Γιατί θα ακριβύνουν κι άλλο προϊόντα και υπηρεσίες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τυπώνει συνεχώς χαρτονομίσματα αδιαφορώντας για τους κινδύνους που θα προκληθούν στις τιμές και στον πληθωρισμό…
Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα: τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεισε -με έκτακτες αποφάσεις- τις τράπεζες με ένα ποσό ύψους 328 δισ. ευρώ. Και την περασμένη εβδομάδα οι τυπογράφοι στη Φραγκφούρτη ήταν απελπισμένοι. Με μια νέα της απόφαση η διοίκηση της ΕΚΤ (Ζαν Κλοντ Τρισέ), και σε συντονισμό με τις αρχές άλλων κεντρικών τρ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τυπώνει συνεχώς χαρτονομίσματα αδιαφορώντας για τους κινδύνους που θα προκληθούν στις τιμές και στον πληθωρισμό…
Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα: τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεισε -με έκτακτες αποφάσεις- τις τράπεζες με ένα ποσό ύψους 328 δισ. ευρώ. Και την περασμένη εβδομάδα οι τυπογράφοι στη Φραγκφούρτη ήταν απελπισμένοι. Με μια νέα της απόφαση η διοίκηση της ΕΚΤ (Ζαν Κλοντ Τρισέ), και σε συντονισμό με τις αρχές άλλων κεντρικών τραπεζών, διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα κεφάλαια ύψους 350 δισ. ευρώ.
Εάν προσθέσουμε και τα κεφάλαια που διοχέτευσε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (20-30 δισ. λίρες), τότε περισσότερα από 750 δισ. ευρώ έχουν δανειστεί οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ντόμινο…
Και ο πιο κακός πρωτοετής φοιτητής οικονομικού τμήματος γνωρίζει ότι θεωρητικά το τύπωμα χαρτονομισμάτων οδηγεί σε πληθωρισμό και, κυρίως, στην αύξηση των τιμών. Τότε αρχίζει να λειτουργεί η αλυσίδα των αυξήσεων η οποία επεκτείνεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Οι τιμές αυξάνουν, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους, τα δάνεια μειώνονται και, τέλος, έρχεται και η μείωση των κερδών των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ο,τι φοβούνται δηλαδή οι κεντρικοί τραπεζίτες, τον περίφημο στασιμοπληθωρισμό. Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες, ανήσυχοι για να μην καταρρεύσει μια μεγάλη τράπεζα -ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί-, ουσιαστικά αποφάσισαν τον συνεχή δανεισμό.
Και η κριτική που δέχεται η ΕΚΤ είναι η ίδια με αυτή που δέχεται η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.
Οπως αναφέρουν μερικοί επιφανείς οικονομολόγοι, αυτή τη φορά οι Αμερικανοί έκαναν εξαγωγή της χρηματιστηριακής τους κρίσης μετά το σκάνδαλο της Enron. Και η λύση πρέπει να προέλθει μόνο από τους ίδιους, δηλαδή τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. Εχουν μια ευκαιρία να κόψουν τα κέρδη τους και να παρουσιάσουν τα μισά. Τότε, όμως, θα καταργηθεί ο… καπιταλισμός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr