Κομισιόν για Ελλάδα: Επιτυχής η τέταρτη αξιολόγηση - Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

Κομισιόν για Ελλάδα: Επιτυχής η τέταρτη αξιολόγηση - Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

Στρώνει το χαλί για εκταμίευση των κερδών των ομολόγων η έκθεση της Κομισιόν  - «Συμβατό» το προσχέδιο με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των ANFA και SMP

commission
Τον δρόμο για να εγκριθεί η εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ανοίγει η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση επικροτεί τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και επικαιροποιεί την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) που είχε γίνει στις αρχές του έτους, αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους τους τελευταίους μήνες.

Στο ευνοϊκό σενάριο που περιλαμβάνει το DSA το δημόσιο χρέος αγγίζει το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή το όριο του Μάαστριχτ, το 2055. Ωστόσο, στο βασικό σενάριο παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2041 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κινούνται περί το 10% του ΑΕΠ έως το 2032, για να αυξηθούν σταδιακά στη συνέχεια αλλά να παραμείνουν κοντά στο 14% του ΑΕΠ στο τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων (2060).

«Η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί των μεταρρυθμίσεων για τα μέσα του 2019. Περαιτέρω δράσεις θα είναι καθοριστικές για την ολοκλήρωση και όπου είναι απαραίτητο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», αποφαίνονται οι τεχνοκράτες της Κομισιόν.

Η έκθεση επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,3% το 2020, καθώς και για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το επόμενο έτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης