Νέο φορολογικό: Διαγράφονται πρόστιμα και οφειλές κάτω των 10 ευρώ - Έρχονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

efories_ar

Αλλαγές «στα σκαριά» για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ - Αυτόματη εξόφληση οφειλών με πώληση ακινήτου - Στα 500 ευρώ παραμένει το όριο για πληρωμές με μετρητά - Χωρίς ηλεκτρονικές δαπάνες 30% οι δωρεές στο δημόσιο και η διατροφή διαζυγίου

Με αλλαγές και εκπλήξεις έρχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες ή ώρες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις φόρων (9% αντί 22% στα νοικοκυριά για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ή 24% αντί 28% στις επιχειρήσεις), εισάγει στην ηλεκτρονική εποχή τις συναλλαγές των επιτηδευματιών μεταξύ τους αλλά και με την εφορία. Από το 2020 καταργούνται σταδιακά τα έντυπα τιμολόγια και οι φορολογικές κινήσεις της αγοράς θα δηλώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά παρέχοντας και πλήρη έλεγχο στην εφορία για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων.

Με άλλες διατάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, επέρχονται οι εξής βελτιώσεις ή αλλαγές:

Συναλλαγές

- Παραμένει στα 500 ευρώ και δεν μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην πρόβλεψη που είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση.

- Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020, θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου που δίνει κάποιος, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή "Τώρα ό,τι συμβαίνει".

Οφειλές στην εφορία

- Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Την αποκάλυψη έκανε το Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την επιβεβαίωσε στην ίδια συνένετευξη ο υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητος κ.λπ.) για ασήμαντης αξίας ποσά. Χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στον παραλογισμό και μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος αφού εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρείται κόσμος -ειδικά σε επαρχία και νησιά- που μετακινείται για μικροφειλές που δημιουργήθηκαν και υφίστανται εν αγνοία τους (π.χ. από τόκους για λάθος ταυτότητα πληρωμής δόσεως ή υπόλοιπα οφειλης λόγω θανάτου κ.λπ.) και ποσά που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί και το μελάνι ή τις εργατοώρες που ξοδεύει η φορολογική διοίκηση, για να επιδιώκει την είσπραξή τους.

- Καθιερώνει τις e- Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο χωρίς ταλαιπωρία. Κατά την μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

- Συγκροτείται Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο. Με βάση τις αλλαγές αυτές, ως τον Μάιο θα έχει αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ του 2020. «Πληρώνοντας λίγα παραπάνω, όσοι πλήρωναν λιγότερα από όσα πρέπει αναμένουμε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

- Δεν χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά. Οι δύο εκπτώσεις φόρου θα ισχύουν κανονικά, παράλληλα και αθροιστικά.

Επιπλέον, στο νέο νομοσχέδιο που καταθέτει, το υπουργείο Οικονομικών:

- καθιερώνει φόρο 9% στα νοικοκυριά, 5% στα μερίσματα και 24% στις επιχειρήσεις, δηλαδή φοροελαφρύνσεις 950 εκατ. ευρώ για το 2020.

- μειώνει τους φόρους για παροχές σε είδος, αλλά και στα stock options στους εργαζόμενους (στο 15% από 45% σήμερα)

- καταργεί το "χαράτσι" 0,6% στο leasing και το factoring

- "παγώνει" τον ΦΠΑ και αναστέλλει φόρους στα ακίνητα

- επιστρέφει λεφτά σε όσους κάνουν ανακαίνιση κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Επιμένει

Επιμένει στο 30% ενώ στο διαύγεια έχει γίνει χαμός από λογικότατες ενστάσεις!!! Άρα πλέον γνωρίζει, και εν γνώσει του θέλει να μας φορολογήσει!

Έξυπνος Έλληνας

ΑΡΕ ΚΟΥΒΑΡΝΤΑΔΕΣ ΑΔΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΟ 30%

Του χρόνου θα δούμε

Εγώ ξέρω ότι αν παίρνεις ένα μαγαζί με πολλά κέρδη .. όταν το αγοράζεις δεν αλλάζεις τα πιάτα , το μάγειρα , τη διακόσμηση και την τιμολογιακή πολιτική αλλά ακολουθείς τα ίδια .. αυτοί εδώ τα ανακατεψαν καλά πάλι .. η Ελλάδα είχε κέρδη πλεόνασμα μόνο με ΣΥΡΙΖΑ τόσα έτη ιστορίας .. όλοι οι άλλοι μέσα το βαζαν το μαγαζί κάποια μέτρα είν' καλά κάποια ειν ξεκάθαρο ότι στρέφοντε κατά φτωχών για να τους πάρουν περισσότερα .. αφού εχουμε πλεόνασμα ούτε ένα ευρώ δικαιολογείται να πάρει από φτωχό και τη μεσαία τάξη ο Μητσοτάκης παραπάνω ούτε ένα ..του χρόνου που θα πληρώσετε παραπάνω αναρωτηθείτε που πήγαν ..του χρόνου θα δείτε ποιοι πλήρωσαν λιγότερα κ ποιοι παραπάνω ποιος θα λυσσαει της πείνας κ τι ζημιές θα έχει το μαγαζί ..

Οι επετυχημενοι της ΝΔ

Εκει στη νέα Δημοκρατία όπως λένε τα κανάλια είστε πολύ επιτυχημενοι στην οικονομία , επιχειρηματίες , δεν είστε βρε παιδί μου σαν του αριστερούς που δε ξέρουνε και διέλυσαν τας οικονομίας . Μόνο που με τα νομοσχέδια σας τόσα χρόνια φέρατε 330 δις φέσια χρέη , και χρωστατε 200 φέσια χρέη στις τράπεζες από τα ταμεία του κόμματος .. οι αποτυχημένοι έφεραν πλεόνασμα εσείς ελλειματα 330 δις .. οι αποτυχημένοι μηδέν χρέη στις τράπεζες εσείς 200 μύρια στο κόμμα .. είν' δεδομένη η επιτυχία του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης θα φανεί σε ένα δύο χρόνια άλλωστε .. με μαθηματική ακρίβεια ενώ τα κανάλια θα λένε μπράβο ..

Οι επιτυχημένοι του ΣυΡιζΑ

ΣΟΥ έδωσαν και την 13η και 14η σύνταξη που σου έκοψαν οι παλιοί, και 751 ευρώ κλπ κλπ... Ενώ αν άφηνε τους άλλους να ξοδεύουν τα λεφτά, θα άδειαζαν τα ταμεία. Ρε παιδιά, ρε σεις, δεν καταλαβαίνετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όλα τα μέτρα που κατηγορούσε τους άλλους, και πήρε και έξτρα;;;; Και ο ΣΥΡΙΖΑ πλεόνασμα παρέλαβε, και έλεγε πως είναι καταστροφή για χρεωκοπημένη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και βλακείες, και μετά περηφανεύεται που τα έκανε κιόλας!!!! Ααα ναι, και το χρέος δεν το έκανε η Ν.Δ.330 ΔΙΣ αλλά σε 4χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ που το βρήκε κάτω από 320.... Πώς το είπανε αυτό; AAA ναι: έγινε βιώσιμο το χρέος με 330, ενώ ήταν αβίωτο όταν ήτανε 320... Σωστά, δεν αντιλέγω

Ο Τσίπρας είν' ο Μέσι της πολιτικής ...

Όλη η Νέα Δημοκρατία προεκλογικα και ο πρόεδρος της έλεγε θα μειώσει το αφορολογητο το όποιο παρεμεινε σταθερό που αφορά φτωχούς και εργαζόμενους .. ΧΑ ΧΑ ένα μηδέν .. επίσης είπε θα μειώσει γενικά τους φόρους όλα αυτά χάρις την επιτυχία ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία τα έκανε ενώ αυτά κι άλλα τόσα τα είχε ήδη εξαγγείλει ο Τσίπρας που αφορούν επιχειρήσεις .. ο οποίος σύντομα θα ρθει στα πράματα πάλι αλλα δεν ειναι ο Τσίπρας ο Μεσι να περιμένουμε κάθε φορά να σώζει στα 4 χρόνια 40 χρόνια κακοδιαχείρισης και διάλυσης της οικονομίας μας .. κάποια στιγμή θα μας γυρίσει την πλάτη και αυτός είτε θα αποτύχει σαν τους αλλους .. και τότε δε θα μας σώζει τίποτε ..

Ελεάναa

Η Νέα Δημοκρατία καλεί 1 ) γιαγιάδες και παππούδες , 2 ) ατομα άνω των 60 ετών που δε μεγάλωσαν από τζάκια και δε μπορούν να λειτουργήσουν ένα κινητό των 25 ευρώ με κουμπιά , 3 ) επίσης κατοικους απομονωμένων χωριών της επικρατείας που στα χαρτιά φαινοντε 3.000 κάτοικοι από τα δημοτολόγια και απογραφή του 2009 ενώ στην πράξη είναι 200 άνθρωποι απομονωμένοι από τον πολιτισμό , να βρούνε 30% κατανωσεις σε πλαστικό χρήμα χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ που είναι το βασικό τους έξοδο , ειδαλως θα πληρώσουν το 22% της διαφοράς !! 4 ) Λόγο εκτόξευσης ενοικίων από 150 ευρώ πήγαν 350 τα ίδια σπίτια που δεν συμπεριλαμβάνοντε ούτε αυτά στο αφορολογητο αρκετοί και στην πόλη θα έχουνε πρόβλημα 5 ) τέλος δούλεψα Ελλάδα και ετοιμάζομαι να φύγω Αυστραλία υποθέτω αφού δε θα ξοδέψω κάτι Ελλάδα με κάρτα θα πληρώσω τα μισά λεφτά που δούλεψα στη ΝΔ .. κι όλα αυτά ενώ κατηγορούσαν τον Τσίπρα ότι έβγαλε μεγάλο πλεονασμα δηλαδή δεν είχαμε ανάγκη για κανένα μέτρο αφού ο Τσιπρας εκανε μια οικονομία που τα λεφτά μας περισευαν κ ..!!! Κάνεις βουλευτής της ΝΔ θα αξιωθεί να τα πει αυτά στον πρόεδρο ..??? Κάτι άκουσα μακάρι να γίνει πράξη για απαλλαγή άνω των 80 ετών να γίνει 60 ετων ..και για χωριά με λίγους κατοίκους μόνο που στα δημοτολόγια και στις απογραφές φαινοντε οι κάτοικοι δεκαπλασιοι σε χωριά που απέμειναν γάτες .. δηλαδή δεν έχει κανένα αντικρυσμα αυτό που είπαν για λίγους κατοίκους ..ας το κάνουν κάτω από 2000 ατομα...να πιάσει τα ερηπωμενα χωριά ..

Teloniakos

Ωραία παρατήρηση . Αν και μάλλον θα είσαι το ιδιο άτομο . Έχω να πω πως αυτοί που ήρθαν στα πράματα και πάλι θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που επιχειρήσεις θα πλήρωνοντε με κάρτα και θα γυρναν μετρητά πίσω για να χτιστεί το αφορολογητο που τόσο εύκολα σπάει . και φυσικά αετονυχιδες θα φάνε πολλά λεφτά από ηκιωμενους και μεσηλικες προσπαθώντας να κάνουν το ίδιο κόλπο .. τώρα για την ελίτ σαν τον κύριο Μητσοτάκη αρκεί ένα κλικ σε κάποιο επενδυτικό προϊόν και απόσυρση για να χτιστεί το αφορολογητο για να καταλάβετε πόσο αστεία είν' όλα αυτά μαζί με αυτούς που μας κυβερνούν .. αλλά ποιοι πλούσιοι αυτούς ούτε να το βάλεις στη διαδικασία αφού έχει πλαφόν η συλλογή αποδείξεων..

Vasiiosss8

Η οικονομία με ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλεονασματικη τι δικαιολογία έχετε ?. Εξαγγέλλεται μειώσεις στο φορολογικό εγώ σαν πολίτης και όχι επιχειρηματίας βλέπω ότι βάλατε κι άλλους φόρους . Με πια λογική κύριε Μητσοτάκη ζητάτε το 30 % σε αποδείξεις ? Που ζείτε ? Όλη η Περιφέρεια θα πληρώσει δυσβασταχτους φόρους απομονωμενα χωριά ανά την επικράτεια δε ζούμε Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα όλοι οι Έλληνες .. αμφιβάλω εάν η ΔΕΗ πιάνεται στις αποδειξεις δηλαδή ούτε να σπείρουμε στα χωράφια μελιτσανες και να μαγειρέψουμε να φάμε δε θα δικαιολογείται .. επίσης φανταστείτε όσους δουλεύουν Ελλάδα 6 μήνες και μετά φεύγουν εξωτερικό αρκετοί .. μεγάλο κακό που τους βρήκε ... Σκεφτείτε και τα υψηλά ενοίκια που πήγαν στο θεό ξέρω άτομα που δουλεύουν για να πληρώνουν τα ενοίκια 300 ευρώ κι 70 ρεύμα .. πως θα το κάνουν το 30 % ??? Μόνο αγχος για το φτωχό αυτή η ΝΔ ..σε 1,5 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη όλοι θα τρέχουμε με πλάγιους μεθόδους να κάνουμε αφορολογητο .. αντιθέτως το 25% ήταν μεν πολύ αλλά λογικοτατο εφτανε ταβάνι πηγαίνετε το και 70% αφού εκτός τόπου και χρόνου είστε ..

Allexandra939o3

30% αποδείξεις χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ενοίκια .. όλοι άνω των 55 ετών και οι χωριανοί θα πληρώσουν τα μαλια της κεφαλής τους χάρις τον Μητσοτάκη σε σχεση με Τσίπρα .. ο Μητσοτάκης παρέλαβε μια οικονομία πλεονασματικη από ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του δέοντος δηλαδή τα λεφτά έφταναν περισευαν για δάνεια τόκους λειτουργία του κράτους και μας εμένε και απόθεμα ..δεν έχει καμία δικαιολογια η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πειράζει το φορολογικό με μόνο σκοπό να πληρώσουμε παραπάνω .. παρακαλώ δημοσιεύσετε το δε μπορεί σε μια πλεονασματικη οικονομία να αγχωνει φτωχαδακια που αντικειμενικά είν' αδύνατον να κάνουν τόσες συναλλαγές .. μόνο του μέλημα είναι έμμεσα να αυξήσει τους φορους .. s.o.s επίσης θα ανθίσει για τους έξυπνους και οι έξυπνοι δε θα είναι οι μανάδες μας στα χωριά , και φτωχοί , ένα εργαστηριο ξεπλύματος ανά την Ελλάδα για να δείτε πόσο αστείοι είν' αυτοί κοινώς θα δίνουμε σε κάποιον 5 χήνες .. με κάρτα θα μας τις γυρνάει σε μετρητά και θα κρατάει 20 ευρώ για να μη πληρώσουμε 300 ευρώ στον κύριο Μητσοτάκη αυτό βέβαια μέχρι να το μάθει η γιαγιά μου στο χωριό θα έχει πληρώσει τα σώθηκα της .. τέλος κάτι άκουσα για εξαιρέσεις σε χωριά των 500 κατοίκων .. όλα τα χωριά στην ελλαδα είναι κάτω των 500 κατοίκων το πρόβλημα είναι πως στα χαρτιά φαινοντε για 10000 άτομα ..μιλάμε ζητάτε αποδείξεις με κάρτα σε άτομα που μένουν παραμεθόριο ... τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης ΝΔ είν' και πάλι τραγικά ..

Εεε ψιτ....

Δεν άκουσες ποτέ τι έμμεσους φόρους κατανάλωσης έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς είναι χειρότερο για τα φτωχαδάκια να χρησιμοποιούν κάρτα, αντί να πληρώνουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον καφέ και στο πετρέλαιο θέρμανσης.. Ε ρε Μαδούρο που σας χρειάζεται για να στανιάρετε.... Δεν σας άξιζε μνημόνιο να σωθείτε, Τσίπρας για πάντα σας άξιζε

Πρώην Εφοριακός...

Κάθε ευρώ μετά το 10% φορολογίας ( τόσα χρειάζεται το κράτος για παιδεία, ασφάλεια, υγεία, υποδομές), ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ. Μας κλέβουν και το υπομένουμε.

christos

Οχι ρε Κυριακο δικη μας ιδεα ηταν ολα αυτα, αλλα χαλαλι σου ρε μπαγασα δωσε στους καφρους που μας ψηφιζαν κι αλλες δικες μας ιδεες.Ενταξει?

Λυκούργος

Σεισάχθεια για 536.000 πολίτες Χριστάρα! όνειρο ζούμε!

.

Όποιοι και να ειστε εσεις, γιατι δεν τα κανατε πραξη και μεινατε με τις ιδεες; Απο λογια αλλο τιποτα ολοι σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης