Moody’s: Πιο σημαντικό το «σχέδιο Ηρακλής» από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Moody’s: Πιο σημαντικό το «σχέδιο Ηρακλής» από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η Moody's αναφέρει ότι η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τις τράπεζες από την Κομισιόν, δυνητικά, είναι πιο σημαντική από την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη μείωση των κόκκινων δανείων

moodys-new1
Η πρόωρη αποπληρωμή περίπου €2,7 δισ, από τα € 8,4 δισ χρέος, που οφείλεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οδηγεί σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, γράφει η Moody’s σε σημείωμά της για τη χώρα.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αποπληρωμή θα μειώσει τις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης για τόκους και επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Η πρόωρη αποπληρωμή, τονίζει η Moody’s, έρχεται μετά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, την έγκριση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και της γενικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ θα οδηγήσει σε εξόφληση των πληρωμών για το 2019 και το 2020 (Γράφημα 1). Αν και το ΔΝΤ είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής για την Ελλάδα (με τα δάνεια προς το ΔΝΤ να αντιστοιχούν στο 2,3% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης), η πρόωρη αποπληρωμή είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός» (credit positive) επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ είναι 4,9%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που η Ελλάδα πληρώνει για τα δάνειά της στον EFSF-ESM, των οποίων τα επιτόκια είναι κατά μέσο όρο 1,4%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης