Επικουρικές: «Έκλεψαν» έως 300 ευρώ τον μήνα σε 300.000 συνταξιούχους το 2016

syntaksiouxoi-

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ το μήνα κυμαίνονται οι διαφορές από τον αυθαίρετο υπολογισμό των 300.000 επικουρικών το 2016.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι μειώσεις έως και 55% δεν έγιναν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου αλλά με αυθαίρετο μαθηματικό τύπο προκειμένου να βγει το συνολικό ποσό περικοπών ύψους 180 εκ ευρώ που επέβαλε το μνημόνιο. Οι μεγαλύτερες διαφορές αφορούν επικουρικές άνω των 400 ευρώ. Αν γίνει ο υπολογισμός των διαφορών αυτών επί 40 μήνες το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί με βάση τα στοιχεία του ΕΝΔΙΣΥ ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ!

Στους περίπου 300.000 συνταξιούχους, που αφορά η αποκάλυψη, περιλαμβάνονται όλοι όσοι έπαιρναν επικουρική σύνταξη πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου από τα εξής Ταμεία: 1.ΕΤΕΑΜ, 2.ΤΕΑΥΝΤΠ, 3.ΤΕΑΠΟΖΟ, 4.ΤΕΑΥΕΚ, 5.ΤΑΠΤΠ, 6.ΤΕΑΠΕΤΕ, 7.ΤΕΑΤΤΑΘ, 8.ΤΕΑΠΥΚ, 9.ΤΕΑΔ, 10.ΤΑΣ, 11.ΚΕΑΝ, 12.ΤΕΑΙΣΥΤ ( τα 12 αυτά Ταμεία έχουν συγχωνευθεί-ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ).

Όπως εξηγούν ειδικοί, αυτός ο τρόπος ευνόησε συνταξιούχους που είχαν αποχωρήσει με λίγα χρόνια – π.χ. 15ετίες – και χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταλήξουν διαφορετικά με ιδιαίτερα πενιχρές συντάξεις, δεδομένου ότι έχουν καταργηθεί και τα κατώτατα όρια. Στους χαμένους αντίθετα βρέθηκαν όσοι αποχώρησαν με πολλά χρόνια και υψηλές αποδοχές. Η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε και στα υπόλοιπα πρώην Ταμεία που δεν είχαν ποσοστό αναπλήρωσης στο καταστατικό τους – μεταβλητή απαραίτητη για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού με βάσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Για όλους το ποσό που επανυπολογίστηκε δεν ήταν η αρχική μικτή σύνταξη, αλλά αυτό που απέμενε μετά την αφαίρεση των περικοπών των μνημονιακών νόμων 4024/2011, 4051 – 2 /2012, 4093/2012 που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του Δικτύου :

• Απονεμηθείσα επικουρική ΙΚΑ–ΕΤΕΑΜ ποσού 493,67 ευρώ με συντάξιμες αποδοχές 2.108,50 ευρώ και 37 έτη ασφάλισης στο επικουρικό μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 138,96 ευρώ, ενώ εάν εφαρμόζονταν ορθά ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός (2.108,50 Χ 37 Χ 0,45%) θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα των 351,07 ευρώ.

• Απονεμηθείσα επικουρική ΤΕΑΥΕΚ ποσού 544,98 ευρώ με συντάξιμες αποδοχές 2.373,50 ευρώ και 28 έτη ασφάλισης στο επικουρικό μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 200,14 ευρώ, ενώ εάν εφαρμόζονταν ορθά ο νόμος, ο επανυπολογισμός (2.373,50 Χ 28 Χ 0,45%) θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα των 299,06 ευρώ.


Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος «ως Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αποκαλύπτουμε μια "λαθροχειρία". Μια καθαρή κλοπή, που έγινε από 1/6/2016 και συνεχίζει να γίνεται μέχρι σήμερα στις επικουρικές συντάξεις και η οποία αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους. Ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό- αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων.»

Πάντως ο Σεπτέμβριο του 2016 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους βουλευτές για τη μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόσφατα ενημερώθηκε και ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενώ άμεσα θα ενημερωθούνκαι πάλι ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και όλοι οι βουλευτές.

«Το πρώτο είναι να σταματήσει η κλοπή που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και το δεύτερο είναι να επιστραφούν σε εμάς τους συνταξιούχους τα λεφτά που μας έκλεψαν» κατέληξαν οι εκπρόσωποι του ΕΝΔΙΣΥ.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (18)

amerikanos

κενονοιακο δικαιο ωρεεεε κατα τον τσακαλωτο θα κλεψουμε τα γεροντια θα ψοφησουν τα γεροντια δεν θα τολμησυν να ζητησουν πισω τα λεφτα τους και ετσι ο τσογλανανρας θα λεει βγαλαμε υποερ πλεονασματα ... οτ εαμ τους εσωσε απο την πεινα ... αλλα τους υπολοιπους τον λαο η την πλεμπα οπως ελεγε η φωτιου εεε τους εριξε στην μαυρη σκλαβια

Γιάννης

Πολύ σωστά τα γράφει το άρθρο. Σε μένα έβγαλαν 53€ λιγότερη σύνταξη και της συζύγου μου 9€. Εφάρμοσαν το νόμο Κατρούγκαλου με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μη πάρει ούτε ένα ευρώ πσραπάνω από ότι έπαιρνε μετά από τις προηγούμενες οριζόντιες περικοπές. Αν όμως ο επανυπολογισμός έβγαζε λιγότερα περιέκοπταν το επιπλέον ποσό. Τη λαθροχειρία αυτή κανείς δεν την είχε θίξει μέχρι σήμερα και νομίζω πως ούτε το ΣΤΕ την εντόπισε αφού με την απόφασή του δε τη διορθώνει. Ας τη λάβει τουλάχιστον υπόψη ο σημερινός υπουργός και να τη διορθώσει με το νέο ασφαλιστικό. Τώρα που σιγά σιγά μπαίνουμε σε κανονικότητα οι αδικίες των μνημονιακών νόμων να αρχίσουν να θεραπεύονται.

Στην χωρα των κρατικοδιαιτων ερπετων...

Μια χωρα δυο κοσμοι .Οι μισοι Ελληνες ομηροι των αλλων μισων και του κρατικοδιαιτου τερατος των μαζι τα φαγαμε .Οι προσδιορισμοι αριστερα , δεξια κλ απεδειχθη οτι ηταν ολα παραμυθια . Για τους μισους Ελληνες που ζουνε απο το κρατος ,τους ( φοροφαγαδες ), ισχυει το πουληστε ολη την Ελλαδα απο τον Εβρο εως την Γαυδο , ξεσκιστε τους αλλους με φορους 70%,80%,90% και πανω απο το εισοδημα ωστε να γινουν ( χρεοφειλετες) και αρπαξτε τους την περιουσια , η δανειστειτε αλλα 400 δις ευρω , αρκει να βγαζει το ΑΤΜ καθε μηνα τα ( κεκτημενα ) μας . Για τους αλλους τους ( φοροφυγαδες ) που δεν ζουν απο το κρατος ισχυει το ο σωζων εαυτον σωθητω και οπως μπορει ο καθενας , απο το φορολογικο Νταχαου που εστησαν οι ελιτ των κρατικοδιαιτων και οι ( δανειστες ) κατα των Ελληνων και των περιουσιων τους που δεν απλωσαν χερι στο δημοσιο ταμειο και δεν προλαβαν να τα στειλουν εξω !

christos

Ολοσωστος.

ΤΙ

ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΝΔ?? ΕΠΕΣΕ ΣΗΜΑ ΠΑΛΙ? ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ Ε?

Χχμ

Η κλεψιά των συντάξεων που είναι θέμα ζωής και θανάτου για κάποιους ανθρώπους δεν σε νοιάζει το μεταναστευτικό σε μάρανε Έλα ρε

Άνεργη Γραμματική

Κλέβω ΑΠΟ κάποιον! Δείτε λίγο τον τίτλο. Αμάν ρε παιδιά σε τι σχολεία πήγατε;; Ντροπή πια! Κάντε μια άλλη δουλειά, ο γραφιάς πρέπει να ξέρει κάποια έστω βασικά πράγματα.

Λάστιχο

Εύχομαι ο τσιπρας να τα φάει σε γιατρούς και νοσοκομεία. Και από τώρα, που είναι νέος ακόμα.

Pp

Ένα επικουρικό του ετεαμ ήταν 580 ευρω ,ήρθε Γιωργάκης σαμαροβενιζελος και έφτασε να είναι 240 ευρώ ,μετά ήρθε ο Τσίπρας και έγινε 130 ευρω και από ότι βλέπω δεν φταίει ο Τσίπρας και ο νόμος κατρουγκαλου βάση άρθρου ????και εσύ βρίζεις μόνον τον Τσίπρα ???ε αυτά βλέπουν και μας πηδάνε όλοι τους

Kυριακουλης

Ελεος ρε ζωα. Το 2012 κ 2013 που εκλεψαν τα δωρα και εκαναν τοσες περικοπες γιατι δε το γραφετε? Ποσο χαζο εχετε το κοσμο? 40 χρονια κατεκλεψαν το συμπαν, και κανετε τοσες προσπαθειες για να τα ριξετε ολα στο ΣΥΡΙΖΑ. ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ!

christos

Γρηγορα στην τρυπα σου συριζαιε ποντικε.

Αλήτες συριζαίοι

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται και μία ακόμα αλητεία του τσίπρα. Η συμμορία εδρασε με σχέδιο όσον αφορά την ληστεία του κόσμου όλων ανεξαιρέτως. Α όχι οι λαθρο δεν είχαν καμμία μείωση στο εισόδημά τους.

Περίεργος

Και το έκλεψαν γιατί σε εισαγωγικά παρακαλώ? Γιατί η λέξει κλέβω δεν συνάδει με την πολιτική ε? Υπεξαίρεσαν ίσως? Ου να μου χαθείτε ελεεινά υποκείμενα πολιτικοί...Το νου σας μόνο γιατί ο κόσμος αρχίζει και ξυπνά….

Οχετός και δυσωδία

Δεν περίμενα τίποτ' άλλο από τους μεταλλαγμένους πασόκους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης