Παγκόσμια Τράπεζα: Θέλει κι άλλη δουλειά η Ελλάδα για να βελτιώσει το επιχειρείν

Παγκόσμια Τράπεζα: Θέλει κι άλλη δουλειά η Ελλάδα για να βελτιώσει το επιχειρείν

Στη χαμηλότερη θέση των χωρών της ΕΕ η Ελλάδα στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο Doing Business 2020, η οποία εξετάζει την πρόοδο του επιχειρείν - Η χώρα μας έχασε επτά θέσεις (79η)στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρσι 

pagosmia_trapeza
Δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία που παρουσίασε για την Ελλάδα η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο Doing Business 2020, σε ότι αφορά την εξέλιξη του επιχειρείν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας έχει σημειώσει, μεν, πρόοδο σε ότι αφορά την ταχύτερη έναρξη μίας νέας επιχείρησης, καθώς επίσης και στην προστασία των επενδυτών μειοψηφίας και την μεγαλύτερη διαφάνεια στις αμοιβές των στελεχών, ωστόσο εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα, με συνέπεια να χάσει επτά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Έτσι, βρέθηκε στην 79η θέση μεταξύ 190 χωρών, καθώς άλλες οικονομίες παρουσίασαν ταχύτερη πρόοδο.

Η κατάταξη για το 2020 καταρτίστηκε στη βάση αξιολόγησης 294 ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019. Σε παγκόσμια κλίμακα, 115 οικονομίες διευκόλυναν, από τη μια, το επιχειρείν και 26 προώθησαν αλλαγές, οι οποίες δημιούργησαν ένα πιο «εχθρικό» περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 68,4 και απέχει 18,4 μονάδες από την πρωτοπόρο Νέα Ζηλανδία. Επιπλέον, είναι στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αν και στην περσινή έρευνα είχε συγκεντρώσει ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία (68,08 βαθμούς), ήταν 72η μεταξύ και πάλι 190 χωρών. Και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα είχε χάσει πέντε θέσεις σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Στη φετινή έκθεση, την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πετυχαίνει η Δανία (4η) με 85,3 βαθμούς, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η, η Νορβηγία στην 9η και η Σουηδία στη 10η θέση. Καλές επιδόσεις σημειώνουν οι χώρες της Βαλτικής, με την Εσθονία και τη Λετονία να βρίσκονται στην 18η και 19η θέση, υποσκελίζοντας Φινλανδία και Γερμανία (20η, 22η).

Κλείσιμο
Από τις οικονομίες του Νότου, ξεχωρίζει η Ισπανία στην 30η θέση, ενώ 40 θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία (39η) . Πολύ κοντά στις χώρες της Ιβηρικής, βρίσκονται οι οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, με την Πολωνία 40η και την Τσεχία να είναι μια θέση πιο κάτω. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος είναι 54η και η Ιταλία στην 58η θέση.

Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η Ελλάδα διευκόλυνε την έναρξη νέων επιχειρήσεων, περιορίζοντας το χρόνο που απαιτείται για την εγγραφή, ενώ ενίσχυσε και το μηχανισμό προστασίας των επενδυτών μειοψηφίας και υιοθέτησε ένα πλαίσιο που διασφαλίζει περισσότερη διαφάνεια στις αμοιβές των στελεχών.

Την ίδια στιγμή, όμως, απαιτούνται κι άλλες αλλαγές. Μάλιστα, η έκθεση για να αναδείξει το πρόβλημα της Ελλάδας, επιχειρεί σύγκριση με την Κορέα, τη χώρα που αποφασίζει για συμβάσεις ταχύτερα από κάθε άλλη, αφού πραγματοποιεί τα 6 απαραίτητα βήματα σε μόλις τέσσερις μήνες κατά μέσο όρο. Στην χώρα μας απαιτείται ένας χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοπόρο Νέα Ζηλανδία, ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ μία ασιατική οικονομία, η Κορέα, συμπληρώνει την πρώτα πεντάδα (4η είναι η Δανία). Οι ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλά, στην 6η θέση και η Αυστραλία στην 14η.

Την πιο σημαντική πρόοδο πάντως κατέγραψαν η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Τογκό, το Μπαχρέιν, το Τζακιστικάν, το Πακιστάν, το Κουβέιτ, η Κίνα, η Ινδία και η Νιγηρία, ενώ οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν τις πλέον απογοητευτικές επιδόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης