prwti-katoikia0

Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτει η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας – Δυσαρέσκεια των θεσμών που θεωρούν ότι η παράταση επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών, αλλά αναγνωρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των ρυθμίσεων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας για ένα τετράμηνο, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου του 2020, αποκαλύπτει η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, εκφράζοντας όμως παράλληλα τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών θεσμών, που θεωρούν ότι «ενώ μια τέτοια τεχνική παράταση θα μπορούσε να βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών».

Όπως ανέφερε από το πρωί το protothema.gr, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι το ισχύον πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, τα πενιχρά αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του οδηγούν υποχρεωτικά σε παράταση, ώσπου να διαμορφωθεί ένα συνολικό, ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την εναρμόνιση του πτωχευτικού πλαισίου, καθώς «απαιτείται ένα συνεκτικό και ενοποιημένο πλαίσιο», και το σχετικό προσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Συνεχιζόμενα προβλήματα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του protothema.gr, η έκθεση επισημαίνει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς:

«Παρά την πρόοδο στο 1ο εξάμηνο του 2019, η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν επιτυχώς σε πλειστηριασμό εξακολουθούν να καταλήγουν στις τράπεζες». Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής αναφέρουν ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν συστήσει μια ομάδα εργασίας, για να αξιολογήσει την έκταση του προβλήματος και τα άλλα πιθανά εμπόδια, ώστε να προσδιορίσει και να συστήσει τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης».

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στην έκθεση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η εκδίκαση των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί. «Η αύξηση της ικανότητας των δικαστηρίων να διαχειρίζονται τις υποθέσεις αυτές, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων που προέκυψαν με το νέο πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας, μέχρι το τέλος του 2021 αποτελεί ‘κλειδί’ για τις αρχές». Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 θα πρέπει να υποβληθεί επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Κομισιόν χαιρετίζει το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια

Όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν χαιρετίζει τις «συστημικές πρωτοβουλίες, όπως το σχέδιο ‘Ηρακλής’», επισημαίνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών. «Τώρα η έμφαση πέφτει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού του APS και στην ταχεία έναρξη της εφαρμογής του», τονίζουν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσθέτουν πως «η τρέχουσα βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου δίνει στις τράπεζες ευκαιρία να πετύχουν σχετικά χαμηλή τιμή για την κρατική εγγύηση, μολονότι ο κίνδυνος της αγοράς (market risk) χρειάζεται να ληφθεί υπόψη».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τράπεζες παραμένουν αντιμέτωπες με μεγάλο ύψος κόκκινων δανείων, ενώ παραμένουν και άλλες προκλήσεις, όπως η εύθραυστη κερδοφορία και το μεγάλο ύψος μη αναβαλλόμενου φόρου στο κεφάλαιο των τραπεζών.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Έλληνας συνεπης φορολογουμενος

Πλήρωνε Λαλακα για να μην πληρώσουν οι μπαταχτσήδες. Άμα ξαναδείτε δικά μου λεφτά...

Προστασία της χώρας

Επεiδή η χώρα είναι η κατοικία όλων μας. Επειδή τελευταία γίνεται πολύ λόγος για το αν ο Τραμπ στηρίξει την Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Εχει τεθεί ζήτημα. Μπορεί κανείς πλέον να εμπιστευθεί τις ΗΠΑ? Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Στην Αμερική γίνεται μάχη εξόντωσης του Τραμπ με στημένες κατηγορίες και διαρκή υπονόμευση από τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Αλλά η τελική μάχη των εκλογών δεν μπορεί να κριθεί. Η ελληνική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει άκρως διπλωματική. Ο Ν. Μπερνς έντονος και ακραίος κατήγορος του Τραμπ απαντά: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ». Πρόσθεσε κάτι όμως: «Tα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης». Μη ξρχνάμε ότι το ελληνικό λόμπυ και οι Έλληνες της Αμερικής υποστηρίζουν και τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμλικάνους, και πάντα την χώρα καταγωγής τους, την Ελλάδα. Και ακόμα ότι οι Έλληνες έχουμε ιστορία στους μεγάλους κινδίνους: Νυν υπέρ πάντων αγών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης