Πρώτη Κατοικία: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες νοικοκυριά να σώσουν τα σπίτια τους

akinita_ar

Αλλαγές –και "στο βάθος" παράταση– μετά την κατάργηση του ν.Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποτυχία του συστήματος που τον διαδέχθηκε -  Τι προβλέπει η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών 

Τον αντικαταστάτη του συστήματος που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μισό χρόνο μετά την κατάργηση της προστασίας του Νόμου Κατσέλη και σε 18 εβδομάδες λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της α΄κατοικίας (από 1/7 μέχρι 3/11/2019) αίτηση υπέβαλαν 29.895 οφειλέτες και λύση δόθηκε σε μόλις 10 περιπτώσεις δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.


Μόλις 55 ημέρες πριν εκπνεύσει το ισχύον σύστημα προστασίας της α΄κατοικίας (για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα να μην παραταθεί ούτε μία μέρα μετά τις 31.12.2019 που λήγει) το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές για να διευρύνει το φάσμα των δικαιούχων προστασίας και να άρει εμπόδια και παγίδες που απέκλειαν χιλιάδες νοικοκυριά.Και καθώς η Αθήνα επιδιώκει να δοθεί κάποια παράταση (που οι θεσμοί αρνούνται πεισματικά ως τώρα όμως) το νέο σύστημα δίνει νέες δυνατότητες και επιλογές στους οφειλέτες «έτσι ώστε περισσότεροι δικαιούχοι να μπορούν να ενταχτούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου». Τυχόν βελτίωση στην πορεία των αιτήσεων ίσως αποδειχθεί και το καλύτερο επιχείρημα για να ζητηθεί παράταση, προκειμένου να ανακτηθούν οι έξι μήνες που χάθηκαν λόγω της αποτυχίας του προηγούμενου συστήματος.Δεύτερη ευκαιρίαΟι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα:1. Ζευγάρια σε διάσταση: ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, κατά τρόπο ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος.Γενικά, η αίτηση πρέπει να συνυπογράφεται από τον σύζυγο, τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους και τον τυχόν προτεινόμενο εγγυητή.Τι θα ισχύει όμως σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης; Η διάταξη ορίζει πως δεν θα απαιτείται συνυπογραφή της αίτησης από τον σύζυγο. Όσον αφορά δε στα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα λαμβάνεται υπόψη μόνον το ατομικό εισόδημα του αιτούντος, προσαυξημένο κατά τα ποσά που προβλέπονται και τα εξαρτώμενα μέλη που έχει στην επιμέλειά του.ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση πριν την υποβολή της αίτησης.2. Δημόσιοι υπάλληλοι: Θα επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους.

Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών οφείλει να προσκομίσει έγγραφα που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη επαγγελματικών λόγων που δικαιώνουν την προσωρινή διαμονή του εκτός της περιφεριακής ενότητας όπου ευρίσκεται η κύρια κατοικία του.Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως το μέτρο αφορά σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, π.χ. σώματα ασφαλείας, γιατροί, εκπαιδευτικοί κλπ. Με βάση την νέα διάταξη πάντως, δεν προκύπτει για ποιον λόγο μπορεί ή πρέπει να εξαιρεθούν και όσοι τυχόν άλλοι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες ζητήσουν ίδια μεταχείριση.

3. Συνιδιοκτησίες: Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, συγγενείς, διαζευγμένα ζευγάρια κλπ.

Επιπλέον:

- δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.- σημειώνεται πως, για να συνεισφέρει το δημόσιο την κρατική επιδότηση, πρέπει να ρυθμιστούν, συναινετικά ή δικαστικά, όλες οι οφειλές που είναι επιδεκτικές ρυθμίσεις και το σχέδιο ρύθμισης να είναι σύμφωνο με το νόμο, εκτός αν ρυθμίζονται ταυτόχρονα οφειλές συγκυριών που είναι και συνοφειλέτες στην ίδια οφειλή, οπότε δύναται να προτείνεται ρύθμιση μικρότερη από 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε να ισούται με το συνολικό ποσό της οφειλής.


- για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.- δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων (ανώνυμες εταιρείες που νόμιμα παρέχουν δάνεια) να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους μέσω της πλατφόρμας.- ορίζεται πως εάν ο επιτοκιακός δείκτης είναι αρνητικός για το προσδιορισμό του επιτοκίου λαμβάνεται μηδενική τιμή (μη αρνητικό επιτόκιο).

Επισημαίνεται τέλος πως, εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, διατηρείται η προστασία της κύριας κατοικίας κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Ανένταχτος

Τη ισχύουσα ρύθμιση την ψήφισε και η ΝΔ εφόσον ο ν. Κατσέλη έπρεπε να είχε αποσυρθεί εδώ και χρόνια! Απλά, η ρύθμιση "στραγγαλίζει" τους δανειολήπτες και για αυτό δεν περπατάει. Αν θέλει η κυβέρνηση να "λύσει" το θέμα, δεν έχει παρά να υποχρεώσει τις αδηφάγες τράπεζες σε "ανθρώπινους" όρους αποπληρωμής των δανείων, τουλάχιστον το 85-90% αυτών. Όσο για την αντι-συριζα προπαγάνδα, φαίνεται ότι είναι το μόνο αποκούμπι των "αρίστων" της "νέας" διακυβέρνησης, για να κρύψουν την ανικανότητα, αλαζονεία και υποκρισία τους. Πολύ σύντομα όμως δεν θα υπάρχει ούτε αυτό το αποκούμπι... Και τότε θα αρχίσουν οι φάπες να πέφτουν βροχή στους "άριστους".

Kostas

την υπάρχουσα διάταξη την ψήφισε και η τωρινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο λόγος που δεν "περπατάει" η τωρινή ρύθμιση, είναι ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον υποψήφιο δανειολήπτη να ζήσει ανεκτικά. Το μόνο που κάνει τώρα το Υπουργείο Οικονομικων είναι να διευρύνει το πλήθος των υποψηφίων δανειοληπτών, η ουσία δεν αλλάζει

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Μειώστε τα επιδόματα στα 10 ευρώ να δείτε αν θα έρχεται κανείς να ζητήσει άσυλο εδώ

Φθ

Τώρα είναι ξεκάθαρο πλέον ..οι τράπεζες θα τα κατασχεσουν και θα τα μισθοσουν σε φουκαράδες από το Αλγέρι Μαρόκο Αφγανιστάν κτλ νέους συμπατριώτες μας στο μέλλον της Ελλάπαυλοπουλος είπε και ο Παυλόπουλος

Κωατας

Άχρηστη ρύθμιση. Αγνοείστε την τελείως. Φακελώνεστε χωρίς λίγο και δίνετε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης