Bloomberg: Μετρημένες οι μέρες του λιγνίτη στην Ελλάδα

Bloomberg: Μετρημένες οι μέρες του λιγνίτη στην Ελλάδα

Η σύγκρουση μεταξύ κόστους και προστασίας του κλίματος καθιστά πραγματικό ρίσκο τον λιγνίτη για το μέλλον της χώρας - Πώς θα γίνει η μετάβαση από τον λιγνίτη σε καθαρότερες μορφές ενέργειας

lignitikes
Τεράστιοι εκσκαφείς σκαλίζουν το βραχώδες έδαφος σε αυτή την ελληνική πόλη που κάποτε ανταγωνιζόταν τη Σπάρτη της αρχαίας Ελλάδας, για να πάρουν λιγνίτη – μια μορφή ενέργειας που πλέον βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.

Ο θρύλος λέει ότι η Μεγαλόπολη ήταν το σημείο όπου ο Δίας συγκρούστηκε με τους Τιτάνες, επειδή το έδαφος εκεί σιγόκαιγε σαν να είχε μόλις χτυπηθεί από τους κεραυνούς του Διός. Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή αυτή της νότιας Πελοποννήσου έχει μεγάλο απόθεμα λιγνίτη – υγρής μορφής άνθρακα που αποτελεί τεράστια πηγή ενέργειας η οποία τροφοδοτεί την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, τώρα, στην εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το κόστος των αδειών για την καύση των πιο ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων έχει καταστήσει αυτά τα παλιά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Η καταχρεωμένη ΔΕΗ θα ξοδέψει μόνο φέτος έως 300 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει αυτά τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη, ενώ το 2018 είχε ξοδέψει 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης