LIVE

Κορωνοϊός

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έρχεται με νέα πάγια ρύθμιση και 1.000 ευρώ αφορολόγητο «για όλα τα παιδιά» από το 2020

efor0

Σε μειώσεις φόρων τα 2/3 από το υπερπλεόνασμα - «Πέναλτι» 22% σε όσους δεν ξοδεύουν με κάρτες το 30% από όσα βγάζουν  - Κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνοντας σωρεία νέων διατάξεων που θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων:

- προβλέπεται «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», αλλά όχι μόνον για τα πρώτα 4 παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.

- επιβάλλεται "πέναλτι φόρου" 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Όπως τόνισε ο υπουργός «όποιος δεν πιάσει αυτό το ποσοστό, το "πέναλτι" που θα έχει θα είναι η φορολόγηση που ίσχυε μέχρι τώρα». Οι ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες δεν θα συνδέονται πλέον με το χτίσιμο αφορολογήτου. Ο κύριος Σταϊκούρας επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πλέον χαμηλόμισθοι ξεπέρασαν πέρυσι το 30% σε ηλεκτρονικές δαπάνες.

- περιλαμβάνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις (αρχικά τουλάχιστον) για ανανέωση του στόχου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

- εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).

Τι νέο φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή "Αποτυπώματα", τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι τα εξής:

- προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. «Ναι, υπάρχει ζήτημα αύξησης της χρήσεως της ηλεκτροκίνησης. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Δεν θα φτάσουμε αμέσως στο 7% αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή». Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020, όπως ανέφερε ο υπουργός.

- νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελστές μειώνονται κατά 1 μονάδα. Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 20%. Αλλά για όσους έχουν πάνω από 26.000, η ωφέλεια περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.

- Σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα, δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδοημα από ενοίκια.

- Αντίστοιχα πάντως, όπως διευκρίνιζαν το πρωί απο το υπουργείο Οικονομικών, ο κύριος Σταϊκούρας δεν εννοούσε στις δηλώσεις του ότι τα ενοίκια θα περιλαμβάνονται και στις δαπάνες που καλύπτουν το 30% του εισοδήματος. Εκεί θα προσμετρούνται μεν πληρωμές για αμοιβές ελευθερων επαγγελματιών αλλά όχι ενοικίου. Σχεδιάζεται πάντως να δοθούν και ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες, ειδικά σε κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών που θεωρούνται επιρρεπείς στην φοροδιαφυγή.

- Μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)

- Μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020

- Αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006

- Αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα

- Κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες. Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.

- Νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.

- Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν κάρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους

Τέλος, επιβεβαιώνοντας και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το business stories, ο κ Σταϊκούρας προανήγγειλε ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο, όπως ανέφερε: «πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα, αλλά το ποσό που θα επενδύσει στην χώρα μας.

Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πάντως η χορήγηση επιδόματος 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1.1.2020. Το μέτρο σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια,που θα καλύπτουν ουσιαστικά το 90% ων εισοδημάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

ΑΛΕΧ

ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟ 80% ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΒΑΛΤΕ ΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΒΡΊΣΚΕΤΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΙΣΕΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20.000 ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 7,000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 13.000 ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΟΙΑΖΕ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΑΤΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣ ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!!!!!!

@ΠΠ

Σας πληρωνουμε για να μας βασανιζετε...

Ελληνοπονηριες

Η πιο αδικη,βασανιστικη και χαζη χωρα, νομοθετικα, που ξερω ειναι η Ελλαδα!

Συνεχιζεται η αναζητηση επενδυτων...

Και οσοι ειναι στο εξωτερικο και εχουν εισοδημα στην Ελλαδα,πως θα ξοδεψουν το 30% μπαρμπα Σταικουρα;

naso

Υποχρεωτική κατανάλωση του 30% του εισοδήματος είναι υπερβολικό και παράλογο και άλλη μια τεχνική υπερφορολογισης οπου για οποιοδήποτε τρόπο δεν υπάρχει διαθέσιμο. Εκβιαζοντας για κατανάλωση στους υπερ καταχρεομενους ήδη υπερφορολογιμενους Έλληνες είναι μια πρόσθετη αχρειαστη καταπίεση!

Anavan

Κάποιο μέτρο για την φορολόγηση των ενοικίων δε βλέπω... Έχω πάρει δάνειο μέσα στην κρίση για ένα μικρό ακίνητο... Από το ενοίκιο που εισπράττω πληρώνω τον φόρο εισοδήματος, τον ενφια και την δόση στην τράπεζα!!! Πως να ξοδέψω το 30% σε πλαστικό χρήμα? Που να τα βρω? 5 χρόνια δεν έχω βάλει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη μου κ ούτε προβλέπετε για τα επόμενα 10!!!

wtf

Βρε μπουμπουνα Σταικουρα, φυσικα και οι χαμηλομισθοι μπορουν να καλυπτουν το 30% με ηλεκτρονικες αποδειξεις αφου ακομα και για 20000-30000 εισοδημα μεικτα (δηλαδη περιπου 20000 καθαρα), τα 6000-9000 καλυπτουν ολα τα απλα τα παγια εξοδα μιας οικογενειας, οταν ομως το εισοδημα ανεβαινει πχ στις 50000 για μια οικογενεια (ακαθαριστα παντα μιλαμε) τα 15000 πλεον ειναι μεγαλο ποσο να καλυφθει οταν απο τα 50000 μετα τους φορους το διαθεσιμο εισοδημα πεφτει κατω απο 30000, δηλαδη θα πρεπει η οικογενεια να εχει μινιμουμ 1200 ευρω ηλεκτρονικες αποδειξεις καθε μηνα και αν εχει και στεγαστικο δανειο, φορους, ΕΝΦΙΑ, δοσεις καταναλωτικου δανειου κλπ που δεν λογιζονται στις ηλεκτρονικες αποδειξεις, αντε να καλυψει τα 1200 τον μηνα. Καλα για πανω απο 50000 μεικτα οικογενειας σιγουρα θα πεφτει πολυ τσεκουρι 22% σε οτι δεν καλυπτεται. Αυτοι δε φορολογουνται ηδη με μινιμουμ 42% + εισφορα αλληλεγγυης και τωρα + 22% για οτι δεν καλυπτεται με το 30% απο το καθαρο εισοδημα οποτε εχουμε συνολικα πανω απο 70% αμεση φορολογια εισοδηματος!!! Ρε, μηπως ζουμε στη Σουηδια και δεν το καταλαβαμε? Και μετα τα υπολοιπα 30% δηλαδη απο τα 50000 τις 15000 να ζησεις μια οικογενεια που μαλιστα λογω εισοδηματος δεν παιρνει και κανενα επιδομα, ουτε παιδιων ουτε θερμανσης ουτε ρευματος, ουτε κοινωνικης αλληλεγγυης κλπ! Δηλαδη γιατι ενα ζευγαρι με οικογενεια να δουλευει ολο το χρονο και στο τελος να εχει το κρατος να του παιρνει το 70% και να μενει με 15000? Καλυτερα στο σπιτι να καθεται να παιρνει ολα τα επιδοματα και ελαφρυνσεις, να δουλευει και λιγο μαυρα! Ρε αυτο δεν ειναι ΝΔ ειναι Συριζα μεταλλαγμενος στο χειριστο, ουτε οι Συριζαιοι δεν θα ειχαν σκαρφιστει τετοια μετρα εναντιον της μεσαιας ταξης! Και να φανταστεις οτι ψηφιστηκε ο Κυριακος με σημαια να ενισχυσει τη μεσαια ταξη που αποδεκατιστηκε επι κρισης και Συριζα.Για αποταμιευση βεβαια ουτε λογος, οσοι βγαζουν πανω απο 20-30 χιλιαδες μεικτα θα ξεβρακωθουν και θα πρεπει να χαλανε οτι διαθεσιμο τους απομενει μετα απο αμεση πλεον φορολογια στο 60% + για να καλυψουν το 30%! Καλα, οι μισθωτοι θα πληρωσουν το μαρμαρο παλι, αφου μονο βλακες θα ειναι οι ελευθεροι επαγγελματιες, αγροτες κλπ που θα πρεπει να δηλωνουν τα εισοδηματα τους (η φοροδιαφυγή σε αυτες τις κατηγοριες θα γιγαντωθει φυσικα) και φυσικα και ο Κυριακος που στις επομενες εκλογες δεν θα βρισκει ουτε την ψηφο του απο την μεσαια ταξη, οτι δηλαδη θα εχει απομεινει απο αυτη!Κια μετα λες ψευτη μονο τον Τσιπρα, Κυριακο? Για δες στον καθρεφτη τον νεο ψευτη! Ρε δεν εχουμε καμμια ελπιδα!

Κάβουρας

Έχεις δίκιο, από τα λίγα σχόλια εδώ μέσα με επιχειρήματα και καταγραφή πραγματικότητας.

@wtf

Ακριβως!

Nikos

Συμφωνώ. Άντε πείσε όμως τις ορδές των ορκ πως αυτός που βγάζει τα εισοδήματα που αναφέρεις δεν είναι κλέφτης και πως του αξίζει ένα κομμάτι ευημερίας κι όχι μπόνους φόρων και εισφορών. Φοβόμαστε να φορολογήσουμε ή να ελέγξουμε κάτω από 20000 οικογενειακό και σκίζουμε τους υπόλοιπους

Μα η ΝΔ

Είναι και ήταν πάντα ΕΝΑΝΤΙΟΝ της μεσαίας τάξης! Όσοι νομίζουν διαφορετικά είναι βαθύτατα νυχτωμένοι. Η τελευταία ελπίδα της μεσαίας τάξης ήταν ...ο σύριζα, που πηρε πολλά μέτρα ΥΠΕΡ της (κάτι που έχουν καταλάβει όσοι έχουν στοιχειώδη σχέση με την πραγματικότητα)! Τα οποία σύντομα θα κατεδαφιστούν! Τόσο απλά!

ττ

Στα ενοίκια η φοροδιαφυγή είναι τεράστια. Το ποσό ισως είναι πολύ μεγαλύτερο απο το λαθρεμποίριο πετρελαίου ή και όλους τους ελευθερους επιχειρηματίες μαζί. Αλλα το μέτρο του 30% στα ενοικια θα οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων. Οπως και να έχει για έναν νέο άνθρωπο η λύση είναι μια: να φύγει. Η χώρα ειναι καταδικασμένη λόγω γήρανσης, γεωγρικής τοποθεσίας, έλλειψης πολιτικής βούλησης και χαμηλής παιδείας. Αυτά δεν φτιάχνονται μεσα σε 5-10 χρόνια αλλα σε δεκαετίες. Σήμερα εισπράττουμε τον εμετό της δεκατίας του 80.

asd

Μεγάλη μπούρδα αυτό το 30%. Ποια τζιμάνια το σκεφτήκανε? Υπάρχει κόσμος που έχει έκτακτα μεγάλα έσοδα και θέλει να αποταμιεύσει. Δεν μπορεί να τον αναγκάζει το κράτος να ξοδέψει με το έτσι θέλω το 30%! Δηλαδή άμα εγώ έχω ένα μέρισμα από μία επιχείρηση 60000 το έναν χρόνο, θα πρέπει να το ξοδέψω σώνει και καλά? Εάν κάποιος πιάσει το Τζοκερ και πάρει ο άνθρωπος ένα μεγάλο πόσο, θα πρέπει να το φάει? Καλό είναι το μέτρο αλλά πρέπει να μπει ανώτερο πλαφών π.χ. μέχρι 20000 με πλαστικό και όχι παραπάνω.

Μισθωτός

Μην στενοχωριέσαι για τους μισθωτούς γιατί αυτοί δεν φοροδιαφεύγουν. Και στο 100% να πάνε οι συναλλαγές με κάρτες δεν έχουν πρόβλημα. Αλλά μάλλον δεν είσαι μισθωτός.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης