Τα ελληνικά ομόλογα έτοιμα να... προσπεράσουν τα ιταλικά

Τα ελληνικά ομόλογα έτοιμα να... προσπεράσουν τα ιταλικά

Μονοψήφια πλέον η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ομολόγου Ελλάδας και Ιταλίας – Περιορίστηκε σήμερα στις 9,9 μονάδες βάσης – Νέο ιστορικό χαμηλό για τον 5ετή κρατικό τίτλο της χώρας μας, που μείωσε την απόδοσή του στο 0,393%

bonds1
Κάτω από το φράγμα των 10 μονάδων βάσης έπεσε σήμερα η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι σε λίγες ημέρες το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μας θα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το 5ετές ομόλογο της Ελλάδας, με την απόδοσή του να σπάει το ψυχολογικό όριο του 0,4% και να περιορίζεται στο 0,393%.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού τίτλου έκλεισε σήμερα στο 1,186%, μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό της 31ης Οκτωβρίου (1,174%) και μόλις 9,9 μονάδες βάσης υψηλότερα από τη σημερινή απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου της Ιταλίας, που διαμορφώθηκε στο 1,087%. Πλέον το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης, μεταξύ του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας και εκείνου της Γερμανίας περιορίζεται στις 153 μονάδες βάσης.

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει μειώσει την απόδοσή του κατά 73% ή 321 μονάδες βάσης, εκ των οποίων οι 87,5 μονάδες αποτελούν υποχώρηση που σημειώθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πολύ μικρότερη ήταν η βουτιά που έκαναν από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης. Ενδεικτικά, το γερμανικό 10ετές περιόρισε την απόδοσή του κατά 59 μονάδες βάσης, το πορτογαλικό κατά 149 και το ιταλικό κατά 166.

Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακές, εάν ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική κατηγορία στις αξιολογήσεις της Fitch, της S&P και της DBRS και τέσσερις βαθμίδες μακριά στην αξιολόγηση της Moody’s. Ωστόσο, οι τελευταίες εκθέσεις της S&P και της DBRS αξιολόγησαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ως θετικές, προδιαθέτοντας για αυξημένες πιθανότητες αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η Moody’s εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει σε έκτακτη αναβάθμιση το προσεχές διάστημα και να ευθυγραμμιστεί έτσι με τους υπόλοιπους τρεις οίκους.

Τα «κλειδιά» για περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέφερε προχθές το newmoney.gr, είναι:

1. Μια θετική 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας και μια θετική έκθεση της Κομισιόν για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 20 Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
2. Η επισφράγιση της τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας και θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί (στις αρχές του 2020) η επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs), ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης εάν θα ανοίξει στο ίδιο Eurogroup, όπως προσδοκάται, η συζήτηση για την αξιοποίηση των κερδών αυτών για επενδύσεις, κατά τρόπο που θα μειώνει εμμέσως τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

3. Η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων και η υλοποίηση νέων επιτυχών εκδόσεων ομολόγων το 2020.

4. Η κατάθεση στη Βουλή και η ψήφιση του νομοσχεδίου για το σχέδιο «Ηρακλής», η οποία αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός, καθώς και –το κυριότερο– τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την υλοποίησή του, ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων.

5. Η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την προσεχή Πέμπτη οι σχετικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των φθινοπωρινών προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης