Νέος προϋπολογισμός: Επιμένει για ανάπτυξη 2,8% η κυβέρνηση

Νέος προϋπολογισμός: Επιμένει για ανάπτυξη 2,8% η κυβέρνηση

Στις Βρυξέλλες το προσχέδιο, στην Ουάσιγκτον ο Σταϊκούρας

ypoyrgeio_oikonomikon
Με στόχο να εξηγήσει και να πείσει τις ξένες κυβερνήσεις και τις αγορές πως η ελληνική Οικονομία θα «τρέξει» το 2020 με ρυθμούς Ανάπτυξης 2,8%-3%, αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον και το συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μαζί με τον αρμόδιο για τις τράπεζες υφυπουργό, κύριο Γιώργο Ζαββό, τους περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον για συναντήσεις στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπουργοί από Ευρώπη και Ασία, αλλά -κυρίως- εκπροσωποι και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και ξένων Οίκων. Νέο φορολογικό σύστημα, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για τις τράπεζες, δημοσιονομικά πλεονάσματα αλλά και πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ είναι μερικά μόνον από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις επαφές του οικονομικού επιτελείου τις επόμενες μέρες στην Ουάσιγκτον.

Το στοίχημα της Ανάπτυξης προτάσσει η κυβέρνηση και στο προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο απέστειλε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Την ίδια μέρα μάλιστα που το ΔΝΤ ανακοίνωνε προβλέψεις για χαμηλή Ανάπτυξη 2,2%, η Αθήνα επιμένει με το Προσχέδιο στην εκτίμηση-στόχο για ρυθμό Ανάπτυξης 2,8% το 2020.


Για να πετύχει τους ρυθμούς Ανάπτυξης που έχει θέσει ως στόχο στο προσχέδιο, η κυβέρνηση ενσωματώνει σε αυτό και τα μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής (κυρίως μειώσεις φόρων και εισφορών) τα οποία εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.


Το ταξίδι Σταϊκούρα


Τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η κυβέρνηση κατάφερε να τους πείσει, λένε στην Αθήνα, ότι οι αριθμοί βγαίνουν για το 2020, παρότι η Ευρωζώνη ολόκληρη δεν προβλέπεται να έχει Ανάπτυξη άνω του 1,4%.

Τώρα σειρά έχουν οι ξένοι επενδυτές, οι μεγάλες πολυεθνικές αλλά και το ΔΝΤ, που προβλέπει μεν χαμηλότερη ανάπτυξη (2,2% αντί 2,8% το 2020), αλλά παραδέχεται ότι φέτος θα φτάσει στο 2%. Και αν τελικώς αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η Ανάπτυξη φέτος πράγματι «θα έχει μπροστά το δύο», όπως η προηγούμενη κυβέρνηση συνεχώς προανήγγελλε τα τελευταία χρόνια πως θα είχε ήδη συμβεί.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στις ΗΠΑ με ένα πρόγραμμα "κατάφορτο" από συναντήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο, για τον ίδιο και τον υφυπουργό κύριο Ζαββό.

Κλείσιμο
Τι μπορεί να επιτύχει; «Κλειδί» των εξελίξεων, εκτός της αλλαγής κυβέρνησης και της άρσης των capital controls, είναι τα μέτρα εξυγίανσης των τραπεζών και μείωσης των κόκκινων δανείων, η έκδοση ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου με αρνητικά επιτόκια, καθώς όμως και η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Ήδη πάντως, τα μηνύματα στο κινητό του κυρίου Σταϊκούρα δείχνουν ότι οι αγορές αδημονούν να υποδεχθούν τις τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις, για την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης