χωρίς να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση

Συνάντηση με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης είναι το κόστος τηλεφωνίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη προϊδεάσει τους υπεύθυνους των εταιρειών για τις προθέσεις του, ζητώντας από τις εταιρείες να ρίξουν τις τιμές, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να διαλύσει έναν κλάδο που το 2018 συνέβαλε στο 2,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, με βάση τα νούμερα και τους μέσους όρους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αποδεικνύεται πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στον τιμοκατάλογο και στην παροχή υπηρεσιών από τις εταιρείες στην Ελλάδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εδραιωμένη και βάσιμη εκτίμηση ότι χωρίς να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση ούτε για τις εταιρείες ούτε για τους πελάτες είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των data τουλάχιστον κατά 50%.

Το βασικό επιχείρημα των εταιρειών για το υψηλό -σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- κόστος τηλεφωνίας αφορά την υψηλή φορολόγηση. Η συζήτηση δεν αποκλείεται να περιστραφεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σκοπός δεν είναι να πέσουν οι τιμές, αλλά να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να βρεθεί μία λύση μέσω της οποίας θα μειωθεί το κόστος για τους πολίτες και ταυτόχρονα, δεν θα υποστούν ζημιές οι εταιρείες.

ΙΟΒΕ: 6η πιο ακριβή η Ελλάδα λόγω φόρων

Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνει ότι, παρά την αύξηση που έχει καταγραφεί, ο μέσος Ελληνας χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος χρήστης. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΟΒΕ, κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών 1,5 φορά λιγότερο απ’ ό,τι στην ενωμένη Ευρώπη των «28». Το ΙΟΒΕ στη μελέτη του υποστηρίζει ότι το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις προ φόρων και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις μετά από φόρους. Συγκεκριμένα, μεταξύ 21 χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση με βάση το υψηλότερο κόστος χρέωσης και μετά την προσθήκη των φόρων (ειδικού τέλους και ΦΠΑ) ανεβαίνει στην 6η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φορολογία ανέρχεται από 39% έως 49% του λογαριασμού, με τον μέσο όρο στο 40%.

Ωστόσο, αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα για το κόστος κινητής τηλεφωνίας και κυρίως για τις χρεώσεις δεδομένων όπως τις παρουσιάζουν διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) από το 2015, δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε φέτος η Κομισιόν, «κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Ελλάδα σημείωσε ελαφρώς μεγαλύτερη πρόοδο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κατατάσσεται ωστόσο 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019».

data_map


Ε.Ε.: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη

Σχετικά με τις τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες για δεδομένα σε κινητή μέσω φορητών συσκευών (laptop, tablet κ.λπ.) το report DESI της Ε.Ε. σημειώνει: «Οι τιμές στην κινητή για φωνή με δεδομένα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανά την Ευρώπη. Στο πακέτο που αφορά 300 δωρεάν κλήσεις και 1 GB σε data οι ελάχιστες τιμές κυμαίνονται μεταξύ 8 ευρώ και 59 ευρώ, με μέσο όρο στην Ε.Ε. στα 22 ευρώ, ήτοι 2 ευρώ πιο φθηνά σε σχέση με έναν χρόνο πριν». Η χώρα μας όμως είναι η δεύτερη ακριβότερη με 56 ευρώ, με «πρωταθλήτρια» πανευρωπαϊκά τη Βουλγαρία με 59 ευρώ. «Οι πιο φθηνές χώρες», σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής, «είναι το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία με τιμές κάτω των 10 ευρώ».

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες στην Ελλάδα προτάσσουν επανειλημμένα το ζήτημα της φορολογίας (τέλος κινητής, συνδρομητικής και σταθερής) για τον καταναλωτή αλλά και το επιχειρείν, καθώς και το υψηλότερο κόστος ανάπτυξης δικτύων λόγω της γραφειοκρατίας και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Επιτροπής, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά την Ευρώπη και όσον αφορά τα πακέτα δεδομένων για χρήση μέσω φορητών συσκευών (laptop και tablets), τα οποία παρουσιάζουν μείωση από 5% έως 16% από το 2016.

Στα πακέτα των 5 GB (δεν περιλαμβάνεται η φωνή) οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,7 και 42 ευρώ. Και εδώ οι τιμές στη χώρα μας είναι υψηλές, κοντά στα 26 ευρώ (17 ευρώ είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), με την Ελλάδα να είναι τέταρτη πιο ακριβή πανευρωπαϊκά. Η πιο ακριβή χώρα είναι η Κύπρος με 43 ευρώ, ενώ οι φθηνότερες χώρες είναι η Ιταλία, η Πολωνία (κάτω από τα 5 ευρώ) και η Σουηδία. Οπως προκύπτει από την έκθεση για τη χώρα μας στον Δείκτη DESI, «με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξη σε σχέση με το 2017».

Cable: Η 7η ακριβότερη στον κόσμο

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της βρετανικής Cable, για το κόστος ενός GB η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στην Ευρώπη με 28,88 ευρώ ανά GB, με την Ουκρανία να έχει το φθηνότερο, στα 0,45 ευρώ ανά GB. Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 7,5 ευρώ. Η έρευνα αφορά το 2018 και βασίζεται σε ονομαστικές τιμές πάνω από 6.300 πακέτων κινητής τηλεφωνίας από 230 χώρες. Για την εξαγωγή των στοιχείων για την Ελλάδα η Cable βασίστηκε σε 15 διαφορετικά πακέτα κινητής και σε ό,τι υλικό προσφέρουν οι πάροχοι στους επίσημους ιστότοπούς τους. Πηγές των εγχώριων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θεωρούν τη συγκεκριμένη έρευνα (που παρουσιάζει τους Ελληνες καταναλωτές να πληρώνουν την 7η υψηλότερη χρέωση στον κόσμο ανά GB) αναξιόπιστη, επειδή τα στοιχεία στα οποία βασίζεται προέρχονται από τις επίσημες ονομαστικές τιμές και όχι τις πραγματικές, στις οποίες υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις ανα πελάτη.

Telecomparer: Αστρονομικές διαφορές στις χρεώσεις για data

Σύμφωνα με την Telecomparer, εταιρεία που εξειδικεύεται σε μελέτες και έρευνες αγοράς για τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με βάση τις τιμές που έχει η Ολλανδία για πακέτα που προσφέρουν κλήσεις χωρίς όριο και 1-2 GB, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 138%. Αν οι παροχές των GB αυξηθούν σε 2-5, τότε η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 198%, ενώ αν πρόκειται για συμβόλαια με 5-10 GB είμαστε ακριβότεροι κατά 184%. Αν η σύνδεση αφορά κλήσεις χωρίς όριο αλλά πάνω από 10 GB, τότε οι τιμές στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες της Ολλανδίας κατά 267%. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και βασίζεται τουλάχιστον σε 1.300 πακέτα συνδέσεων από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τι λένε οι εταιρείες κινητής

Οι πάροχοι, από την πλευρά τους, φαίνεται σε αυτή τη φάση ότι τείνουν ευήκοα ώτα στην παραίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, ωστόσο προτάσσουν ότι το ζήτημα δεν είναι μονοδιάστατο, πολύ περισσότερο μέσα σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης του πακέτου που πληρώνει ο καταναλωτής, παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να επανεξεταστεί από το οικονομικό επιτελείο. «Ακούμε το αίτημα, αλλά μειώστε κι εσείς τη φορολογία», απαντούν χαρακτηριστικά οι εταιρείες.

«Το θέμα της φορολόγησης το αντιλαμβανόμαστε και το εξετάζουμε, και είναι βούληση της κυβέρνησης, όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση και δημιουργείται δημοσιονομικό μαξιλάρι, να αποκλιμακώνουμε και τους φόρους», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το βήμα του 21ου συνεδρίου της Infocom, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσία των τριών CEOs των παρόχων: του κ. Μιχάλη Τσαμάζ του ομίλου ΟΤΕ, του κ. Χάρη Μπρουμίδη της Vodafone Hellas και του κ. Νάσου Ζαρκαλή της Wind.

Το παράθυρο λοιπόν για μείωση των τιμών στα δεδομένα της κινητής πράγματι έχει ανοίξει, ενώ και το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική μείωση της φορολογίας, η οποία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μεταξύ 39%-49% στους συνδρομητές με συμβόλαιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (77)

δεύτερη 4ετία εύκολη

Γεια σου ρε Κυριακο μάγκα, φέτος τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε αρχοντικά, το τραπέζι θα είναι γεμάτο data. Καθρεφτάκια μας πουλάει ρε, ξυπνήστε!

Χεχεχε

Επειδή τα ΜΜΕ κυρίως τα κανάλια περνουν διαφημίσεις από τα καρτέλ της κιν.τηλ κάνουν μωκο την πάπια τσιμουδια για τη ληστεία των εταιρειών.Χαβαλες κράτος, ασχολείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το αυτονόητο.Ρεζιλικια

Ελεος

Αντί δηλαδή να κάνει τόσα χρόνια η επιτροπή ανταγωνισμού την δουλειά της και να βαράει πρόστιμα καθημερινά για τις εναρμονισμένες πρακτικές και το φιξάρισμα τιμών από το καρτέλ ώστε να πέσουν οι τιμές λόγω ανταγωνισμού κοιτάει ο πρωθυπουργός να μειωθούν με το ζόρι οι χρεώσεις? Παλι δηλαδή θα τις πάνε και οι τρεις στα ίδια επίπεδα και σίγουρα θα βρουν τρόπο να τα πάρουν από αλλού,το δούλεμα της αρκούδας δηλαδή. Επίσης θα τους πάτε ποτέ στα δικαστήρια να πληρώσουν πρόστιμα που ακόμα και μετά την ισχύ των νέων νόμων ιδιωτικότητας στην Ευρώπη συνεχίζουν ακάθεκτοι να πουλάνε δεξιά και αριστερά τα τηλέφωνα και στοιχεία?

Νικόδημος

Για τις χρεώσεις των τραπεζών θα γίνει τίποτα? Έχω δόση δανείου 80 ευρώ και για μεταφορά από άλλη τράπεζα για να πληρωθεί η δόση δίνω σε κάθε τράπεζα 4 ευρώ. Δηλαδή το κόστος μεταφοράς είναι 10% της δόσης!!!!! Αναγκαστικά κάνω την μεταφορά κάθε 3 μήνες, ο τόκος υπερημερίας είναι πολύ μικρότερος από τα 16 ευρώ που κερδίζω!!!!! Συντονιστείτε και ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ

OO

Οι αρμόδιοι υπουργοί τι κάνουν; Κάθεται κοτζάμ Πρωθυπουργός και ασχολείται με τέτοια θέματα.

Αννα

εταιρίες καρτέλ, οι ακριβότερες χρεώσεις στην Ευρώπη...μειώστε φόρο πετρελαίου και ρεύματος, να ζεσταθεί ο κόσμος και τα mb να τα φάτε.. έχετε εξαθλιώσει τους Έλληνες, απατεώνες, πουλημένοι πολιτικάντηδες!

προσοχή μόνο

μη κατά λάθος καταργήσετε τον φόρο συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Ακρίβεια

Στην έρευνα της Cable η Ελλάδα ειναι η 7η ακριβότερη παγκοσμίως. Μαζί με την Ελλάδα στο G7 των πιο ακριβών χωρών ειναι η Ζιμπάμπουε, η Ισημερινή Γουινέα, η Αγία Έλενα (ΗΒ), τα Νησία Φώκλαντ (ΗΒ), οι Βερμούδες (ΗΒ) και το Τζιμπουτί... Οι απομακρυσμένες Βρετανικές κτήσεις δικαιολογούν τα ακριβά data, μιας και στηρίζονται στην ακριβή δορυφορική σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης το κόστος επένδυσης ανά συνδρομητή είναι τεράστιο αναλογικά, μιας και ο πληθυσμός τους είναι όσο αυτός των Γρεβενών. Πάμε στις αφρικανικές χώρες. Εκεί έχει διαφθορά φουλ, τα κόστη εγκατάστασης κεραιών, τα ενοίκια των σταθμών που βρίσκονται οι κεραίες, οι προμήθειες των συνεργατών πωλήσεων και η απόκτηση άδειας κινητής κοστίζουν πανάκριβα, ενώ οι εταιρίες λόγω των συνεχών ταμειακών ροών τους πέφτουν θύματα "εκβιασμού" από διαφημιστικές και ΜΜΕ. Σας θυμίζει κάτι; Μήπως είμαστε τελικά κατά λάθος Ευρωπαίοι; Μήπως έχουμε περισσότερα κοινά με τη Ζιμπάμπουε από όσο φανταζόμασταν;

Nikos

Κάτσε να μπει και η Ρουμανία στο ευρώ και τα ξαναλέμε!

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Επίσης δείχνετε ότι μειώνετε το φόρο στις συντάξεις και δημιουργήσατε μεγάλο ντόρο για να σας πει ο κόσμος μπράβο, ενώ στην ουσία η μείωση είναι μηδαμινή, όταν λέτε ότι μειώνεται ο φόρος από το 22% στο 9% μέχρι τα πρώτα 10.000 ευρώ έσοδα. Αυτό είναι κοροϊδεία, διότι στα πρώτα 10.000 ευρώ. τα 8634 ευρώ είναι αφορολόγητα, άρα φορολογίσιμα με 9% είναι μόνον τα υπόλοιπα 1366 ευρώ και μετά από 10.001 ευρώ έσοδα και άνω παραμένει η φορολογία στα 22%. Γιατί από τα 10.001 ευρώ δεν ανεβάζετε τη φορολογία κλιμακωτά, δηλαδή ένα μέρος των χρημάτων στο 13%, ένα δεύτερο στο 17% και μετά στο 22%;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης