Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επανέρχονται οι κλάσεις στις εισφορές

klaseis

Το υπουργείο Eργασίας προσανατολίζεται στην αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με βάση τις τεκμαρτές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά με δικαιότερα κριτήρια

Το «πράσινο φως» για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς άναψε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού.

Η τριετής εφαρμογή της εισφοροδότησης με βάση το εισόδημα κατ΄επιταγή των δανειστών στην πράξη πέρα από αφαίμαξη των διαθεσίμων δεν οδήγησε σε αύξηση εισπραξιμότητας και μείωση της φοροδιαφυγής. Τουναντίον η εισπραξιμότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό, ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει κάθε χρόνο πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Το υπουργείο Eργασίας προσανατολίζεται στην αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με βάση τις τεκμαρτές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά με δικαιότερα κριτήρια και με τρόπο που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων.

Κομβικό σημείο αποτελεί η επιθυμία των δανειστών η οποιαδήποτε αλλαγή να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι εισφορές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν στην κατώτερη κλάση προκειμένου να μην προκύψει περαιτέρω υστέρηση εσόδων.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να αυξηθεί η κατώτατη εισφορά που σήμερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ τον μήνα (26,95% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ + 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας) και να θεσπιστούν 4 κλάσεις από 14 που ίσχυαν πριν από το 2017. Δηλαδή στην πρώτη κλάση είναι πιθανόν η κατώτερη εισφορά να διαμορφωθεί στα 215 ευρώ.

Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επόμενες δύο κλίμακες, ενώ δεν αποκλείεται τελικά η τέταρτη να είναι προαιρετική. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές για πολλά χρόνια είναι, αντίστοιχα, πάρα πολύ χαμηλές.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Ωστόσο από την 1/1/2019 το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13.3%. Το σκεπτικό της απόφασης τονίζει ότι οι εισφορές μπορούν να υπολογίζονται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων «χωρίς όμως να πλήττεται το κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου παραγόμενο εισόδημα υπερμέτρως σε σχέση προς τον σκοπό της διασφαλίσεως εισοδήματος μετά το πέρας του εργασιακού βίου».

Πάντως πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την ελάφρυνση των επαγγελματιών είναι να καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς. μεγαλύτερο θα είναι το κονδύλι που θα κληθεί να επιστρέψει ο ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (24)

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

καλά ρε παιδιά μόλις τώρα δεν μπήκαμε στις 120 δόσεις για τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής μας λόγω του χρέους που μας έφεραν οι ασφαλιστικές κλάσεις του ΟΑΕΕ;;;;;θέλουν να επανεφέρουν το ίδιο σύστημα;;;;;;;Ίδια ασφαλιστική κατηγορία ο περιπτεράς με τον βιομήχανο;;;;;;καλά εντάξει ετοιμαστείτε για τις 1120 δόσεις ........

ΚΑΤΑΠΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘ. 4 ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4, ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους"!!! Και ετσι επιτάσσει η επιβολή ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΑΡΟΥΣ (εισφορας, φόρου κλπ) να γίνεται με βάση την ΕΙΣΦΟΡΟΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι για να κληθεί ο πολίτης να καταβάλει εισφορα, φόρο, ρύθμιση επι αυτών, ή το ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ, πρέπει να εξασφαλίζει ότι αυτός θα έχει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να εκπληρώσει τη εισφοροφορολογική του υποχρέωση, ΧΩΡΙΣ ωστόσο ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗ!! Οποτε, το να επαναφερθουν οι κλασεις (που, μαζι με την παρανομη τακτικη του πρωην ΟΑΕΕ να ΜΗΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΩ ΤΙΣ ΧΡΕΩΝΕ ΚΑΙ ΤΟΚΙΖΕ ΚΙΟΛΑΣ, ειναι ΥΠΕΥΘΗΝΕΣ για το χρεος προς τα ταμεια!) ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!! Οι κλασεις και η μη-παροχη Ι/Φ καλυψης ειναι αυτα που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ?????? Τα 185 ευρω ανα μηνα (370 ανα διμηνο) ειναι ΚΙΟΛΑΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΠΟΛΛΑ για επαγγελματια με χαμηλο εισοδημα!!! Σε αλλες χωρες ΕΕ ΔΕΝ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ η ασφαλιση για μικρα εισοδηματα για να ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!. Ο μονος τροπος, αν "πρεπει" να επαναφερθουν τις κλασεις, ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, να ειναι βιωσιμο το συστημα παλι, ειναι να ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΟΦΟΡΕΣ ΑΠΟ 100 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΗΝΑ, ΚΑΙ ΝΑ Ε.Π.Ι.Λ.Ε.Γ.Ε.Ι. Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΚΛΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ/ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΚΑΙ Ο.Χ.Ι. ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΛΑΣΗ, ΠΑΛΙ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑ ΔΙΕΤΙΑ! Για να ειναι ΔΙΚΑΙΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ, η συνταξη του καθενος θα αντανακλα τις εισφορες που πληρωσε στον εργασιμο του βιο. Οσα περισσοτερα πληρωσε, τοσο μεγαλυτερη η συνταξη του! ΑΡΑ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ!! Οι χαμηλοτερες κλασεις ΔΕΝ μπορει να ειναι επιλογη ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟ!! Πολλοι ασφαλισμενοι ειχαν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ (ΚΑΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ, ΕΙΣΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ) ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΠ' Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ!! Οι παλιες κλασεις του ΟΑΕΕ (που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΙΣ "ΟΦΕΙΛΕΣ" μεσω ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ και για, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, ΜΗ-ΠΑΡΑΧΘΕΙΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ!..) ανεβαζαν τον (ΜΗ-)ασφαλισμενο πολιτη σε ακριβοτερη κλαση ανα διετια ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!! Και εξου το σημερινο προβλημα οφειλων ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ επαγγελματιων!!! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ Α.Ι.Τ.Ι.Α. ΤΟΥ Π.Ρ.Ο.Β.Λ.Η.Μ.Α.Τ.Ο.Σ.??? ΚΑΤΑΠΑΤΕΙΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΡΘ. 4 ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!

ΒΡΟΥΤΣΗ ΑΠΑΝΤΑ ΤΩΡΑ!!!

ΦΙΛΕ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ! Το έψαξα και βρήκα το άρθρο του συντάγματος εδώ! https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-4/ Το ΣτΕ με ανακοίνωση του, επίσης, έκρινε τις εισφορές ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΑΡΗ (όπως και φυσικά είναι). Οπότε πολύ σωστά λες πως καταπατεί ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ το σύνταγμα της Ελλάδος η επαναφορά των κλάσεων. Κ Βρούτση ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΛΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!! ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!!

ο ορισμος

ο ορισμος της δεξιας ιδεολογιας ειναι η προταση του αρθρου,,, Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι εισφορές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν στην κατώτερη κλάση προκειμένου να μην προκύψει περαιτέρω υστέρηση εσόδων,,,και απο 185 ελαχιστη εισφορα θα παει στα 215(250 θα ειναι μινιμουμ),,,ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΑΚΟ!!δειξτους τι ακριβως ψηφισαν!

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΙΖΕΙ

ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ?

Μηχανικός

Το σύστημα με τις κλάσεις ήταν άδικο. Το τωρινό σύστημα είναι πιο δίκαιο έστω και αν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές σε σχέση με τους μισθωτούς. Η επαναφορά των κλάσεων το μόνο που θα επιφέρει είναι κλείσιμο στα μπλοκάκια των περισσότερων αυταποσχολούμενων, προς όφελος των μεγάλοεργολάβων, μεγαλοδικηγόρων κτλ.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΙΖΕΙ

ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ...

Το πρόβλημα

που οδήγησε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο στην περίοδο των μνημονίων ήταν οι ασφαλιστικές κλάσεις διότι αυτές στηρίζονταν μόνο στα χρόνια ασφάλισης και όχι στο ειδόσημα. Έτσι, κάποιος που είχε 30 χρόνια ασφάλισης του ζητούσανε 600 ευρώ τον μήνα χωρίς να βλέπουν αν αυτός έχει εισόδημα και την περίοδο εκείνη είχε στεγνώσει η αγορά. Αν επιστρέψει σε αυτό το σύστημα η σημερινή κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να βρεί και τους αντίστοιχουν συντελεστές αναπλήρωσης για να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας, αυτό θα την οδηγήσει σε άλλον τρόπο υπολογισμού των παροχών των ελεύθερων επαγγελματιών, άρα άλλο ταμείο ξεχωριστό από τον ΈΦΚΑ. Όμως, το ΣτΕ έκρινε σωστό ότι όλων οι εισφορές και οι παροχώς υπολογίζονται στη ίδια βάση. Με βάση τους σημερινούς συντελεστές αναπλήρωσης η εισφορά του 13% φέρει αναλογικότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από την στιγμή που καταργήθηκαν τα ανώτερα πλαφόν των 2.000 και 3.000 ευρώ. Οι μόνοι ευνοημένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλα εισοδήματα, εις βάρον όλων των άλλων ασφαλισμένων και των μισθωτών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεχτική με το ασφαλιστικό, ας εστιάσει κυρίως στις φορολογικές ελαφρύνσεις, το ασφαλιστικό είναι πολύ πολύπλοκο και θα πέσει σε παγίδες που θα πρέπει να αποφύγει, εκτός και άν ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτό όμως θα είναι εις βάρος της μακροπρόθεσμα.

Nikos

Άλλος ένας φοροφυγάς ενδεχομένως. Οι παλιές κλάσεις ναι την εποχή εκείνη δημιούργησαν προβλήματα. Αλλά συνδέοντας με το εισόδημα σε απαγορευτικά ποσοστά όλες οι καθαρές επιχειρήσεις στέγνωσαν και αδικήθηκαν, ενώ η φοροδιαφυγή έλαβε τρομακτικές διαστάσεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το ύψος της σύνταξης, εκεί πάει, κι έχει λογική. Καμία ασφαλιστική δεν σε ασφαλίζει με βάση το εισόδημά σου, μάλλον είναι άσχετες ε?....

Bikis bisbikis

Συνέδριο ΝΔ 2023... Ποιοί λόγοι οδήγησαν τη ΝΔ στην ήττα; Γιατί οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ έφτασαν το 1,5εκατομμύριο;;;

Λευτέρης

Οι κλάσεις ήταν ότι χειρότερο. Αυτές δημιούργησαν το χάος. Ελάχιστοι μπορούν να πληρώνουν 500,00 ευρώ τον μήνα

όχι άλλο κάρβουνο

Να επιβάλεις ως κράτος στον ελεύθερο επαγγελματία το ποσό με το οποίο θα ασφαλίζει ο ίδιος τον εαυτό του!!! Και αν δεν έχει να πληρώσει κατάσχεση και πλειστηριασμος σε επαγγελματικη στεγή και κατοικία Ο ορισμός του οικονομικού φιλελευθερισμου... Θερμά συγχαρητήρια

Κύκνος (πτηνό)

"...έχει διαπιστωθεί ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές για πολλά χρόνια είναι, αντίστοιχα, πάρα πολύ χαμηλές." Ε, και; αυτό αφορά αυτούς. Και μόνο. Α ρε χυδαίες υποκριτές... . Ποιος άλλωστε θα πληρώνει τους δικαστές το φαλιρισμένο ταμείο της Βουλής, των πρώην πιλότους της Ολυμπιακής, τα ρουσφέτια του ΟΤΕ και την ΔΕΗ και τις άγαμες θυγατέρες; ΌΛΟΙ ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ.

καρανικνακ

Αν δεν θέλετε υστέρηση εσόδων απολυστε κανένα δημοσιοκηφηνα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης